26 Απριλίου, 2016

Ελληνική ολιγωρία στην έκδοση νέας βιομετρικής βίζας για τους Ρώσους τουρίστες

Ερώτηση προς τους συναρμόδιους Υπουργούς 1) Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, 2) Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και 3) Εξωτερικών κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου με το Ποτάμι, Σπύρος Δανέλλης, σε σχέση με τη μη στελέχωση των προξενικών μας αρχών στη Ρωσία με εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο θα κάλυπτε τις ανάγκες για έγκαιρη χορήγηση της νέας βιομετρικής θεώρησης ΣΕΓΚΕΝ (Βίζα) σε Ρώσους τουρίστες, που επιθυμούν να επισκεφτούν τη χώρα μας.

Παρότι η σεζόν έχει ήδη ξεκινήσει, τα visa centers στη Ρωσία εξακολουθούν να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν τις χιλιάδες τουριστών, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εικόνες ντροπής από τις ατελείωτες ουρές, που κάνουν τον γύρο των ρωσικών ΜΜΕ, δυσφημίζοντας τη χώρα μας και λειτουργώντας αποτρεπτικά.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τους κ.κ. 1) Υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, 2) Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και 3) Εξωτερικών.

Θέμα: «Ελληνική ολιγωρία στην έκδοση νέας βιομετρικής βίζας για τους Ρώσους τουρίστες»

Επανέρχομαι με την παρούσα ερώτησή μου, για ένα ζήτημα κομβικής σημασίας για τον τουρισμό της χώρας, που αφορά τη μη έγκαιρη χορήγηση της νέας βιομετρικής θεώρησης ΣΕΓΚΕΝ (Βίζας) σε Ρώσους τουρίστες, που επιθυμούν να επισκεφθούν φέτος τη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, με την υπ’ αριθμ. 3406/22.2.2016 ερώτησή μου, είχα αναφερθεί στη μη έγκαιρη κινητοποίηση των συναρμόδιων Υπουργείων, παρά το γεγονός ότι είχαν ενημερωθεί από το Ελληνικό Προξενείο στη Μόσχα, αλλά και από τους εμπλεκόμενους τουριστικούς φορείς, για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, λόγω της υποστελέχωσης των προξενικών αρχών μας στη Ρωσία.

Προς αυτήν την κατεύθυνση και καλή τη πίστει οι βουλευτές του Ποταμιού υπερψηφίσαμε τις αμέσως επόμενες ημέρες σχετική, εμβόλιμη τροπολογία του Υπουργείου Εξωτερικών (254/ 24/ 23.2.2016), που ενσωματώθηκε ως άρθρο 54 στο νομοσχέδιο «Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης, βαθμολογική διάρθρωση θέσεων, συστήματα αξιολόγησης, προαγωγών και επιλογής προϊσταμένων (διαφάνεια – αξιοκρατία και αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης)» (Ν. 4369/2016).

Σύμφωνα με το εν λόγω άρθρο, διευκολύνθηκαν οι οικείες Προξενικές Αρχές, προκειμένου να προβούν στην επιτόπια πρόσληψη 150 υπαλλήλων «για διάστημα έως και οκτώ (8) μηνών, για την κάλυψη, αποκλειστικώς, εποχικών, επειγουσών ή και έκτακτων αναγκών των τμημάτων θεωρήσεων διπλωματικών και προξενικών Αρχών», με ύψος αμοιβής το οποίο θα καθορίζεται από τον προϊστάμενο της οικείας Αρχής.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ειδικά για την φετινή τουριστική περίοδο, η χώρα μας θα κληθεί να φιλοξενήσει, σύμφωνα με υπολογισμούς, μεγαλύτερο αριθμό Ρώσων τουριστών από πέρυσι (650.000), λόγω του οικονομικού και τουριστικού εμπάργκο, που έχει επιβληθεί στην Τουρκία από την Ρωσία, αλλά και λόγω των κινδύνων που παρουσιάζει η ανταγωνιστική προς εμάς, τουριστική αγορά της Αιγύπτου.

Σήμερα, ωστόσο, παρά την παρέλευση δύο μηνών από την έκδοση του σχετικού νόμου και παρά την «ανοιχτή επιταγή» που έδωσε Το Ποτάμι στην κυβέρνηση για την επίλυση του εν λόγω ζητήματος, εξακολουθούν να παρατηρούνται τεράστιες καθυστερήσεις στις διαδικασίες, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ατελείωτες ουρές έξω από τα προξενικά μας καταστήματα (visa centers), τα οποία αδυνατούν να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση.

Οι ρυθμοί έκδοσης βιομετρικής βίζας παραμένουν καθηλωμένοι στα επίπεδα του Φεβρουαρίου (περίπου 1000 άτομα/ημέρα), ενώ αν θέλουμε να φθάσουμε τα περυσινά επίπεδα των Ρώσων τουριστών, ή να τα ξεπεράσουμε δεδομένου ότι οι συνθήκες είναι πρόσφορες, τα visa centers θα πρέπει να εκδίδουν τουλάχιστον 9.000 – 10.000 βιομετρικές βίζες καθημερινά.

Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι η τουριστική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει και παρόλα αυτά εξακολουθεί να υφίσταται ο κίνδυνος μη εξυπηρέτησης δεκάδων χιλιάδων Ρώσων τουριστών, λόγω των εικόνων ντροπής που κάνουν τον γύρο των ρωσικών ΜΜΕ, δυσφημίζοντας τη χώρα μας και λειτουργώντας αποτρεπτικά.

Δεδομένου ότι η σχετική προμήθεια του ειδικού ηλεκτρονικού εξοπλισμού για την έκδοση των εν λόγω βιομετρικών θεωρήσεων εντάχθηκε σε  συγχρηματοδοτούμενο, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόγραμμα (ISF Visa) και ως εκ τούτου έχει επιβαρύνει, μόνο εν μέρει, το ελληνικό δημόσιο.

Δεδομένου ότι η Ελλάδα κατά τη δυσχερή αυτή οικονομική συγκυρία δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει ούτε ένα ευρώ από τον τουρισμό και μάλιστα λόγω δικών της ανεπαρκειών και κακής οργάνωσης.

Ερωτώνται οι κ.κ Υπουργοί:

1. Τι έχει υλοποιήσει το αρμόδιο Υπουργείο σε σχέση με το άρθρο 54 του ν. 4369/2016; - Πόσοι από τους προβλεπόμενους 150 εποχικούς υπαλλήλους έχουν προσληφθεί;

2. Ποιος ο λόγος για τον οποίο οι προξενικές μας αρχές αδυνατούν να εξυπηρετήσουν έγκαιρα το πλήθος των Ρώσων τουριστών που θέλει να επισκεφθεί τη χώρα μας, δεδομένου ότι τους έχουν παρασχεθεί όλα τα εργαλεία προς την επίτευξη του σκοπού αυτού;

Ο ερωτών βουλευτής

Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου

Σχετικά