11 Μαΐου, 2017

Ελλείψεις και συνεχιζόμενα προβλήματα στην υγειονομική κάλυψη των κατοίκων της Σαμοθράκης

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας

Τις συνεχιζόμενες σημαντικές ελλείψεις και τα προβλήματα στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας για τους κατοίκους της Σαμοθράκης, φέρνει το Ποτάμι στη Βουλή με ερώτηση που κατέθεσε ο Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου βουλευτής Αττικής, Γιώργος Μαυρωτάς προς τον Υπουργό Υγείας.

Συγκεκριμένα, το Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης, όπως ο Διευθυντής του Π.Ε.Δ.Υ-Κέντρου Υγείας, ο Δήμαρχος Σαμοθράκης και ο Ιατρικός Σύλλογος Έβρου, επισημαίνουν με έγγραφά τους, δεν διαθέτει τον απαιτούμενο αριθμό ιατρικού προσωπικού. Η κατάσταση αυτή καθιστά αδύνατη την εκτέλεση των εφημεριών, ενώ θέτει σε κίνδυνο και τις διακομιδές ασθενών προς το Π.Γ.Ν. Έβρου. Συγκεκριμένα, τονίζεται ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί με μετακινήσεις ιατρών από άλλες υγειονομικές μονάδες και προτείνεται η άμεση προκήρυξη όλων των κενών οργανικών και επικουρικών θέσεων.

Ο βουλευτής του Ποταμιού ρωτά τον Υπουργό Υγείας, σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την άμεση επίλυση της προβληματικής κατάστασης στο Κ.Υ. Σαμοθράκης και συγκεκριμένα για τη στελέχωσή του με επαρκές ιατρικό προσωπικό, εν όψει μάλιστα και της θερινής περιόδου. Επίσης, ζητά ενημέρωση για την πορεία και τα μέτρα, τα οποία έχουν ληφθεί από πλευράς του Υπουργείου για την αντιμετώπιση των υλικοτεχνικών προβλημάτων, τα οποία εμφανίζονται εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα στο Κέντρο Υγείας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τον Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: «Ανάγκη άμεσης επίλυσης του συνεχιζόμενου προβλήματος υγειονομικής κάλυψης της Σαμοθράκης»

Το Κέντρο Υγείας (Κ.Υ.) Σαμοθράκης αντιμετωπίζει οξύτατο πρόβλημα κάλυψης των υγειονομικών αναγκών του νησιού τόσο τον μήνα Απρίλιο όσο και τον τρέχοντα μήνα Μάιο λόγω ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό. Την κρίσιμη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Κ.Υ. Σαμοθράκης επισημαίνουν με έγγραφα τους, με την ένδειξη «εξαιρετικά επείγον», ο Διευθυντής του Π.Ε.Δ.Υ-Κέντρου Υγείας, ο Δήμαρχος Σαμοθράκης καθώς και ο Ιατρικός Σύλλογος Έβρου.

Συγκεκριμένα, ο Διευθυντής του Π.Ε.Δ.Υ.- Κ.Υ.Σαμοθράκης στο με αριθ. πρωτ. 1141/18-4-2017 έγγραφο του με θέμα «ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ. Σχετικά με τις Εφημερίες του Κ.Υ Σαμοθράκης για το Μήνα Μάιο», αναφέρει ότι για 31 ημέρες το Κ.Υ. θα παραμείνει ακάλυπτο από δεύτερο εφημερεύοντα ιατρό. Το γεγονός αυτό, όπως σημειώνει, θέτει σε κίνδυνο τις διακομιδές ασθενών χωρίς συνοδεία ιατρού, καθώς και την αντιμετώπιση των σοβαρών έκτακτων περιστατικών εκτός του Κέντρου Υγείας Καταλήγοντας, ο Διευθυντής του Κ.Υ. ζητά κατεπειγόντως την ενίσχυση του για τον Μάιο, με τουλάχιστον 3 επιπλέον ιατρούς, για την διασφάλιση της εύρυθμης και ασφαλούς λειτουργίας του Κέντρου.

Ο Δήμαρχος Σαμοθράκης κ. Αθανάσιος Βίτσας με το με αρ. πρωτ. 2052/19-4-2017 έγγραφο του επανέρχεται στο θέμα της υποστελέχωσης σε ιατρικό προσωπικό του Κ.Υ. του Δήμου και κατ’ επέκταση στην αδυναμία εκτέλεσης εφημεριών και διακομιδών ασθενών, τονίζοντας την ανάγκη άμεσης κάλυψης των θέσεων ιατρών.

Από πλευράς του ο Ιατρικός Σύλλογος Έβρου (Ι.Σ.Ε.) με το με αρ. πρωτ. . 712ΗΥ/29-3-2017 έγγραφό του προς τον Διοικητή της 4ης Υ.Π.Ε. είχε ζητήσει την παρέμβασή του, για την υγειονομική κάλυψη του νησιού, ώστε να λειτουργήσουν επαρκώς οι εφημερίες του Απριλίου 2017. Ο Ι.Σ.Ε, και σε συνέχεια των ανωτέρω εγγράφων, επανήλθε με νεότερο έγγραφο προς τον Διοικητή και με κοινοποίηση προς το Υπουργείο Υγείας, με το οποίο ζήτησε ξανά την παρέμβαση του για την επίλυση του σοβαρότατου προβλήματος καθώς και ενημέρωση για τις ενέργειες στις οποίες ο Διοικητής έχει προβεί. Ο Ι.Σ.Ε. τονίζει επίσης, ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί με μετακινήσεις ιατρών από άλλες υγειονομικές μονάδες, οι οποίες μόνο προσωρινά μπορούν να γίνουν αποδεκτές, παρότι είναι απολύτως επιβεβλημένες ως επείγουσες κινήσεις. Οι προτάσεις του Ι.Σ.Ε. περιλαμβάνουν:

 • την άμεση προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων του Κ.Υ. Σαμοθράκης με αυξημένα κίνητρα
 • την άμεση προκήρυξη αντίστοιχων θέσεων επικουρικών ιατρών, 3ετούς θητείας για την προσωρινή κάλυψη των κενών μέχρι την πλήρωση των οργανικών θέσεων
 • την άμεση μετατροπή των θέσεων των αγροτικών ιατρών του νησιού σε άγονες.
 • Επειδή η Πολιτεία έχει την υποχρέωση να εξασφαλίζει απρόσκοπτα υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας σε όλους τους πολίτες ανά την Ελλάδα, υποστηρίζοντας και ενισχύοντας όλες τις μονάδες Α’ βάθμιας και Β’ βάθμιας φροντίδας υγείας.

  Επειδή οι κάτοικοι της Σαμοθράκης όπως και όλων των νησιών, έχουν αυξημένες ανάγκες υγειονομικής κάλυψης λόγω των περιορισμών που θέτει η νησιωτικότητα αλλά και η διαχρονικά ελλειμματική παρουσία της Πολιτείας.

  Και επειδή οι ανάγκες παροχής υπηρεσιών υγείας διογκώνονται εν όψει και του καλοκαιριού με την αύξηση του πληθυσμού λόγω του τουρισμού.

  Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1) Ποιες ενέργειες προτίθεστε να αναλάβετε για την άμεση αντιμετώπιση της προβληματικής κατάστασης στο Κ.Υ. Σαμοθράκης, η οποία όπως εξελίσσεται, υποβαθμίζει την επαρκή παροχή υπηρεσιών υγείας προς τους κατοίκους τόσο λόγω αδυναμίας εκτέλεσης εφημεριών από το ιατρικό προσωπικό όσο και για την ασφαλή διακομιδή ασθενών στο Π.Γ.Ν. Έβρου;

  2) Τι σκοπεύετε να πράξετε σχετικά με την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων ιατρών;

  3) Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί για την αντιμετώπιση των υλικοτεχνικών προβλημάτων και ελλείψεων οι οποίες εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα εμποδίζουν την κανονική λειτουργία του Κ.Υ. Σαμοθράκης; Ποια είναι τα καταγεγραμμένα υλικοτεχνικά ζητήματα τα οποία ακόμη εκκρεμούν προς επίλυση για το συγκεκριμένο Κ.Υ;

  4) Πού οφείλεται η έως σήμερα καθυστέρηση στην ανάληψη των αναγκαίων ενεργειών και παρεμβάσεων, κατόπιν των σχετικών αιτιάσεων των αρμοδίων αρχών για την άμεση υγειονομική κάλυψη της Σαμοθράκης;

  Ο ερωτών βουλευτής
  Γιώργος Μαυρωτάς – Αττικής