6 Μαρτίου, 2015

Ερώτηση για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας

Η βουλευτής Α’ Πειραιά και νήσων, Σταυρούλα Αντωνάκου κατέθεσε ερώτηση ΑΚΕ προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με θέμα την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

Η βουλευτής Α’ Πειραιά και νήσων, Σταυρούλα Αντωνάκου κατέθεσε ερώτηση ΑΚΕ προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με θέμα την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του επιχειρησιακού σχεδίου «Άρτεμις» του υπουργείου Εργασίας το ποσοστό της αδήλωτης εργασίας στις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν τον Δεκέμβριο του 2014 κυμάνθηκε σε ποσοστό 5,59%. Από τις 2.554 επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν από τα αρμόδια όργανα του υπουργείου, από αυτές τις επιχειρήσεις οι 302 (ποσοστό 11,82%), βρέθηκαν να απασχολούν αδήλωτους εργαζόμενους.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Προς: Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
κ. Πάνο Σκουρλέτη

ΘΕΜΑ: «Καταπολέμηση αδήλωτης εργασίας»

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του επιχειρησιακού σχεδίου «Άρτεμις» του υπουργείου Εργασίας το ποσοστό της αδήλωτης εργασίας στις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν τον Δεκέμβριο του 2014 κυμάνθηκε σε ποσοστό 5,59%.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται «κατά το διάστημα από 1 Δεκεμβρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2014, κατά τη διάρκεια του οποίου εντατικοποιήθηκαν οι έλεγχοι με το νέο επιχειρησιακό μοντέλο ελέγχου της αδήλωτης εργασίας ελέγχθηκαν, από τα κλιμάκια του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) και της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχων Ασφάλισης του ΙΚΑ (Ε.ΥΠ.Ε.Α) 2.554 επιχειρήσεις.

Από αυτές τις επιχειρήσεις οι 302 (ποσοστό 11,82%), βρέθηκαν να απασχολούν αδήλωτους εργαζόμενους.

Σε σύνολο 9.495 εργαζομένων στις επιχειρήσεις που διενεργήθηκαν έλεγχοι, εντοπίστηκαν 531 αδήλωτοι εργαζόμενοι (ποσοστό 5,59%), ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, αποκλειστικά για την αδήλωτη εργασία ανέρχονται στο ποσό των 5.576.363 ευρώ».

Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στο δελτίο τύπου του Υπουργείου, «Σε ό,τι αφορά το σύνολο του προηγούμενου έτους, δηλαδή την περίοδο από 1 Ιανουαρίου 2014 έως 31 Δεκεμβρίου 2014, διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 27.635 επιχειρήσεις. Εξ' αυτών των επιχειρήσεων, βρέθηκαν να απασχολούν αδήλωτους εργαζόμενους οι 3.827 (ποσοστό 13,85%). Σε σύνολο 135.566 εργαζομένων στις επιχειρήσεις που διενεργήθηκαν έλεγχοι, εντοπίστηκαν 6.177 αδήλωτοι εργαζόμενοι (ποσοστό 4,56%), ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, αποκλειστικά για την αδήλωτη εργασία ανέρχονται στο ποσό των 64.592.922 ευρώ.
Τέλος, στο διάστημα 15 Σεπτεμβρίου 2013 έως 31 Δεκεμβρίου 2014, διενεργήθηκαν στο πλαίσιο του ειδικού επιχειρησιακού σχεδίου «Άρτεμις» έλεγχοι σε 34.150 επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτής της δειγματοληπτικής διαδικασίας 4.404 επιχειρήσεις, βρέθηκαν να απασχολούν αδήλωτους εργαζόμενους (ποσοστό 12,90%). Σε σύνολο 175.178 εργαζομένων στις επιχειρήσεις που διενεργήθηκαν έλεγχοι, εντοπίστηκαν 7.083 αδήλωτοι εργαζόμενοι (ποσοστό 4,04%), ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, αποκλειστικά για την αδήλωτη εργασία ανέρχονται στο ποσό των 73.818.909 ευρώ.

Επειδή Το Ποτάμι προτείνει ότι:
α) Η αδήλωτη εργασία καταπολεμάται μόνο με συνδυασμό καταστολής και κινήτρων, όπως η μείωση του βάρους της συμμόρφωσης προς την νομοθεσία.

β) Οι έλεγχοι για τη μαύρη εργασία πρέπει να είναι εντατικοί και συνεχείς, με χρήση κάθε τεχνολογικού μέσου και διαρκείς δειγματοληψίες.

γ) Η συμβολή του συνδικαλιστικού κινήματος στην αντιμετώπιση της μαύρης εργασίας μπορεί να είναι μεγάλη και πρέπει να θεσμοθετηθεί.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Σε ποιες περαιτέρω ενέργειες, πολιτικές και δράσεις πρόκειται να προβεί προκειμένου να μειωθεί στο ελάχιστο το φαινόμενο της αδήλωτης εργασίας, που τόσο πλήττει τα δικαιώματα των εργαζομένων, την ορθή λειτουργεία της αγοράς, τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και τα δημόσια έσοδα;

2. Θα ενισχυθούν περαιτέρω οι αρμοδιότητες του Σ.Ε.Π.Ε και της Ε.ΥΠ.Ε.Α.;

3. Παρακαλώ όπως μου αποσταλεί προς ενημερώση μου από τις αρμόδιες υπηρεσίες συγκριτικός πίνακας που να αποτυπώνει (α) το ποσοστό της αδηλώτης εργασίας στη χώρα μας, σε σχέση με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη από το 2008 έως σήμερα και (β) κατά πόσο είναι εναρμονισμένη η ελληνική νομοθέσια σε σχέση με το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο στο θέμα της καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας;

Η ερωτούσα Βουλευτής
Σταυρούλα Αντωνάκου - Α’ Πειραιά

6 Μαρτίου 2015