Σε ερώτησή της, η βουλευτής Α' Πειραιά, Σταυρούλα Αντωνάκου, αναφέρει πως το βασικό τρίπτυχο της διαδικασίας δασοπροστασίας δεν είναι μόνο η πρόληψη, η έγκαιρη επέμβαση και η καταστολή, αλλά και η άμεση εφαρμογή της νομοθεσίας μετά τις πυρκαγιές, για την ασφάλεια των πολιτών, την προστασία του περιβάλλοντος, την προστασία των περιουσιών, ιστορικών μνημείων, αλλά και την εικόνα της χώρας μας προς το εξωτερικό. Αυτό αποδεικνύεται από τις πρόσφατες πυρκαγιές που πλήττουν εδώ και μία εβδομάδα την πατρίδα μας, με ότι αυτό συνεπάγεται για όλους μας.
Το βασικό τρίπτυχο της διαδικασίας δασοπροστασίας δεν είναι μόνο η πρόληψη, η έγκαιρη επέμβαση και η καταστολή, αλλά και η άμεση εφαρμογή της νομοθεσίας μετά τις πυρκαγιές, για την ασφάλεια των πολιτών, την προστασία του περιβάλλοντος, την προστασία των περιουσιών, ιστορικών μνημείων, αλλά και την εικόνα της χώρας μας προς το εξωτερικό. Αυτό αποδεικνύεται από τις πρόσφατες πυρκαγιές που πλήττουν εδώ και μία εβδομάδα την πατρίδα μας, με ότι αυτό συνεπάγεται για όλους μας.
Στο πλαίσιο αυτό, η βουλευτής του Ποταμιού Α’ Πειραιά και νήσων κα Σταυρούλα Αντωνάκου στην ερώτησή της προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Νικόλαο Βούτση, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Νικόλαο Παρασκευόπουλο και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Πάνο Σκουρλέτη, ζητά να μάθει: (1ον) Σε ποιες κοινές δράσεις μέχρι σήμερα έχουν προβεί τα συναρμόδια Υπουργεία για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου των πυρκαγιών; (2ον) Από το 2000 έως σήμερα, πόσες πυρκαγιές προήλθαν από φυσικά αίτια και πόσες από εμπρησμούς; (3ον) Από το 2000 έως σήμερα, όσες πυρκαγιές προήλθαν από εμπρησμούς, πόσοι ήταν οι υπαίτιοι εμπρηστές οι οποίοι συνελήφθησαν; Ποια ήταν οι ποινή τους; (4ον) Από το 2000 έως σήμερα, όσες δασικές εκτάσεις κάηκαν από τις πυρκαγιές, πόσες παραμένουν έως σήμερα χαρακτηρισμένες ως δασικές; Σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί τα συναρμόδια υπουργεία σε όσους καταπατήσει δασικές εκτάσεις μετά τις πυρκαγιές;
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Προς : Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
κ. Νικόλαο Βούτση
Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
κ. Νικόλαο Παρασκευόπουλο
Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας
κ. Πάνο Σκουρλέτη
Θέμα: Δράσεις για την καταπολέμηση των πυρκαγιών
Το βασικό τρίπτυχο της διαδικασίας δασοπροστασίας είναι η πρόληψη, η έγκαιρη επέμβαση και η καταστολή.
Δυστυχώς, το υπάρχον σύστημα δασοπυρόσβεσης στην πατρίδα μας βασίζεται αποκλειστικά στην καταστολή. Το μοντέλο αυτό αποδεικνύεται κάθε χρονιά αναποτελεσματικό, ενώ ειδικότερα τα δεκαπέντε τελευταία χρόνια αποδεικνύεται και «εγκληματικό», κυρίως λόγω των περικοπών των πιστώσεων, και όχι μόνο.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το καλοκαίρι του 2007, συνέβη μία από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές στην ιστορία της σύγχρονης Ελλαδας. Εκτεταμένες πυρκαγιές σε πολλά μέρη της χώρας, κυρίως τον μήνα Αύγουστο, έκαψαν περισσότερα από 268.834 εκτάρια (≈2.700km2) γης, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 63 ανθρώπων. Μέχρι τις 30 Αυγούστου κάηκαν 1.500 σπίτια και μείναν 6.000 άστεγοι. Το ύψος των καταστροφών φθάνει τα πέντε δισεκατομμύρια Ευρώ. Η φωτιά έκαψε 4,5 εκατομμύρια ελαιόδεντρα καθώς και 60.000 ζωντανά (πρόβατα και κατσίκες).
Οι περιοχές οι οποίες επλήγησαν, αφορούσαν τους νομούς Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Ηλείας,Αχαΐας, Λακωνίας, Αργολίδος, Κορινθίας, Αττικής και Ευβοίας, Φθιώτιδος με το νομό Ηλείας να δέχεται το πιο εκτεταμένο και φονικό πλήγμα.
Η ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας των πολιτών και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος τίθενται σε διαρκή κίνδυνο. Ιδιαιτέρως πρέπει να επισημανθεί το γεγονός πως τα τεχνικά και οργανωτικά κενά και ελλείμματα θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο την ίδια τη ζωή των πυροσβεστών, οι οποίοι ανταποκρίνονται με υπεράνθρωπες προσπάθειες στο έργο τους.
Αυτό αποδεικνύεται από τις πρόσφατες πυρκαγιές που πλήττουν εδώ και μία εβδομάδα την πατρίδα μας, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των πολιτών, την προστασία του περιβάλλοντος, την καταστροφή των περιουσιών, ιστορικών μνημείων αλλά και την εικόνα της χώρας μας προς το εξωτερικό.
Με βάση τα παραπάνω ερωτούνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1. Σε ποιες κοινές δράσεις μέχρι σήμερα έχουν προβεί τα συναρμόδια Υπουργεία για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου των πυρκαγιών;
2. Από το 2000 έως σήμερα, πόσες πυρκαγιές προήλθαν από φυσικά αίτια και πόσες από εμπρησμούς;
3. Από το 2000 έως σήμερα, όσες πυρκαγιές προήλθαν από εμπρησμούς, πόσοι ήταν οι υπαίτιοι εμπρηστές οι οποίοι συνελήφθησαν; Ποια ήταν οι ποινή τους;
4. Από το 2000 έως σήμερα, όσες δασικές εκτάσεις κάηκαν από τις πυρκαγιές, πόσες παραμένουν έως σήμερα χαρακτηρισμένες ως δασικές; Σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί τα συναρμόδια υπουργεία σε όσους καταπατήσει δασικές εκτάσεις μετά τις πυρκαγιές;
Η ερωτώσα Βουλευτής
Σταυρούλα Αντωνάκου - Α’ Πειραιά
21 Ιουνίου 2015