20 Απριλίου, 2016

«Έχουμε σύνορα;»

«Η συμμετοχή της χώρας μας σε διεθνείς συνεργασίες μόνο οφέλη μπορεί να επιφέρει – ιδιαίτερα, όταν το ζήτημα της παράτυπης μετανάστευσης και του λαθρεμπορίου είναι τόσο μεγάλο», τόνισε ο Ιάσονας Φωτήλας, ειδικός αγορητής του Ποταμιού, κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, σχετικά με την κύρωση συμφωνίας Ελλάδας – Βουλγαρίας – Τουρκίας για τη δημιουργία κοινού κέντρου επαφής αστυνομικής και τελωνιακής συνεργασίας.

Ο κ. Φωτήλας επεσήμανε, ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία των συμβαλλομένων μερών- κρατών σε όλα τα θέματα, που έχουν αντίκτυπο στα κοινά σύνορά τους, όπως η παράνομη μετανάστευση, η παραποίηση ταξιδιωτικών εγγράφων, η διακίνηση ναρκωτικών, το λαθρεμπόριο. Χαρακτήρισε απαράδεκτη την αδράνεια της κυβέρνησης στην Ειδομένη, όπου ο ανθρωπισμός της μένει μόνο στα λόγια. Επίσης, υπογράμμισε, ότι η Ελλάδα χάνει ετησίως εκατομμύρια (!) ευρώ από το λαθρεμπόριο – κάτι με το οποίο συμφωνούν ακόμη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε ερώτηση που κατέθεσαν. Όσο για την κυβέρνηση, σε σχετική ερώτηση του Ποταμιού, απαντά ότι ακόμη βρίσκεται υπό επεξεργασία το σχετικό νομοσχέδιο, ενώ υπάρχει και διαφωνία μεταξύ των Υπουργείων Υγείας και Οικονομικών. Καταλήγοντας, αναφέρθηκε στο θέμα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, δηλαδή ότι θα πρέπει να οριστούν οι συγκεκριμένοι κοινά συμφωνημένοι και χρησιμοποιούμενοι τρόποι ώστε να αποφευχθεί η μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση ή διάδοση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:
Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε,

Κύριε Υπουργέ,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η προς ψήφιση Διεθνής Σύμβαση που έρχεται σήμερα στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης αποτελεί τη μετεξέλιξη δύο προγενέστερων διακρατικών συμφωνιών ανάμεσα

α) στην Ελλάδα και την Βουλγαρία από το 2008 για «την ίδρυση και λειτουργία Κέντρου Επαφής για τη συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών για την ασφάλεια των συνόρων, της Αστυνομίας, των Τελωνείων και των Υπηρεσιών Διοικητικού Ελέγχου Αλλοδαπών» και

β) ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία από το 2001 για την συνεργασία των Υπουργείων Δημόσιας Τάξης της πρώτης με το Εσωτερικών της δεύτερης για την καταπολέμηση του εγκλήματος ιδιαίτερα της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος, της διακίνησης ναρκωτικών και της λαθρομετανάστευσης.

Η Ελλάδα, η Τουρκία και η Βουλγαρία υπέγραψαν, σε συνέχεια αυτών των συμφωνιών, στις 25/05/2015 στη Σόφια, Συμφωνία για την ίδρυση και λειτουργία κοινού Κέντρου Επαφής με σκοπό την αστυνομική και τελωνειακή συνεργασία, ενός Κέντρου δηλαδή ανταλλαγής πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης και του λαθρεμπορίου και αυτή η συμφωνία έρχεται προς κύρωση σήμερα στη Βουλή.

Η συμμετοχή της χώρας μας σε διεθνείς συνεργασίες μόνο οφέλη μπορεί να επιφέρει- ιδιαίτερα όταν το ζήτημα της παράτυπης μετανάστευσης και του λαθρεμπορίου είναι τόσο μεγάλο - και από αυτήν την άποψη είμαστε υπέρ της κύρωσης της σχετικής Συμφωνίας.

Συγκεκριμένα με το άρθρο 1 ιδρύεται το Κοινό Κέντρο Επαφής στην τοποθεσία Καπιτάν Αντρέεβο της Βουλγαρίας (από τις δραστηριότητές του εξαιρούνται οι θαλάσσιες υποθέσεις), που θα πραγματοποιεί ανταλλαγή πληροφοριών και θα συνεπικουρεί τις αστυνομικές, συνοριακές και τελωνειακές αρχές στις δραστηριότητές τους.

Οι αρμόδιες αρχές των συμβαλλομένων μερών-κρατών θα συνεργάζονται σύμφωνα με το άρθρο 4 στους τομείς όπως αναφέρονται με σειρά προτεραιότητας της παράνομης μετανάστευσης, παραποίησης ταξιδιωτικών εγγράφων, διακίνησης ναρκωτικών, παραχαραγμένων νομισμάτων, λαθρεμπορίου, παραβάσεις που σχετίζονται με οχήματα, αλλά και σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, που έχουν αντίκτυπο στα κοινά σύνορα των Συμβαλλόμενων κρατών.

Ειδικά για το ζήτημα των προσφύγων και μεταναστών βρίσκεται, όπως ξέρουμε, σε ισχύ η συμφωνία Ε.Ε-Τουρκίας με πολλά προβλήματα όμως στην εφαρμογή της. Πράγματι, έχουν προσωρινά μειωθεί σημαντικά οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας, αναζητώντας άλλες χώρες διέλευσης όπως η Ιταλία.

Δεν εφαρμόζεται, όμως, ούτε η επανεγκατάσταση των προσφύγων σε χώρες της Ε.Ε, λόγω της αργής διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων ασύλου που έχουν υποβληθεί από χιλιάδες πρόσφυγες αλλά και της κωλυσιεργίας της Τουρκίας να δεχτεί την επανεισδοχή και να προωθήσει την επανεγκατάσταση των προσφύγων σε χώρες της Ε.Ε. Επιπλέον, η Τουρκία απειλεί να μην εφαρμόσει τη συμφωνία εάν δεν εκπληρωθούν οι όροι που έχει θέσει.

Ο έλεγχος λοιπόν των χερσαίων, όπως προβλέπεται, συνόρων μεταξύ των τριών χωρών για την αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης θα βοηθήσει περαιτέρω στην αποτροπή εισδοχής ειδικά μεταναστών.

Δεν γνωρίζω βέβαια πώς θα ψηφίσει και εδώ η κίνηση των «53» εντός του κυβερνητικού κόμματος, που έχουν εκφράσει ενστάσεις σε ανάλογη ψηφοφορία πριν από μόλις λίγες εβδομάδες διαφωνώντας και με την συμφωνία Ε.Ε- Τουρκίας και με αυτήν ακόμα τη διάκριση σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Επιτρέψτε μου, όμως, εδώ να εκφράσω την ανησυχία μου για την κατάσταση που συνεχίζει να επικρατεί στην Ειδομένη, στον Πειραιά και στο Ελληνικό, καθώς ακόμα η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ετοιμάσει τους κατάλληλους χώρους προσωρινής διαμονής προσφύγων- μεταναστών.

Πέραν τούτων, η κατάσταση στην Ειδομένη είναι εξόχως προβληματική με την ανεξέλεγκτη λειτουργία «αλληλέγγυων», που παρασύρουν τους πρόσφυγες και μετανάστες σε έκνομες ενέργειες.

Η κατάληψη εκ νέου της σιδηροδρομικής γραμμής από πρόσφυγες και μετανάστες- όταν μόλις πριν λίγες ώρες εκκενώθηκε- μαρτυρά την απουσία της οργανωμένης πολιτείας από το πρόβλημα με απρόβλεπτές συνέπειες για την οικονομία της χώρας μας. Σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους υπολογισμούς το ποσό ζημίας για την ελληνική οικονομία ανέρχεται στα 800 εκατομμύρια ευρώ και πραγματικά κ. Υπουργέ θα θέλαμε μία ξεκάθαρη απάντηση για το τι θα πράξετε για το θέμα πέραν των γενικών ευχολόγιων που ακούμε στη Βουλή και στα κανάλια!

Μάλιστα εχθές ο κ. Μουζάλας στη Βουλή, αφού παραδέχθηκε τα όσα είπα πιο πάνω για την απαράδεκτη αδράνεια της κυβέρνησης στην Ειδομένη μας άφησε άναυδους δηλώνοντάς μας πως «Χρειάζεται χρόνος για να ωριμάσει η απελπισία των ανθρώπων εκεί και χρειάζεται χρόνος για να δώσουμε μορφή στο χάος, όμως σιγά σιγά αρχίζει να μπαίνει μία τάξη»

Πρώτη φορά τόσο απάθεια! Ο ανθρωπισμός σας μόνο στα λόγια είναι δυστυχώς…

Και κύριε Υπουργέ, δεν μπορεί να αφήνετε να δημιουργούνται επεισόδια μεταξύ μεταναστών/ προσφύγων και δυνάμεων ασφαλείας της γείτονος χώρας. Το ξέρετε πολύ καλά πως, εφόσον είναι στο έδαφός μας, είστε υπεύθυνος και υπόλογος για την ασφάλειά τους.

Σε σχέση με την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου προϊόντων ή/ και του εμπορίου ανθρώπων έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:
Η χώρα μας, εκτός της μαζικής φυγής 60.000 ελληνικών επιχειρήσεων προς την γείτονα χώρα- συνέπεια της καταστροφικής πολιτικής των capital controls του Ιουλίου του 2015-, συνεχίζει να χάνει ετησίως εκατομμύρια ευρώ από το λαθρεμπόριο από την Βουλγαρία προϊόντων, όπως του αλουμινίου, των τσιγάρων, του πέλετ, των καυσίμων, των λιπασμάτων κλπ.

Δεν τα λέμε εμείς αυτά κύριοι συνάδελφοι οι ίδιοι οι βουλευτές του Σύριζα τα επισημαίνουν από τον Ιούνιο του 2015, όταν με ερώτησή τους, 52 εξ αυτών μάλιστα!, ζητούσαν τη λήψη μέτρων και πληροφόρηση για τη συμφωνία που έρχεται σήμερα προς κύρωση μεταξύ Ελλάδας Βουλγαρίας και Τουρκίας για το θέμα, προκειμένου να καταπολεμηθεί η λαθρεμπορία και να αυξηθούν τα έσοδα του προϋπολογισμού! Φαίνεται λοιπόν πως δεν έχουν γίνει ουσιαστικά βήματα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Και ως Ποτάμι έχουμε καταθέσει ερώτηση για το θέμα της καταπολέμησης του λαθρεμπορίου καπνού στις 24-2-2016 και η απάντηση που πήραμε δεν λέει επί της ουσίας τίποτα, ενώ έκπληκτοι πληροφορούμαστε πως ακόμα βρίσκεται υπό επεξεργασία το σχετικό νομοσχέδιο, ενώ υπάρχει και διαφωνία του Υπουργείου Υγείας με το Υπουργείο Οικονομικών για το θέμα!

Θα θέλαμε λοιπόν κ. Υπουργέ να μας πείτε συγκεκριμένα στοιχεία για τα ποσά που χάνει κάθε χρόνο η χώρα μας από το λαθρεμπόριο προϊόντων και κυρίως κατά πόσο θα υπάρξει ουσιαστική πολιτική αντιμετώπισης του προβλήματος.

Η κατάσταση αναμένεται επιπλέον να επιδεινωθεί, να αυξηθεί δηλαδή και όχι να μειωθεί η λαθρεμπορία προϊόντων, αν ισχύσουν οι νέοι φόροι που έχει υπογράψει η κυβέρνηση με τους θεσμούς, με αύξηση μεταξύ άλλων του ειδικού φόρου και στα τσιγάρα και τα ποτά.

Ειδικά για τα καύσιμα, η χώρα μας, σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία, χάνει ετησίως πάνω από 300.000.000 ευρώ. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται είναι οι εικονικές εξαγωγές στα Σκόπια, στη Βουλγαρία, στην Τουρκία, στο Μαυροβούνιο, στην Αλβανία και σε άλλες χώρες, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης ή η παράνομη επανεισαγωγή καυσίμων.
Γνωρίζετε άλλωστε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της συμπολίτευσης, πως ήταν μία από τις προεκλογικές σας δεσμεύσεις η πάταξη του λαθρεμπορίου των καυσίμων και του καπνού, αλλά φαίνεται πως ΚΑΙ αυτή θα μείνει στα χαρτιά όπως και τόσες άλλες.

Η βουλγάρικη μαφία, επίσης, βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας για την εμπορία ανθρώπων, τροφοδοτώντας σχεδόν όλες της χώρες της Ευρώπης με κορίτσια, κυρίως από την Ανατολική Ευρώπη. Συνήθως, είναι εξειδικευμένα δίκτυα εγκλήματος που κινούνται παράλληλα με εκείνα των ναρκωτικών.

Με λαδώματα συνοριακών φρουρών, των διωκτικών αρχών, με μικρά ευέλικτα κυκλώματα και χιλιάδες μεσάζοντες, οι εγκέφαλοι της μαφίας ελίσσονται συνεχώς φροντίζοντας να ανανεώνουν το εμπόρευμα τους, αλλά και να αποφεύγουν οι ίδιοι τη σύλληψη τους. Άρα κι εκεί πρέπει να υπάρξει συντονισμός και περαιτέρω έλεγχοι.

Ολοκληρώνοντας την εισήγησή μου αυτή θα ήθελα να επισημάνω μία πρόνοια που πρέπει να υπάρξει για το άρθρο 10 σε σχέση με την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Θα πρέπει δηλαδή να οριστούν οι δικλείδες ασφαλείας και να προβλεφθούν κυρώσεις σε περίπτωση κατά την οποία χρησιμοποιούνται δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα για σκοπούς διαφορετικούς από εκείνους για τους οποίους παρασχέθηκαν αρχικά και δίχως την συναίνεση της παρέχουσας τα δεδομένα αρχής.

Θα πρέπει επιπλέον να οριστούν οι συγκεκριμένοι κοινά συμφωνημένοι και χρησιμοποιούμενοι τρόποι προστασίας των προσωπικών δεδομένων και για τις τρεις χώρες ώστε να αποφευχθεί η μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση ή διάδοση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Σας ευχαριστώ

Ιάσονας Φωτήλας - Αχαΐας