5 Ιουλίου, 2016

Δυσανάλογα μεγάλη τραπεζική διαφήμιση για την «ΑΥΓΗ» σε σχέση με την κυκλοφορία της

Στη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής την 5η Ιουλίου, για τα δάνεια των Κομμάτων και των ΜΜΕ, ο βουλευτής Αττικής του Ποταμιού, Γ. Μαυρωτάς, ξεκίνησε την τοποθέτησή του, λέγοντας ότι το Ποτάμι δεν έχει καμία εμπειρία από τραπεζικό δανεισμό, καθώς δεν έχει λάβει ποτέ δάνειο. Με δεδομένο ότι στην περίπτωση των κομμάτων δίνονται ως εγγυήσεις οι μελλοντικές επιχορηγήσεις σε συνδυασμό με την πολιτική τους δύναμη, απευθύνθηκε προς τον προσκεκλημένο Διευθύνοντα Σύμβουλο της Eurobank, κ. Καραβία, εάν είναι συνήθης πρακτική να δίνονται δάνεια σε κόμματα με εξασφαλίσεις την κρατική χρηματοδότησή του 2019, που είναι ένας αρκετά απώτερος χρόνος (όπως π.χ. στη ΝΔ). Στη συνέχεια, ρώτησε πώς διασφαλίζει η Τράπεζα, ότι οι εγγυήσεις της κρατικής επιχορήγησης, που δίνονται από ένα κόμμα, δεν έχουν ενεχυριασθεί και σε άλλη Τράπεζα για λήψη δανείου. Κλείνοντας την ενότητα για τα δάνεια των κομμάτων, ρώτησε εάν σήμερα η Τράπεζα θα δανειοδοτούσε ένα κόμμα σε σχέση με παλαιότερα, λαμβάνοντας ως απάντηση από τον κ. Καραβία, ότι θα ήταν πλέον πιο συντηρητικοί.

Όσον αφορά στη διαφημιστική δαπάνη, ο κ. Μαυρωτάς σημείωσε ότι πέρυσι δόθηκαν συνολικά περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ και ρώτησε εάν αυτή η δαπάνη θεωρείται μεγάλη υπό καθεστώς μάλιστα capital controls. Επεσήμανε προς τον κ. Καραβία το γεγονός, ότι η εφημερίδα «Η ΑΥΓΗ» λαμβάνει μεγαλύτερη διαφημιστική δαπάνη σε σχέση με την «ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ» και συγκεκριμένα 106.000 ευρώ για το 2015, όταν η 2η λαμβάνει 84.000, ενώ έχει 7-8πλάσια κυκλοφορία της 1ης. Συμπλήρωσε, ότι προφανώς εξήγηση για αυτό το παράδοξο δεν είναι, ότι «Η ΑΥΓΗ» απευθύνεται σε οικονομικό κοινό, αλλά το γεγονός ότι μπορεί να έχει πλέον δυναμική ως κυβερνητική εφημερίδα.

Ολοκληρώνοντας, αναφέρθηκε στην εταιρική διακυβέρνηση των τραπεζών και αν αυτή σύμφωνα με την άποψη του Διευθύνοντα Συμβούλου της Eurobank, προσφέρει πλέον τα εχέγγυα, για να σπάσει το τρίγωνο Τραπεζών – ΜΜΕ – Κομμάτων.

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:

Γιώργος Μαυρωτάς - Αττικής