Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας
Ερώτηση για τις ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία κατέθεσαν οι βουλευτές με το Ποτάμι, Γιώργος Αμυράς (Β΄ Αθηνών), Σπύρος Δανέλλης (Ηρακλείου), Γιώργος Μαυρωτάς (Αττικής) & Σπύρος Λυκούδης (Α΄ Αθηνών) προς τον Υπουργό Υγείας.
Οι βουλευτές, με αφορμή τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων πρόσφατης έρευνας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), επισημαίνουν τις τραγικές ελλείψεις στο νοσηλευτικό προσωπικό, οι οποίες δυσχεραίνουν το πολύτιμο έργο που καθημερινά παρέχεται στα δημόσια νοσοκομεία, αφενός δημιουργώντας δύσκολες και εξοντωτικές εργασιακές συνθήκες για τους ίδιους τους νοσηλευτές και αφετέρου καθιστώντας επικίνδυνες της συνθήκες νοσηλείας για τους ασθενείς. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται από τους ερωτώντες Βουλευτές στο γεγονός ότι, τη στιγμή που τα δημόσια νοσοκομεία στενάζουν από τις ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού, οι αποσπάσεις νοσηλευτών σε γραφεία πολιτικών και άλλες διοικητικές υπηρεσίες συνεχίζονται.
Ρωτούν, λοιπόν, τον Υπουργό πόσες προσλήψεις και αποχωρήσεις νοσηλευτικού προσωπικού πραγματοποιήθηκαν την τελευταία 7ετία, πόσες είναι οι κενές οργανικές θέσεις των νοσηλευτικών υπηρεσιών των δημόσιων νοσοκομείων και πόσοι είναι οι αποσπασμένοι νοσηλευτές σε άλλες υπηρεσίες και γραφεία Βουλευτών. Τέλος, ρωτούν ποιες είναι οι συγκεκριμένες ενέργειες, στις οποίες σκοπεύει να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας του νοσηλευτικού προσωπικού των δημόσιων νοσοκομείων.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΠΡΟΣ: τον Υπ. Υγείας
ΘΕΜΑ: ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μεγάλης πρόσφατης έρευνάς για το νοσηλευτικό προσωπικό της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) που ανακοινώθηκαν με το από 24-04-2017 σχετικό Δελτίο Τύπου, τραγικές ελλείψεις παρουσιάζονται στο νοσηλευτικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων. Χαρακτηριστικά αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο σχετικό Δελτίο Τύπου, ότι συνήθως ένας νοσηλευτής συνήθως αντιστοιχεί σε 40 ασθενείς, οφείλονται στους νοσηλευτές συνολικά 800.000 ρεπό & άδειες περασμένων ετών, ενώ εάν αύριο χορηγούνταν στο νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων όλα τα ρεπό που τους οφείλονται, το ΕΣΥ θα κατέρρεε, αφού για περίπου ένα χρόνο θα έπρεπε να παρέχει υπηρεσίες στους πολίτες με 4.500 νοσηλευτές λιγότερους. Οι ελλείψεις αυτές δυσχεραίνουν το πολύτιμο έργο που καθημερινά προσφέρει το νοσηλευτικό προσωπικό, αφενός δημιουργώντας δύσκολες και εξοντωτικές εργασιακές συνθήκες για τους ίδιους τους νοσηλευτές και αφετέρου καθιστώντας επικίνδυνες της συνθήκες νοσηλείας για τους ασθενείς.
Σχετικά με τις προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού, καταγγέλλεται ότι τα τελευταία επτά χρόνια έχουν αποδεκατιστεί τα Νοσοκομεία από Νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς από τα Νοσοκομεία αποχώρησαν συνολικά 25.000 εργαζόμενοι και έχουν προσληφθεί μόνο 700, χωρίς καν να έχει τηρηθεί η μνημονιακή δέσμευση «μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις μονίμων υπαλλήλων». Ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια, το προσωπικό των Νοσοκομείων μειώθηκε κατά 7.500 μόνιμους υπαλλήλους, ενώ προσλήφθηκαν μόνο 700 μόνιμοι, 2.000 υπάλληλοι με κοινοτικά προγράμματα stage και 500 υπάλληλοι επικουρικό προσωπικό, εκ των οποίων υπάλληλοι Νοσηλευτικής Υπηρεσίας είναι 1.200.
Σχετικά με την κάλυψη των οργανικών θέσεων των νοσηλευτικών υπηρεσιών των δημόσιων νοσοκομείων, υποστηρίζεται ότι το 35% των θέσεων αυτών είναι κενές. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία σε 44.819 οργανικές θέσεις των Νοσηλευτικών Υπηρεσιών των Νοσοκομείων υπηρετούν 29.004. Το σύνολο των οργανικών θέσεων είναι: ΠΕ 1442 – ΤΕ 21095 – ΔΕ 15077 – ΥΕ 7168. Το σύνολο των υπηρετούντων είναι: ΠΕ 819 – ΤΕ 15366 – ΔΕ 9756 – ΥΕ 3063. Υπηρετούν επίσης 1.200 υπάλληλοι Επικουρικοί και Προγράμματα STAGE.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τη στιγμή που τα δημόσια νοσοκομεία φαίνεται να στενάζουν από τις ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού, οι αποσπάσεις νοσηλευτών σε γραφεία πολιτικών και άλλες διοικητικές υπηρεσίες συνεχίζονται. Σύμφωνα με την έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ, 1.500 νοσηλευτές είναι αποσπασμένοι σε άλλες υπηρεσίες, γραφεία Βουλευτών ή τις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ). Για το θέμα αυτό μάλιστα, εκκρεμεί απάντηση του Υπουργείου Υγείας στην υπ’ αριθ. πρωτ. 4499/27-03-2017 Ερώτηση και υπ’ αριθ. πρωτ. 364/27-03-2017 Α.Κ.Ε. του βουλευτή Αττικής με το Ποτάμι κ. Γ. Μαυρωτά.
Κατόπιν των ανωτέρω, δημιουργούνται πλήθος ερωτηματικών όσον αφορά στην αριθμητική επάρκεια, αλλά και τη βέλτιστη αξιοποίηση, του νοσηλευτικού προσωπικού των δημόσιων νοσοκομείων.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1) Επαληθεύονται τα παραπάνω στοιχεία σχετικά με τις προσλήψεις και αποχωρήσεις νοσηλευτικού προσωπικού την τελευταία 7ετία; Πόσες προσλήψεις και αποχωρήσεις νοσηλευτικού προσωπικού πραγματοποιήθηκαν κατ’ έτος και εκπαιδευτική κατηγορία προσωπικού (ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ, ΥΕ) την τελευταία 7ετία (2010 έως και 2016); Τι σχέση εργασίας διέπει τις πραγματοποιηθείσες προσλήψεις προσωπικού;
2) Επαληθεύονται τα παραπάνω στοιχεία σχετικά με την κάλυψη των οργανικών θέσεων των νοσηλευτικών υπηρεσιών των δημόσιων νοσοκομείων; Πόσες είναι οι οργανικές θέσεις των νοσηλευτικών υπηρεσιών των δημόσιων νοσοκομείων ανά εκπαιδευτική κατηγορία και ΥΠΕ; Πόσες από αυτές καλύπτονται και πόσες είναι κενές;
3) Επαληθεύονται τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ σχετικά με τις αποσπάσεις νοσηλευτικού προσωπικού σε άλλες υπηρεσίες, γραφεία Βουλευτών ή τις ΥΠΕ; Πόσοι είναι οι αποσπασμένοι νοσηλευτές σε άλλες υπηρεσίες, γραφεία Βουλευτών ή τις ΥΠΕ (συγκεκριμένα αριθμητικά στοιχεία ανά υπηρεσία και εκπαιδευτική κατηγορία αποσπασμένων νοσηλευτών);
4) Σκοπεύετε να προβείτε σε συγκεκριμένες ενέργειες για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας του νοσηλευτικού προσωπικού; Εάν ναι, σε τι θα αφορούν συγκεκριμένα οι ενέργειες αυτές και με ποιο χρονοδιάγραμμα θα εφαρμοστούν;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Γεώργιος Αμυράς – Β΄Αθηνών
Σπύρος Δανέλλης- Ηρακλείου
Γεώργιος Μαυρωτάς – Αττικής
Σπύρος Λυκούδης – Α΄ Αθηνών