28 Μαρτίου, 2016

Εκ νέου σε ακινησία το πλωτό σκάφος του κεντρικού Λιμεναρχείου Πάτρας

Στην εκ νέου «αδράνεια» του πλωτού μέσου της Λιμενικής Αρχής Πάτρας αναφέρεται με ερώτησή του προς τον Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας του Ποταμιού.

Το εν λόγω πλωτό είναι το μόνο επιχειρησιακό μέσο, που έχει στη διάθεσή της η Λιμενική Αρχή Πάτρας για τη διενέργεια θαλάσσιων περιπολιών στο σύνολο της περιοχής ευθύνης της Υπηρεσίας. Κι αυτό σε μια ιδιαζόντως κρίσιμη χρονική συγκυρία, ιδίως λόγω του προσφυγικού- μεταναστευτικού προβλήματος, καθώς και ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, που η χρήση του κρίνεται απαραίτητη. Για το λόγο αυτό, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός, εάν πρόκειται άμεσα να αποκαταστήσει το μοναδικό πλωτό μέσο του λιμεναρχείου Πατρών, καθώς κι εάν σκοπεύει να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την εξασφάλιση των αναγκαίων χρηματικών πόρων για την πραγματοποίηση εργασιών συντήρησης ή επισκευής, οσάκις αυτό κρίνεται αναγκαίο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τον κ. Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Θέμα: «Εκ νέου σε ακινησία το πλωτό σκάφος του κεντρικού Λιμεναρχείου Πάτρας»

Στις 05/05/2015, με την υπ’ αριθμό 2250 ερώτηση, επεσημάνθη η αναγκαιότητα της άμεσης αποκατάστασης της λειτουργικότητας ενός εκ των δύο πλωτών μέσων, που χρησιμοποιεί η Λιμενική Αρχή Πάτρας για επιχειρησιακούς σκοπούς και συγκεκριμένα του πλωτού μέσου ΠΛΣ-606 – κάτι το οποίο ευτυχώς επετεύχθη.

Το εν λόγω πλωτό ευρίσκεται, όμως, εκ νέου σε «αδράνεια»- τούτο δε σε μία ιδιαζόντως κρίσιμη χρονική συγκυρία, ιδίως λόγω του προσφυγικού- μεταναστευτικού προβλήματος που ταλανίζει τη χώρα και ειδικά την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, και ενώ η προσήκουσα αξιοποίησή του στις δράσεις και στους επιχειρησιακούς σκοπούς της Υπηρεσίας είναι άνευ ετέρου καθόλα επιβεβλημένη.

Στο σημείο δε αυτό θα πρέπει να υπομνησθεί ότι το πλωτό μέσο ΠΛΣ-606 είναι το μόνο επιχειρησιακό μέσο που έχει στη διάθεσή της η Λιμενική Αρχή Πάτρας για τη διενέργεια θαλάσσιων περιπολιών στο σύνολο της περιοχής ευθύνης της Υπηρεσίας, η οποία εκτείνεται στη Στερεά Ελλάδα από το ακρωτήριο Χαλκίς και προς την ανατολή μέχρι την Άκρα Μόρνος του Κορινθιακού Κόλπου, στην Πελοπόννησο προς την ανατολή μέχρι το λιμένα Ψαθόπυργου και προς δυτικά μέχρι την Άκρα Κουνουπέλι με την αντίστοιχη θαλάσσια ζώνη.

Δεδομένου του γεγονότος ότι από το αρμόδιο Υπουργείο δεν έχουν διενεργηθεί ακόμα οι απαραίτητες ενέργειες προς επισκευή και συντήρηση του εν ακινησία ευρισκομένου πλωτού μέσου και καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος η Λιμενική Αρχή Πατρών να μην το έχει στη διάθεσή της ούτε καν εν όψει και κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, οπότε και η χρήση του συγκεκριμένου επιχειρησιακού μέσου είναι απαραίτητη, προκειμένου η Υπηρεσία να μπορέσει να επιτελέσει προσηκόντως το δύσκολο έργο της,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Πρόκειται να αποκαταστήσετε επιχειρησιακά το μοναδικό πλωτό μέσο του λιμεναρχείου Πατρών, προκειμένου να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο του; Εάν ναι, μπορείτε να μας ορίσετε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης;

2. Σκοπεύετε να καθίσταται εφικτή η εξασφάλιση των αναγκαίων χρηματικών πόρων για την πραγματοποίηση εργασιών συντήρησης ή επισκευής των επιχειρησιακών μέσων της Υπηρεσίας, οσάκις τούτο κρίνεται αναγκαίο; Εάν ναι, σε ποιες εν γένει ενέργειες προτίθεστε να προβείτε;

Ο ερωτών βουλευτής
Ιάσονας Φωτήλας – Αχαΐας

Σχετικά