14 Μαΐου, 2015

Ερώτηση για την ανεξήγητη παύση ανάρτησης τιμών ΕΛ.ΠΕ. για καύσιμα στην ιστοσελίδα της Γ.Γ. Εμπορίου

Για ποιο λόγο η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας αποφάσισε τη διακοπή της ανάρτησης των τιμών των καυσίμων των εταιρειών πετρελαιοειδών και των διυλιστηρίων στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, ζητά να μάθει ο βουλευτής Β’ Αθήνας με το Ποτάμι Γιώργος Αμυράς, με ερώτηση που κατέθεσε στον υπουργό Γιώργο Σταθάκη.

Για ποιο λόγο η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας αποφάσισε τη διακοπή της ανάρτησης των τιμών των καυσίμων των εταιρειών πετρελαιοειδών και των διυλιστηρίων στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, ζητά να μάθει ο βουλευτής Β’ Αθήνας με το Ποτάμι Γιώργος Αμυράς, με ερώτηση που κατέθεσε στον υπουργό Γιώργο Σταθάκη.

Όταν λόγω τεχνικού προβλήματος διεκόπη η ανάρτηση των τιμών τον Απρίλιο του 2014, οι χρεώσεις των διυλιστηρίων και των εταιρειών εκτινάχθηκαν στα ύψη, όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία τους.

«Όπως οι βενζινοπώλες είναι υποχρεωμένοι να αναρτούν τις τιμές των καυσίμων τους στις ταμπέλες των πρατηρίων τους ώστε οι καταναλωτές – οδηγοί να είναι ενήμεροι, το αντίστοιχο οφείλει να γίνεται και από τις εταιρίες πετρελαιοειδών προς τους βενζινοπώλες», τονίζει ο κ. Αμυράς και επισημαίνει ότι «η πρακτική της ανάρτησης των τιμών ακολουθείται επί πολλά χρόνια καθώς αποτελούν τιμές αναφοράς για την υλοποίηση συμβολαίων αποκλειστικής συνεργασίας μεταξύ εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών και πρατηρίων υγρών καυσίμων.»

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Προς τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών και Ναυτιλίας

Θέμα: Ανεξήγητη παύση ανάρτησης τιμών ΕΛ.ΠΕ. για καύσιμα στην ιστοσελίδα της Γ.Γ. Εμπορίου

Κύριε Υπουργέ,

Εντελώς ανεξήγητα η ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου (http://oil.gge.gov.gr/) σταμάτησε από τη Δευτέρα 04.05.2015 να αναρτά τις ενδεικτικές τιμές αγοράς υγρών καυσίμων με επιβαρύνσεις χωρίς Φ.Π.Α. από τα ΕΛ.ΠΕ. προκαλώντας τις εύλογες αντιδράσεις της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας και όχι μόνο.

Η πρακτική της ανάρτησης των τιμών των εταιρειών και των διυλιστηρίων ακολουθείται επί πολλά χρόνια και οι συγκεκριμένες τιμές αποτελούν τιμές αναφοράς για την υλοποίηση συμβολαίων αποκλειστικής συνεργασίας μεταξύ εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών και πρατηρίων υγρών καυσίμων.

Στην ουσία αποτελούν τον «μπούσουλα» των βενζινοπωλών, οι οποίοι τώρα δεν έχουν την απαραίτητη πηγή πληροφόρησης προκειμένου να μπορούν να διαπραγματεύονται τις συμβάσεις τους με τις εταιρείες.
Το φαινόμενο της μη ανάρτησης των τιμών στην ιστοσελίδα της Γ.Γ. Εμπορίου είχε παρατηρηθεί και πριν από ένα χρόνο περίπου, τον Απρίλιο του 2014, εξαιτίας τεχνικού προβλήματος, αλλά αποκαταστάθηκε.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το διάστημα του τεχνικού προβλήματος οι χρεώσεις στους βενζινοπώλες εκτινάχθηκαν όπως ισχυρίζεται η Ομοσπονδία τους και είναι προφανές ότι θα πρέπει να αποφευχθεί κάτι παρόμοιο ώστε να μην υπάρξει «πάρτι» τιμών.

Επειδή λοιπόν έως και σήμερα δεν έχει αποκατασταθεί η ομαλή ενημέρωση των τιμών στην σχετική ιστοσελίδα της Γ.Γ.Εμπορίου και επειδή παραμένει ανεξήγητη η κίνηση αυτή.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Βάσει ποιας απόφασης αρμόδιας υπηρεσίας / υπηρεσιακού παράγοντα σταμάτησαν να αναρτώνται οι τιμές των ΕΛ.ΠΕ. για καύσιμα στην ιστοσελίδα της Γ.Γ. Εμπορίου;

2. Ποιο το σκεπτικό και τι στόχους εξυπηρετεί η συγκεκριμένη κίνηση;

3. Υπήρξε ενημέρωσή σας πριν την απόφαση αυτή και πως προτίθεστε να αντιδράσετε μετά και τις επισημάνσεις χρησιμότητας των εν λόγω αναρτήσεων;

Ο ερωτών Βουλευτής:
Γιώργος Αμυράς - Β' Αθήνας

14 Μαΐου 2015