21 Απριλίου, 2015

Επίκαιρη ερώτηση για τα κόκκινα δάνεια

Ανεπαρκή κρίνει την απάντηση του Υπουργού Οικονομίας, υποδομών, ναυτιλίας και τουρισμού, Γιώργου Σταθάκη, σχετικά με ερώτηση που είχε καταθέσει ο Βουλευτής Δράμας Κυριάκος Χαρακίδης για τα κόκκινα δάνεια κι επανέρχεται με Επίκαιρη ερώτηση.

Ανεπαρκή κρίνει την απάντηση του Υπουργού Οικονομίας, υποδομών, ναυτιλίας και τουρισμού, Γιώργου Σταθάκη, σχετικά με ερώτηση που είχε καταθέσει ο Βουλευτής Δράμας Κυριάκος Χαρακίδης για τα κόκκινα δάνεια κι επανέρχεται με Επίκαιρη ερώτηση.

Επανέρχεται έτσι στο θέμα ζητώντας συγκεκριμένα στοιχεία για το χρονοδιάγραμμα των Κυβερνητικών πρωτοβουλιών για το θέμα καθώς και για το μέγεθος του προβλήματος και τις σημερινές του Διαστάσεις.
Συγκεκριμένα ο Βουλευτής ζητάει να ενημερωθεί πότε θα φέρει η Κυβέρνηση στην Βουλή τη σχετική νομοθετική ρύθμιση ενώ ζητά από τον Υπουργό και στοιχεία για το συνολικό ύψος του δανεισμού επιχειρήσεων και νοικοκυριών καθώς και τα αντίστοιχα μεγέθη για τα λεγόμενα «κόκκινα» δάνεια.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης

ΟΝΟΜΑ - ΕΠΩΝΥΜΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ: ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΑΡΑΚΙΔΗΣ- ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΡΑΜΑΣ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: «ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ»

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΘΕΜΑ: « Στοιχεία για τα κόκκινα δάνεια»

Η διάσωση των επιχειρήσεων είναι ο μοναδικός τρόπος για την επανεκκίνηση της οικονομίας και τη δημιουργία άμεσα νέων και ασφαλών θέσεων εργασίας, προκειμένου να αρχίσει να μειώνεται πλέον το μεγαλύτερο πρόβλημα της κοινωνίας μας, που είναι η ανεργία. Οι περισσότερες επιχειρήσεις αδυνατούν να αποπληρώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις. Παράλληλα, η διαιώνιση της εκκρεμότητας των «κόκκινων» δανείων έχει αρνητικό αντίκτυπο και στα πιστωτικά ιδρύματα, δεδομένου ότι μεγάλο ποσοστό οφειλετών, αναμένοντας τη συγκεκριμένη ρύθμιση, έχουν κηρύξει κατ’ουσίαν στάση πληρωμών.

Πρέπει λοιπόν να ενσκήψουμε πραγματικά και άμεσα όλοι μας πάνω στην εξεύρεση καλύτερης λύσης στο πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, λαμβάνοντας υπόψη αντικειμενικά δεδομένα και ποσοτικά στοιχεία.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Η αόριστη αναφορά στην έγγραφη απάντησή σας για επικείμενη νομοθετική ρύθμιση του θέματος αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση δεν είχε έτοιμο σχέδιο για τα βασικά προβλήματα, που αφορούν την πραγματική οικονομία. Μπορείτε να ενημερώσετε για τον χρόνο κατάθεσης της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, διευκρινίζοντας τους βασικούς κατευθυντήριους άξονες της εν λόγω ρύθμισης;

2. Μπορείτε να παράσχετε μια σειρά στοιχείων και δεδομένων, που αφορούν το συνολικό ύψος των δανείων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, το ύψος αντίστοιχα των «κόκκινων» δανείων και το ύψος των εγγυημένων δανείων από το Ελληνικό Δημόσιο; Επιπρόσθετα, ποιο είναι το ύψος συνολικά και ανά Νομό των καταπτώσεων βεβαιωμένων και μη βεβαιωμένων δανείων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά;

Ο ερωτών Βουλευτής:
Κυριάκος Χαρακίδης - Δράμας

21 Απριλίου 2015

διαβάστε επίσης