20 Απριλίου, 2015

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης για τις φορολογικές δηλώσεις

O Χάρης Θεοχάρης, βουλευτής Β' Αθηνών, έθεσε μέσω επίκαιρης ερώτησης στην ολομέλεια της βουλής το θέμα των καθυστερήσεων στη διαδικασία της υποβολής φορολογικών δηλώσεων οικονομικού έτους 2015.

ΘΕΜΑ: Καθυστερήσεις στη διαδικασία της υποβολής φορολογικών δηλώσεων οικονομικού έτους 2015

O Χάρης Θεοχάρης έθεσε μέσω επίκαιρης ερώτησης στην ολομέλεια της βουλής το θέμα των καθυστερήσεων στη διαδικασία της υποβολής φορολογικών δηλώσεων οικονομικού έτους 2015.

Ο κ. Θεοχάρης άρχισε την ομιλία του με μια επίκαιρη παρέμβαση για την νομοθετική απόδοση της κυβέρνησης τονίζοντας ότι στους 3 μήνες έχει φέρει 2 νομοσχέδια και 2 πράξεις νομοθετικού περιεχομένου αναιρώντας πλήρως τις προγραμματικές της δηλώσεις και χάνοντας τα αποθέματα της κοινοβουλευτικής της αξιοπιστίας. Ταυτόχρονα επέκρινε την κυβέρνηση για απώλεια αποθεμάτων ρευστότητας στην προσπάθεια στήριξης του προϋπολογισμού και για απώλεια αποθεμάτων διαπραγματευτικής ισχύος σε μία κρισιμότατη περίοδο για την χώρα. Τέλος ο κ. Θεοχάρης επέκρινε την κυβέρνηση για την μη θωράκιση των δημοσίων εσόδων και για το γεγονός ότι η τελευταία επαιτεί στους ανθρώπους που προεκλογικά προέτρεπε να «μην πληρώνουν».

Εν συνεχεία ο κ. Θεοχάρης σημείωσε ότι η ΓΓΔΕ καθυστέρησε χειρότερα από κάθε άλλη χρονιά στην έκδοση των αποφάσεων που αφορούν τον τύπο, το περιεχόμενο, τα συνυποβαλλόμενα έντυπα – δικαιολογητικά έγγραφα των δηλώσεων φορολογίας ΦΠ και ΝΠ. Οι καθυστερήσεις, τόνισε, δεν δικαιολογούνται και στερούνται οποιασδήποτε αιτιολογικής βάσης, μόνη εξήγηση αποτελεί η ολιγωρία και η ελλιπής επιμέλεια της ΓΓΔΕ, γεγονός για το οποίο ο ΥΠΟΙΚ φέρει ακέραιη πολιτική ευθύνη. Παράλληλα αναφέρθηκε στην εσωτερική αντιπαράθεση στο ΥΠΟΙΚ όπου η ΓΓΔΕ καταφέρθηκε εναντίον της κυβέρνησης για την καθυστέρηση της δημοσίευσης στο ΦΕΚ των αποφάσεων που η ίδια είχε υπογράψει και για έλλειψη συντονισμού.

Ο κ. Θεοχάρης σημείωσε ότι η διαπραγμάτευση δεν είναι αστείο και ότι oι καθυστερήσεις στις φορολογικές δηλώσεις δημιουργούν πρόβλημα στα δημόσια έσοδα.

Ακολουθεί το βίντεο με την συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης:

[youtube id="NWjMvdramm4"]

Απομαγνητοφώνηση ομιλίας Χ.Θεοχάρη στην συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών με θέμα: Καθυστερήσεις στη διαδικασία της υποβολής φορολογικών δηλώσεων οικονομικού έτους 2015

Κυρία Υπουργέ, επιτρέψτε μου μια επίκαιρη παρέμβαση. «Θα αποκαταστήσουμε τη λειτουργία του Κοινοβουλίου που είχε καταργηθεί μέσα από συνεχείς πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Η Κυβέρνησή μας θα μείνει στην ιστορία ως η κυβέρνηση που τήρησε το λόγο της». Προγραμματικές δηλώσεις στις 8/2, Πρόεδρος της Ελληνικής Κυβερνήσεως κ. Τσίπρας.

Επιτρέψτε μου την έκφραση: Ποιο είναι το σκορ στους τρεις αυτούς μήνες; Δύο νομοσχέδια, δύο πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Χάνετε και εσείς και ο Πρωθυπουργός, δυστυχώς, την αξιοπιστία σας. Δεν έχετε αποθέματα κοινοβουλευτικής αξιοπιστίας, όταν μέσα σε τρεις μήνες παίρνετε πίσω αυτά τα σωστά τα οποία έχετε οι ίδιοι διακηρύξει.

Δεν έχετε αποθέματα ρευστότητας, γιατί αυτό κάνει η πράξη νομοθετικού περιεχομένου προσπαθώντας να στηρίξει τον προϋπολογισμό. Και δεν έχετε αποθέματα διαπραγματευτικής ισχύος από τη στιγμή που αυτά που κάνετε πυροβολούν την ίδια τη διαπραγματευτική ομάδα, η οποία δεν είναι θωρακισμένη. Γι’ αυτό ζητούσαμε εμείς να θωρακίσετε τα μετόπισθεν και να μπορέσετε να κάνετε αυτήν τη διαπραγμάτευση, έχοντας θωρακισμένα και τα έσοδα. Και αντί γι’ αυτό, χαρίζετε χρέη, επαιτείτε τους ανθρώπους τους οποίους προτρέπατε εσείς οι ίδιοι να μην πληρώσουν και βέβαια δημιουργούνται όλα αυτά τα προβλήματα, όπως είπα, στη διαπραγμάτευση αυτή τη στιγμή στο Παρίσι, αργότερα στις Βρυξέλες και ίσως πιο μετά στην Αθήνα. Θα τα πούμε όμως και αύριο στη συζήτηση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου.

Να έρθω στο προκείμενο. Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων φέτος καθυστέρησε χειρότερα από σχεδόν κάθε χρονιά. Δεν είχαν βγει τα έντυπα μέχρι πρότινος, όταν έκανα αυτήν την ερώτηση. Εν τω μεταξύ, έχουν βγει τα έντυπα για νομικά και φυσικά πρόσωπα. Είναι κάποιες λίγες μέρες. Δεν δικαιολογούν, όμως, τις καθυστερήσεις οι όποιες αλλαγές, οι οποίες εξάλλου δεν είναι τόσο μεγάλες.

Η πλημμέλεια μόνο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων μπορεί να τη δικαιολογήσει. Θα ακούσω τις αιτιάσεις σας. Όμως ήδη να πω ότι από 17/3 με δελτίο Τύπου η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων επιβεβαίωσε την παντελή έλλειψη σχεδιασμού και ανακοίνωσε την παράταση της διαθεσιμότητας της εφαρμογής από 31/3 μέχρι 30/6 και ενδεχόμενη παράταση ήδη των φυσικών προσώπων.

Η διαπραγμάτευση δεν είναι αστείο πράγμα. Είναι προφανές ότι είναι ενδεχομένως και το ύψιστο καθήκον που αυτήν τη στιγμή η Κυβέρνηση επιτελεί. Όμως, βλέπουμε ότι οι δηλώσεις οι οποίες έχουν καθυστερήσει περισσότερο από κάθε άλλη φορά δημιουργούν πρόβλημα στα έσοδα και για τα νομικά και για τα φυσικά πρόσωπα.

Οπότε, λοιπόν, σας ρωτάμε πότε θα εκδοθούν -και νομίζω ότι έχουν κάποιες από αυτές- οι αποφάσεις σχετικά με τα ηλεκτρονικά φορολογικά έντυπα και για τα νομικά και για τα φυσικά πρόσωπα και πότε προγραμματίζετε την έναρξη και λήξη της υποβολής όλων των δηλώσεων, πραγματικής υποβολής. Σας παρακαλώ μην μου απαντήσετε για τους τυπικούς χρόνους, στους οποίους τώρα θα δώσετε παρατάσεις, εάν έχετε υπολογίσει πόσο περίπου θα δώσετε.

Τέλος, πότε θα εισπραχθούν και σε πόσες δόσεις οι φόροι των φυσικών και νομικών προσώπων και τι διορθωτικές κινήσεις θα γίνουν, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού;
Ευχαριστώ πολύ.

Δευτερολογία:

Δεν είμαι πλήρως πεπεισμένος για όλη τη δικαιολόγηση, για το λόγο που υπήρξε αυτή η καθυστέρηση. Αν θέλετε, πάρτε το και από μένα, από την εμπειρία που έχω: Πέρυσι για να ανοίξουν οι φορολογικές δηλώσεις ξεκινήσαμε την επεξεργασία τον Αύγουστο. Ήταν η πρώτη φορά που έγινε κάτι τέτοιο και μπορέσαμε να ανακοινώσουμε στις 2 Ιανουαρίου του 2014 όλες τις ημερομηνίες έναρξης και λήξης των φορολογικών δηλώσεων, τις οποίες και τηρήσαμε κατά γράμμα πλην του Ε9, το οποίο έγινε επειδή ακριβώς η κυβέρνηση ήθελε να αλλάξει τον ΕΝΦΙΑ κι έτσι έπρεπε να περιμένουμε τη νομοθετική αλλαγή.

Αυτό το πράγμα δεν έγινε. Δεν είναι δικό σας μόνο το σφάλμα, είναι προφανές ότι μιλάμε για περίοδο που δεν ήσασταν στην κυβέρνηση -θέλω να είμαι δίκαιος σε αυτό- αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα έπρεπε να γίνει άμεση επιτάχυνση από τη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων σας, διότι, όπως σας είπα, υπάρχουν πολλά ζητήματα που έχουν σχέση με την εκτέλεση του προϋπολογισμού και ιδιαίτερα με τη διαπραγμάτευση του Ιουνίου.

Δεν είναι δυνατόν να πηγαίνει μια κυβέρνηση στις Βρυξέλλες και να διαπραγματεύεται, όταν ο προϋπολογισμός δεν τηρείται και δεν έχει τα αποθέματα για να μπορέσει να λειτουργήσει το κράτος και να πληρώνει μισθούς και συντάξεις. Υπό αυτό το πρίσμα, είναι ευπρόσδεκτη και πολύ καλή η διαδικασία με την οποία έγινε η συνένωση των δύο εντύπων των νομικών προσώπων, όμως, θα μου επιτρέψετε, ο γραφειοκρατικός σκοπός και στόχευση είναι δευτερεύουσα σε σχέση με την είσπραξη των δημοσίων εσόδων, ιδιαιτέρως αυτή την περίοδο. Επίσης, θα ήθελα να πω πως έγινε εφικτό στην πραγματικότητα, διότι υπήρξε χαρακτηριστική καθυστέρηση στις υπηρεσίες για να βγάλουν τον τύπο και το περιεχόμενο των εντύπων.

Όσον αφορά στις λήξεις των νομικών προσώπων, υπό κανονικές συνθήκες λήγουν των Απρίλιο. Οι δηλώσεις αυτές δεν έχουν καν ξεκινήσει. Μας είπατε ότι θα ξεκινήσουν το Μάιο. Άρα, οι επιχειρήσεις αντί να έχουν οκτώ και εννέα δόσεις, θα αναγκαστούν να λειτουργήσουν με έξι και επτά δόσεις ή και λιγότερες. Αυτό σημαίνει ότι σε μια περίοδο μειωμένης ρευστότητας θα συμπιέσουμε ακόμα περισσότερο τις επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και σας διαβεβαιώ ότι αυτό θα μειώσει την εισπραξιμότητα των φόρων και θα μειώσει τα συνολικά έσοδα του κράτους.

Σας λέω δε ότι -ενδεχομένως να μην το ξέρετε και θα ήθελα να σας βοηθήσω στο έργο σας- αυτή τη στιγμή στο φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων είχαμε εισπράξεις 2,8 δισεκατομμύρια πέρσι, προϋπολογίζουμε 2,7 δισεκατομμύρια φέτος και με τις αλλαγές, ιδιαίτερα με τις επισφάλειες που αναφέρατε, μπορεί να έχουμε μία τρύπα 700 εκατομμύρια έως και 1 δισεκατομμύριο με τις όποιες αλλαγές έχουν γίνει για τα νομικά πρόσωπα.

Για τα φυσικά πρόσωπα δεν έχουν γίνει τόσο μεγάλες αλλαγές όσες σας λένε οι υπηρεσίες ενδεχομένως που να δικαιολογούν αυτήν την καθυστέρηση. Η αλλαγή η μεγάλη είναι ότι δεν άνοιξε ούτε η βεβαίωση των αποδοχών, μία περσινή καινοτομία, η οποία μπόρεσε να μειώσει πάρα πολύ το χρόνο υποβολής των δηλώσεων, διότι όλοι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι έβλεπαν όλες τις αποδοχές τους έτοιμες, προσυμπληρωμένες κι έτσι μπορούσαν με το πάτημα ενός κουμπιού να ολοκληρώσουν τις δηλώσεις τους. Αυτό με την προθεσμία που έδωσε η Γενική Γραμματεία μέχρι 30/6 δεν θα είναι εφικτό, δεν θα έχουμε προσυμπληρωμένες δηλώσεις, δηλαδή άλλο ένα βήμα πίσω. Όπως είπα πριν, πέρσι ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες, φέτος δεν ανακοινώθηκαν, ένα βήμα πίσω. Φέτος είχαμε προσυμπληρωμένες δηλώσεις, δεν θα έχουμε μέχρι τη λήξη, μέχρι 30/6, και θα αναγκαστείτε μόνο εξ αυτού του λόγου να δώσετε παράταση.

Αν πάρετε και τον περσινό χρόνο από το χρόνο που προϋπολογίζετε να ανοίξετε και μάλιστα υπολόγιζα 20 του μηνός σήμερα να ήταν ανοιχτές οι δηλώσεις και μας λέτε ότι θα ανοίξουν από Μάιο, τον ίδιο χρόνο με τον περσινό, από 20/4 θα είχαμε 20/8 τη λήξη. Αν λέτε αρχές Μαΐου, θα έχουμε αρχές Σεπτεμβρίου. Θα αναγκαστείτε, λοιπόν, να έρθετε να νομοθετήσετε αλλαγές στις σταθερές αυτές ημερομηνίες. Δεν μπορεί κάποιος να δηλώνει τέλος Αυγούστου και να έχει υποχρέωση πληρωμής 31 Ιουλίου. Θα αναγκαστείτε, λοιπόν, να δώσετε υποχρέωση πληρωμής Σεπτέμβριο και Νοέμβριο σε δύο δόσεις και άρα τα περισσότερα των εσόδων που προϋπολογίζουμε -και σας θυμίζω ότι περίπου το ύψος των εσόδων από τις δηλώσεις είναι γύρω στα 3 με 3,5 δισεκατομμύρια- όλα αυτά τα χρήματα ετεροχρονίζονται και θα σας έρθουν το Σεπτέμβριο και θα έχουμε μία μαύρη τρύπα τεράστια ακριβώς στο σημείο του Ιουλίου, του Ιουνίου και του Αυγούστου που έχουμε και τις λήξεις των ομολόγων και τη διαπραγμάτευση για το χρέος.

Σας λέω, λοιπόν, δείτε τι μπορείτε να κάνετε, ώστε να μπορέσετε να φέρετε και πάλι σε ένα λογαριασμό αυτό το ζήτημα. Θα σας δημιουργήσει προβλήματα.

Ευχαριστώ.

*Ο Χάρης Θεοχάρης είναι βουλευτής Β' Αθηνών

20 Απριλίου 2015

διαβάστε επίσης