12 Μαρτίου, 2015

Ερώτηση για την ανάγκη επέκταση της διώρυγας-φράγματος του Πηνειού για την άρδευση του κάμπου της Δυτικής Αχαΐας

Ο βουλευτής του Ποταμιού Ιάσονας Φωτήλας κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με την ανάγκη επέκτασης της διώρυγας-φράγματος του Πηνειού, έργο μείζονος σημασίας για την άρδευση του κάμπου της Δυτικής Αχαΐας.

Ο βουλευτής του Ποταμιού Ιάσονας Φωτήλας κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με την ανάγκη επέκτασης της διώρυγας-φράγματος του Πηνειού, έργο μείζονος σημασίας για την άρδευση του κάμπου της Δυτικής Αχαΐας.

Η σχετική μελέτη επέκτασης του φράγματος, έχει ολοκληρωθεί από το 2008 και αντίστοιχα έχει ακολουθήσει η διαδικασία αδειοδότησης της περιβαλλοντικής μελέτης από το ΥΠΕΧΩΔΕ (Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος, ΕΥΠΕ – Τμήμα Β΄).
Το Ποτάμι υποστηρίζει την πραγματοποίηση του έργου καθώς μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της αυξημένης ανεργίας στην περιοχή αλλά και στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας με παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων ανταγωνιστικών στη διεθνή αγορά.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης

Προς τον Υπουργό
Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: Κατασκευή-επέκταση της διώρυγας του Πηνειού στην περιοχή της Δυτικής Αχαΐας

Το έργο της επέκτασης της διώρυγας του Πηνειού έχει χαρακτηριστεί εδώ και δεκαετίες ως μείζονος σημασίας για την άρδευση του κάμπου της Δυτικής Αχαΐας. Η περιοχή είναι εγκαταλελειμμένη και οι αγρότες υποφέρουν, διότι τα αντλούμενα νερά έχουν εξαντληθεί και επειδή οι γεωτρήσεις έχουν φθάσει σε βάθος άνω των 250 μέτρων αντλούνται μόνο υφάλμυρες ποσότητες.

Τα συναρμόδια υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του τότε Υπουργείου Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής είχαν αναγνωρίσει τον επείγοντα χαρακτήρα του έργου επιβεβαιωμένος και από τις μελέτες Διαχείρισης Υδατικών Πόρων, που έχουν ήδη εκπονηθεί και παραληφθεί από τα συναρμόδια υπουργεία. Υπήρξε μάλιστα σχετική διαβεβαίωση προς τους τοπικούς φορείς της Δυτικής Αχαΐας ότι το έργο θα αποτελέσει πρώτη προτεραιότητα στο νέο Χρηματοδοτικό Πλαίσιο 2013-2020 (ΣΕΣ) και θα προχωρήσει η υλοποίησή του. Η σχετική μελέτη επέκτασης του φράγματος, είχε ολοκληρωθεί από το 2008 και αντίστοιχα είχε ακολουθήσει η διαδικασία αδειοδότησης της περιβαλλοντικής μελέτης από το ΥΠΕΧΩΔΕ (Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος, ΕΥΠΕ – Τμήμα Β΄).

Το Ποτάμι υποστηρίζει την πραγματοποίηση μικρών και μεγάλων δημόσιων συγχρηματοδοτούμενων έργων που μπορούν να συμβάλλουν και στην αντιμετώπιση της ανεργίας αλλά και στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας με παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων ανταγωνιστικών στη διεθνή αγορά.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Βρίσκεται στις άμεσες προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης η κατασκευή του πιο πάνω έργου, όπως προτείνεται και από τις Μελέτες Διαχείρισης Υδατικών Πόρων του συγκεκριμένου υδατικού διαμερίσματος; και αν ναι,

2) Πότε προτίθεται να εντάξετε την κατασκευή του στο νέο χρηματοδοτικό πλαίσιο 2013-2020 (ΣΕΣ) και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του;"

Ο ερωτών Βουλευτής
Ιάσονας Φωτήλας - Αχαΐας

12 Μαρτίου 2015

διαβάστε επίσης