13 Οκτωβρίου, 2015

Διγλωσσία Υπουργείου Υγείας και ΕΟΦ για τις ελλείψεις στα παιδικά εμβόλια

Το θέμα αναδεικνύουν με ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας οι Βουλευτές του Ποταμιού, κκ. Κώστας Μπαργιώτας (Λάρισας) και Κατερίνα Μάρκου (Β’ Θεσσαλονίκης).

Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού Παιδιών και Εφήβων παραμένει ουσιαστικά ανεφάρμοστο, καθώς βασικά παιδικά εμβόλια δεν είναι διαθέσιμα στην ελληνική αγορά. Στις 30/09/2015 το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διαβεβαίωνε γιατρούς και γονείς ότι «οι ελλείψεις εμβολίων θα αποκατασταθούν εντός των επομένων 10 ημερών». Όπως καταγγέλλει η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας προκαλεί μείζονα ερωτήματα στον χώρο των παιδιάτρων με δεδομένη την εντελώς διαφορετική πραγματικότητα που βιώνουν σε ό,τι αφορά τη χορήγηση εμβολίων για μωρά και παιδιά. Τα εμβόλια είναι εξαφανισμένα από τα ράφια των φαρμακείων και οι γιατροί επιχειρούν να καλύψουν τα κενά στο εμβολιαστικό πρόγραμμα των παιδιών με όσα διαθέσιμα σκευάσματα βρίσκονται.

Επειδή οι ελλείψεις των εμβολίων είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, που αφορά την δημόσια υγεία, το ΠΟΤΑΜΙ ρωτά τον Υπουργό πόσα εμβόλια έχουν αγοραστεί και διατεθεί από το Υπουργείο Υγείας την τελευταία χρονιά για τον εμβολιασμό των παιδιών. Πού οφείλονται οι διαρκώς παρατηρούμενες ελλείψεις σε παιδικά εμβόλια και τελικά ποιος λέει την αλήθεια: Το Υπουργείο Υγείας ή ο ΕΟΦ; Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο για την αύξηση των δημόσιων δομών εμβολιασμού (νοσοκομεία ΕΣΥ, Ιατρεία ΠΕΔΥ κ.α.) και τον έγκαιρο εφοδιασμό τους με επαρκή αριθμό εμβολίων. Τέλος, εάν σκοπεύει το Υπουργείο να προχωρήσει στην εκπόνηση μελέτης για την καταγραφή του προβλήματος του ελλιπούς εμβολιασμού στα παιδιά και το βαθμό κάλυψης του πληθυσμού από τις δημόσιες δομές εμβολιασμού.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: «Διγλωσσία Υπουργείου Υγείας και ΕΟΦ για τις ελλείψεις στα παιδικά εμβόλια».

Ο εμβολιασμός αποτελεί σημαντικότατο όπλο της προληπτική ιατρικής. Παρόλα αυτά, το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού Παιδιών και Εφήβων παραμένει ουσιαστικά ανεφάρμοστο, καθώς βασικά παιδικά εμβόλια δεν είναι διαθέσιμα στην ελληνική αγορά. Έτσι, οι γονείς επιδίδονται σε μαραθώνιο για την αναζήτηση των σκευασμάτων και οι γιατροί πασχίζουν να καλύψουν τα κενά.

Στις 30/09/2015 το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διαβεβαίωνε γιατρούς και γονείς ότι «οι ελλείψεις εμβολίων θα αποκατασταθούν εντός των επομένων 10 ημερών». Όπως καταγγέλλει η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας προκαλεί μείζονα ερωτήματα στον χώρο των παιδιάτρων με δεδομένη την εντελώς διαφορετική πραγματικότητα που βιώνουν σε ό,τι αφορά τη χορήγηση εμβολίων για μωρά και παιδιά. Τα εμβόλια είναι εξαφανισμένα από τα ράφια των φαρμακείων και οι γιατροί επιχειρούν να καλύψουν τα κενά στο εμβολιαστικό πρόγραμμα των παιδιών με όσα διαθέσιμα σκευάσματα βρίσκονται.

«Μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας στις 30/09/2015 ότι τα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα εντός δεκαημέρου στην ελληνική αγορά, αναγκαστήκαμε να απευθύνουμε εκ νέου ερώτημα στις Εταιρείες που εισάγουν εμβόλια στην χώρα μας, δεδομένου ότι στις 30/06/2015 η Ένωσή μας είχε διαφορετική ενημέρωση από τις ίδιες αυτές Εταιρείες για τις ελλείψεις των εμβολίων» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο φορέας των παιδιάτρων του λεκανοπεδίου. Η απάντηση των φαρμακευτικών εταιριών δεν άλλαξε. Ήταν η ίδια, όπως και τον περασμένο Ιούνιο, οπότε είχαν ενημερώσει και πάλι τους παιδιάτρους ότι η έλλειψη βασικών εμβολίων θα διαρκέσει μερικούς μήνες, και σε κάθε περίπτωση η πλήρης αποκατάσταση της κυκλοφορίας τους θα δρομολογηθεί μέσα στο 2016.

Σε αντίθεση με την καθησυχαστική ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, στις 05/10/2015 ο ΕΟΦ παραδέχτηκε ελλείψεις εμβολίων. Σύμφωνα με την ενημέρωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του, τα εμβόλια ΤΕΤRAVAC & INFANRIX TETRA (τετραδύναμα εμβόλιο ένταντι διφθερίτιδας, τετάνου, κοκκύτη και πολιομυελίτιδας) και το εμβόλιο INFANRIX IPV HIB (πενταδύναμο εμβόλιο έναντι διφθερίτιδας, τετάνου, κοκκύτη, πολιομυελίτιδας και αιμόφιλου ινφλουένζας τύπου b) παρουσιάζουν έλλειψη. To πενταδύναμο εμβόλιο PENTAVAC παρουσιάζει καθυστέρηση στην παράδοση η οποία αναμένεται να αποκατασταθεί μετά το τέλος Οκτωβρίου. Στην αγορά κυκλοφορούν κανονικά τα εξαδύναμα εμβόλια ΙΝFANRIX HEXA & HEXYON (εξαδύναμο εμβόλιο έναντι διφθερίτιδας, τετάνου, κοκκύτη, πολιομυελίτιδας, αιμόφιλου ινφλουένζας τύπου b και ηπατίτιδας Β), καθώς και το BOOSTRIX POLIO. Όσον αφορά στα λοιπά εμβόλια, η έλλειψη του VARILRIX (εμβόλιο ανεμοβλογιάς) καλύπτεται από το VARIVAX, καθώς και η έλλειψη του HAVRIX (εμβόλιο έναντι ηπατίτιδας Α) καλύπτεται από το VAQTA, ενώ πρόσφατα εγκρίθηκε η έκτακτη εισαγωγή για 25.000 δόσεις HAVRIX.

Σύμφωνα με την Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, οι εκ διαμέτρου αντίθετες ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΦ «προκαλούν πέρα από τα οποιαδήποτε σχόλια, ερωτηματικά και δυσαρμονία στην ενημέρωση γονιών και Παιδιάτρων, σχετικά με το τι τελικά ισχύει και ποια Υπηρεσία από τις δύο λέει αλήθεια και ποια ανακρίβειες».

Επειδή οι ελλείψεις των εμβολίων είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, που αφορά την δημόσια υγεία,

Επειδή ήδη από το 2012 σε σχετική έρευνα που είχε εκπονήσει η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας είχαν διαπιστωθεί ελλείψεις στην κάλυψη του γενικού πληθυσμού για συγκεκριμένα εμβόλια, αλλά και στην κάλυψη ειδικών ομάδων πληθυσμού, όπως είναι οι οικογένειες Ρομά και μεταναστών,

ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1) Πόσα εμβόλια έχουν αγοραστεί και διατεθεί από το Υπουργείο Υγείας την τελευταία χρονιά για τον εμβολιασμό των παιδιών;

2) Πού οφείλονται οι διαρκώς παρατηρούμενες ελλείψεις σε παιδικά εμβόλια;

3) Τελικά ποιος λέει την αλήθεια; Το Υπουργείο Υγείας ή ο ΕΟΦ;

4) Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την αύξηση των δημόσιων δομών εμβολιασμού (νοσοκομεία ΕΣΥ, Ιατρεία ΠΕΔΥ κ.α.) και τον έγκαιρο εφοδιασμό τους με επαρκή αριθμό εμβολίων;

5) Σκοπεύετε να προχωρήσετε στην εκπόνηση μελέτης για την καταγραφή του προβλήματος του ελλιπούς εμβολιασμού στα παιδιά και το βαθμό κάλυψης του πληθυσμού από τις δημόσιες δομές εμβολιασμού;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Κωνσταντίνος Μπαργιώτας - Λάρισας

Κατερίνα Μάρκου - Β' Θεσσαλονίκης