30 Απριλίου, 2015

Ερώτηση για την εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζει το κολυμβητήριο Γουρνών

Ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου με Το Ποτάμι κ. Σπύρος Δανέλλης για το υπερδεκαετές ζήτημα της εγκατάλειψης του κολυμβητηρίου Γουρνών.

Ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου με Το Ποτάμι κ. Σπύρος Δανέλλης για το υπερδεκαετές ζήτημα της εγκατάλειψης του κολυμβητηρίου Γουρνών.

Το κολυμβητήριο κόστισε στους Έλληνες φορολογούμενους 1,17 εκατομμύρια ευρώ περίπου και δεν λειτούργησε ποτέ, παρά το γεγονός ότι αποπερατώθηκε το 2001.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι ότι το κολυμβητήριο έχει περιέλθει σε οικτρή κατάσταση, με μεγάλο μέρος των υποδομών του να χρήζουν σημαντικών εργασιών, προκειμένου να λειτουργήσει.

Δεδομένης της αυξημένης ανάγκης της κοινωνίας του Ηρακλείου για αθλήματα υγρού στίβου, ο κ. Δανέλλης καλεί με την ερώτησή του, τον Υπουργό να προβεί στη χρηματοδότηση της επανακατασκευής αυτής, της τόσο σημαντικής για το Νομό, υποδομής.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τον κ. Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων.

Θέμα: «Εικόνα εγκατάλειψης παρουσιάζει το κολυμβητήριο Γουρνών».

Το, ολυμπιακών διαστάσεων, κολυμβητήριο στην πρώην αμερικάνικη βάση Γουρνών αποπερατώθηκε το 2001, κοστίζοντας στον Έλληνα φορολογούμενο πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ (400 εκατομμύρια δραχμές).

Η κατασκευή και η λειτουργία του υπερσύγχρονου αυτού κολυμβητηρίου αποτελούσε πάγιο αίτημα τόσο της κοινωνίας, όσο και των αθλητικών παραγόντων του Ν. Ηρακλείου, δεδομένης της αυξημένης ανάγκης του νεανικού, και όχι μόνο, πληθυσμού για αθλήματα υγρού στίβου.
Παρόλα αυτά, το εν λόγω κολυμβητήριο δεν λειτούργησε ποτέ, με αποτέλεσμα να παρουσιάζει σήμερα, 14 χρόνια μετά την αποπεράτωσή του, εικόνα οικτρής εγκατάλειψης.

Μεγάλο μέρος των υποδομών του έχει είτε καταστραφεί, είτε κλαπεί, ενώ δεν φαίνεται να είναι απολύτως ξεκαθαρισμένος ο φορέας διαχείρισής του.

Παλαιότερη μελέτη αποκατάστασης των ζημιών του κολυμβητηρίου, που εκπονήθηκε από την τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου (2008) εκτιμούσε τη δαπάνη σε 470 χιλιάδες ευρώ, προβλέποντας παράλληλα την προσθήκη στεγάστρου και αντίστοιχου συστήματος αερισμού, με σκοπό την ελαχιστοποίηση του λειτουργικού κόστους κατά τους χειμερινούς μήνες.

Δεδομένου ότι η επανακατασκευή του κολυμβητηρίου Γουρνών θα συμβάλλει στην αποσυμφόρηση του μοναδικού κολυμβητηρίου που βρίσκεται σήμερα στο Ηράκλειο.

Δεδομένου ότι το κολυμβητήριο αυτό αποτελεί μια σημαντική, όσο και απαραίτητη υποδομή για το Νομό.

Δεδομένου ότι η Ελληνική Πολιτεία οφείλει να μην επιτρέψει την περαιτέρω εγκατάλειψή του κολυμβητηρίου.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Αν προτίθεται να προβεί στη χρηματοδότηση της επανακατασκευής του κολυμβητηρίου Γουρνών σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, επ’ ωφελεία της κοινωνίας του ν. Ηρακλείου;

Ο ερωτών βουλευτής
Σπύρος Δανέλλης, Βουλευτής Ηρακλείου

4 Μαΐου 2015