2 Μαρτίου, 2017

Επιτακτική η ανάγκη προστασίας των Ευρωπαίων καλλιτεχνών και δημιουργών

Μια χαρακτηριστική ημέρα αφιερωμένη στα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας οργανώθηκε με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του Ποταμιού Γ. Γραμματικάκη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Με δική του λοιπόν ευθύνη πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες μια σημαντική ημερίδα για την δίκαιη κατανομή κέρδους στους εικαστικούς καλλιτέχνες από την ψηφιακή χρήση των έργων τους. Η συνάντηση είχε ιδιαίτερη σημασία αφού για πρώτη φορά καλλιτέχνες, αναμεσά τους ζωγράφοι, γλύπτες και φωτογράφοι είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με ευρωβουλευτές και να παρουσιάσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην εξασφάλιση των προς το ζην στην ψηφιακή εποχή. Μαζί με τον Γ. Γραμματικάκη συνδιοργάνωσαν την εκδήλωση η Therese Comodini Cachia (Μάλτα, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, εισηγήτρια για τα πνευματικά δικαιώματα) και ο EVA (Σύλλογος Ευρωπαίων Εικαστικών Καλλιτεχνών). Συμμετείχαν επίσης οι Jean-Marie Cavada (Γαλλία, Φιλελεύθεροι) και Helga Trupel (Γερμανία, Πράσινοι).
Την ίδια μέρα, ο κ. Γραμματικάκης ως εισηγητής της ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών επεσήμανε στην Επιτροπή Πολιτισμού την σημασία που έχει το συγκεκριμένο θέμα για όλο το φάσμα του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα.

Είναι γνωστό πράγματι ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει μεταβάλει ριζικά τον τρόπο δημιουργίας, διανομής, και προώθησης της τέχνης. Στο ψηφιακό περιβάλλον, βιβλία, ταινίες και μουσική γίνονται πλέον προσβάσιμα μέσω του διαδικτύου σε μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού. Παράλληλα όμως, υπό το πρόσχημα της διευκόλυνσης της πρόσβασης, τα έργα καταλήγουν αντικείμενα υποκλοπής και παράνομης εκμετάλλευσης από μεγάλες ιστοσελίδες και παρόχους ψηφιακών υπηρεσιών. Σε αυτό το πλαίσιο η εξασφάλιση της οικονομικής ανεξαρτησίας και της δίκαιης αμοιβής των καλλιτεχνών καθίσταται επιτακτική.

Με αφορμή την λεπτομερή του παρέμβασή ο ευρωβουλευτής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σε μια εποχή όπου η Ευρώπη αγωνίζεται να θεραπεύσει τις αδυναμίες της και έχει ανάγκη να ολοκληρώσει τους θεσμούς της δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο πολιτισμός και η τέχνη αποτελούν ένα σημαντικό πυλώνα της. Αδυνατώ, εγώ προσωπικά, να φανταστώ μια Ευρώπη χωρίς δημιουργούς, συγγραφείς και καλλιτέχνες.»