21 Απριλίου, 2015

Ερώτηση σχετικά με τη διακοπή της επιχορήγησης των νοσοκομείων του ΕΣΥ

Ο Βουλευτής του Ποταμιού, κ. Κωνσταντίνος Μπαργιώτας-Λάρισας, κατέθεσε ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού και Υγείας σχετικά με τη διακοπή της επιχορήγησης των νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Ο Βουλευτής του Ποταμιού, κ. Κωνσταντίνος Μπαργιώτας-Λάρισας, κατέθεσε ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού και Υγείας σχετικά με τη διακοπή της επιχορήγησης των νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Οι περικοπές στο χώρο της υγείας είναι δραματικές. Σύμφωνα με δημοσίευμα (Βήμα της Κυριακής, 01/03/2015) περίπου το 51% των μηνιαίων προϋπολογισμών των νοσοκομείων περικόπτεται από το Μάρτιο ως μέρος των «αιματηρών οικονομιών» σε όλο το δημόσιο τομέα που έχει ξεκινήσει από το Φεβρουάριο. Σύμφωνα με σχετικά έγγραφα από το Υπουργείο Υγείας, ενώ τον Ιανουάριο του 2014 οι συνολικές πιστώσεις για τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων είχαν ανέλθει σε 99,74 εκατ. ευρώ, για τον Μάρτιο του 2015 εγκρίθηκε η εκταμίευση συνολικού ποσού 43,353 εκατ. ευρώ. Κύκλοι του Υπουργείου Υγείας τόνιζαν ότι δεν υφίσταται θέμα μείωσης της χρηματοδότησης των νοσοκομείων. Αυτό που συμβαίνει είναι να μεταφέρονται πόροι από όσα νοσοκομειακά ιδρύματα εμφανίζουν υψηλά ταμειακά διαθέσιμα στα λιγότερο εύπορα.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, κλιμάκιο του Υπουργείου Οικονομικών ενημέρωσε στις 20/04/2015 την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ότι διακόπτεται η επιχορήγηση των νοσοκομείων του ΕΣΥ τουλάχιστον για τον Απρίλιο. Με άλλα λόγια, τα νοσοκομεία δεν θα εισπράξουν ρευστό εντός του τρέχοντος μηνός, που αναλογεί στις πληρωμές του Φεβρουαρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι και για το μήνα Ιανουάριο τα ποσά που έχουν εισπράξει τα νοσηλευτικά ιδρύματα έχουν περικοπεί κατά το ήμισυ, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πληρωθούν οι υποχρεώσεις σε προμηθευτές, με σοβαρό κίνδυνο τη διακοπή των προμηθειών προς τα νοσοκομεία.

Επειδή η έλλειψη ρευστότητας θα σημάνει το τελειωτικό χτύπημα σε ένα ΕΣΥ που ψυχορραγεί, ερωτώνται οι Υπουργοί: Πρόκειται να διακοπεί η επιχορήγηση των νοσοκομείων του ΕΣΥ; Μπορείτε να διαβεβαιώσετε επίσημα τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων ότι δεν θα υπάρξει έλλειψη ρευστότητας για τον τρέχοντα και τους επόμενους μήνες; Ποια είναι η συνολική πίστωση για τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων για τους μήνες Φεβρουάριο. Μάρτιο, Απρίλιο; Εάν υπάρξουν περικοπές, σε ποιο ποσό θα ανέρχονται και από πότε θα ισχύσουν; Πως σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε μια ενδεχόμενη διακοπή των προμηθειών στα νοσοκομεία; Εγγυάστε ότι θα αποπληρωθούν οι μισθοί των εργαζομένων, παρά το γεγονός ότι πρόκειται, πράγματι, για διαφορετικό κονδύλι; Με ποιο τρόπο θα χρηματοδοτηθούν οι χιλιάδες προσλήψεις εντός των επόμενων μηνών που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός; Θα αποπληρωθούν, μέχρι το τέλος Απριλίου, όπως έχετε δεσμευτεί, οι εφημερίες των ιατρών των νοσοκομείων του ΕΣΥ, του ΠΕΔΥ και του ΕΚΑΒ; Από πού θα αντλήσετε τα 24.000.000 ευρώ που προβλέπει η ΚΥΑ;

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
1) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
2) ΥΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: «Η διακοπή της επιχορήγησης των νοσοκομείων του ΕΣΥ»

Σύμφωνα με δημοσίευμα (Βήμα της Κυριακής, 01/03/2015) περίπου το 51% των μηνιαίων προϋπολογισμών των νοσοκομείων περικόπτεται από το Μάρτιο ως μέρος των «αιματηρών οικονομιών» σε όλο το δημόσιο τομέα που έχει ξεκινήσει από το Φεβρουάριο. Σύμφωνα με σχετικά έγγραφα από το Υπουργείο Υγείας, ενώ τον Ιανουάριο του 2014 οι συνολικές πιστώσεις για τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων είχαν ανέλθει σε 99,74 εκατ. ευρώ, για τον Μάρτιο του 2015 εγκρίθηκε η εκταμίευση συνολικού ποσού 43,353 εκατ. ευρώ. Στον αντίστοιχο προϋπολογισμό προβλέπεται η εκταμίευση περίπου 87,727 εκατ. ευρώ.

Μετά την αναστάτωση που προκάλεσε το δημοσίευμα, κύκλοι του Υπουργείου Υγείας τόνιζαν ότι δεν υφίσταται θέμα μείωσης κατά 51% της χρηματοδότησης των νοσοκομείων κατά τον μήνα Μάρτιο και ότι ο προϋπολογισμός παραμένει ο ίδιος. Αυτό που συμβαίνει είναι να μεταφέρονται πόροι από όσα νοσοκομειακά ιδρύματα εμφανίζουν υψηλά ταμειακά διαθέσιμα στα λιγότερο εύπορα. Ειδικότερα, τον Ιανουάριο του 2015 νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας, τα οποία είχαν διαθέσιμα κονδύλια στις τράπεζες, δεν έλαβαν το σύνολο της κρατικής επιχορήγησης, προκειμένου να αξιοποιήσουν τα διαθέσιμά τους, ενώ το σύνολο της επιχορήγησης έλαβαν εκείνα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ τα οποία δεν διέθεταν αποθεματικό σε τράπεζες. Έτσι, μόνον για τον Ιανουάριο του 2015, ενώ το σύνολο της προβλεπόμενης κρατικής επιχορήγησης ήταν περίπου 90 εκατ. ευρώ για όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ της χώρας, με βάση την ως άνω διευθέτηση, έλαβαν τελικά ποσό το οποίο έφθασε περίπου τα 43 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κλιμάκιο του Υπουργείου Οικονομικών ενημέρωσε στις 20/04/2015 την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ότι διακόπτεται η επιχορήγηση των νοσοκομείων του ΕΣΥ τουλάχιστον για τον Απρίλιο. Με άλλα λόγια, τα νοσοκομεία δεν θα εισπράξουν ρευστό εντός του τρέχοντος μηνός, που αναλογεί στις πληρωμές του Φεβρουαρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι και για το μήνα Ιανουάριο τα ποσά που έχουν εισπράξει τα νοσηλευτικά ιδρύματα έχουν περικοπεί κατά το ήμισυ, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πληρωθούν οι υποχρεώσεις σε προμηθευτές, με σοβαρό κίνδυνο τη διακοπή των προμηθειών προς τα νοσοκομεία. Τα νοσοκομεία έλαβαν την τελευταία τους επιχορήγηση τον Μάρτιο, η οποία αντιστοιχούσε στον Ιανουάριο, ενώ τον Απρίλιο επρόκειτο να λάβουν για τον Φεβρουάριο.

Επειδή η έλλειψη ρευστότητας θα σημάνει το τελειωτικό χτύπημα σε ένα ΕΣΥ που ψυχορραγεί.

Επειδή και προεκλογικά, αλλά και κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, η κυβέρνηση στηλίτευε τις οριζόντιες περικοπές στην υγεία.

Επειδή η Κυβέρνηση, ελλείψει σχεδίου διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, μέσω ΠΝΠ εξαντλεί όλα τα αποθεματικά των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης σε μια ύστατη προσπάθεια να κρατήσει τον προϋπολογισμό όρθιο για λίγες ακόμη ημέρες.

Επειδή η πλειοδοσία των πρωθυπουργικών υποσχέσεων περί 4.500 προσλήψεων στο χώρο της υγείας αποδεικνύεται εν τοις πράγμασι φενάκη σε ένα κράτος που αδυνατεί να αποπληρώσει ακόμα και τις τρέχουσες υποχρεώσεις.

Επειδή με Κοινή Υπουργική Απόφαση των συναρμόδιων Υπουργείων Οικονομικών και Υγείας εγκρίθηκε κονδύλι ύψους έως 24.000.000 ευρώ για την αποζημίωση των εφημεριών των ιατρών των νοσοκομείων του ΕΣΥ, του ΠΕΔΥ και του ΕΚΑΒ των οικονομικών ετών 2012, 2013 και 2014.

Ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

1) Αληθεύουν οι πληροφορίες ότι πρόκειται να διακοπεί η επιχορήγηση των νοσοκομείων του ΕΣΥ τουλάχιστον για τον Απρίλιο; Μπορείτε να διαβεβαιώσετε επίσημα τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων, τις παραιτήσεις των οποίων ζητήσατε εγγράφως, ότι δεν θα υπάρξει έλλειψη ρευστότητας για τον τρέχοντα και τους επόμενους μήνες;

2) Ποια είναι η συνολική πίστωση για τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων για τους μήνες Φεβρουάριο. Μάρτιο, Απρίλιο; Εάν υπάρξουν περικοπές, σε ποιο ποσό θα ανέρχονται και από πότε θα ισχύσουν;

3) Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε μια ενδεχόμενη διακοπή των προμηθειών στα νοσοκομεία;

4) Εγγυάστε ότι θα αποπληρωθούν οι μισθοί των εργαζομένων, παρά το γεγονός ότι πρόκειται, πράγματι, για διαφορετικό κονδύλι;

5) Με ποιο τρόπο θα χρηματοδοτηθούν οι χιλιάδες προσλήψεις εντός των επόμενων μηνών που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός; Όταν προέβη στις εξαγγελίες, αγνοούσε την πραγματική κατάσταση της οικονομίας ή μήπως άλλαξαν τα δεδομένα επί τα χείρω από την ημέρα των εξαγγελιών (02/04/2015);

6) Θα αποπληρωθούν, μέχρι το τέλος Απριλίου, όπως έχετε δεσμευτεί, οι εφημερίες των ιατρών των νοσοκομείων του ΕΣΥ, του ΠΕΔΥ και του ΕΚΑΒ; Από πού θα αντλήσετε τα 24.000.000 ευρώ που προβλέπει η ΚΥΑ;

Ο ερωτών βουλευτής
Κωνσταντίνος Μπαργιώτας - Λάρισας

21 Απριλίου 2015

διαβάστε επίσης