24 Οκτωβρίου, 2015

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη δημιουργία μιας νέας διαπλοκής»

«Το τετράγωνο μίντια - κόμματα - κράτος - εργολάβοι πρέπει να σπάσει», τόνισε ο βουλευτής Αχαΐας του Ποταμιού, Ιάσονας Φωτήλας, κατά την τοποθέτησή του στη συζήτηση στην Ολομέλεια για την αδειοδότηση παρόχων ψηφιακής τηλεόρασης.

Ο κ. Φωτήλας αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει σχετική νομοθεσία εδώ και 25(!) χρόνια. Όμως, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, «ούτε σπάει πραγματικά το απόστημα της διαπλοκής, ούτε φέρνει τάξη στο μιντιακό σύστημα». Αντίθετα, είναι ένα νομοσχέδιο που καθιστά «τον Υπουργό Επικρατείας βασιλιά-δικτάτορα των μίντια και του δίνει τη δυνατότητα να παζαρεύει με κάθε επίδοξο καναλάρχη». Και ταυτόχρονα, ευτελίζει μια από τις σημαντικότερες κατακτήσεις της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας της χώρας μας: τον θεσμό των ανεξάρτητων αρχών. Καταλήγοντας, επεσήμανε ότι «Το Ποτάμι δεν μπορεί να γίνει συνεργός, συμμέτοχος στο έγκλημα που συντελείται με τις ευλογίες της κυβέρνησης».

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία:

Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Συζητάμε σήμερα ένα νομοσχέδιο που προσδοκά να αλλάξει το τοπίο στο μιντιακό σύστημα. Το πρώτο ερώτημα, λοιπόν, που καλείται να απαντήσει ο απλός πολίτης και κατ’ επέκταση και εμείς οι βουλευτές που εν τέλει θα ψηφίσουμε είναι: Χρειάζεται να αλλάξει το μιντιακό σύστημα; Υπάρχει πρόβλημα με το υπάρχον; Η απάντηση είναι ΝΑΙ!

Το μιντιακό σύστημα πρέπει να αλλάξει. Το τετράγωνο μίντια - κόμματα - κράτος - εργολάβοι πρέπει να σπάσει. Δεν ανεχόμαστε άλλο, κάποια κόμματα, σε συνεργασία με κάποια μέσα και την εκάστοτε κυβέρνηση να λυμαίνονται τα χρήματα του ελληνικού λαού. Γιατί αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γίνεται μέχρι σήμερα, 25(!) χρόνια τώρα.

Το Ποτάμι είναι το μόνο κόμμα, που από την ίδρυσή του παλεύει, αντιστέκεται, φωνάζει «ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ». Σας το φωνάξαμε τον Φεβρουάριο κατευθείαν μετά τον σχηματισμό Κυβέρνησης και τις προγραμματικές δηλώσεις. Σας το φωνάξαμε τον Απρίλη, όταν φέρατε το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Φέρτε το νομοσχέδιο και για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες. Σπάστε αυτό το απόστημα. Τολμήστε!

Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι: Αυτό το νομοσχέδιο σπάει πραγματικά το απόστημα της διαπλοκής και φέρνει τάξη στο μιντιακό σύστημα; Η απάντηση είναι ξεκάθαρα ΟΧΙ. Δεν είναι δυνατόν ένας νόμος που καθιστά τον Υπουργό Επικρατείας βασιλιά-δικτάτορα των μίντια, ένας νόμος που δίνει τη δυνατότητα στον κύριο Υπουργό, τον εκάστοτε Υπουργό, να παζαρεύει με τον όποιο επίδοξο καναλάρχη, να γίνει αποδεκτός από την πλευρά μας.

Σας καλέσαμε να αλλάξετε 4-5 βασικά σημεία του νομοσχεδίου. Δεν αλλάξατε τίποτα. Ακούω κάποιες φωνές να λένε: μα πώς είναι δυνατόν να μην το ψηφίσετε, αφού εσείς πρώτοι φωνάζατε ότι πρέπει να αλλάξει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Και απαντάμε: μα πώς να το ψηφίσουμε, όταν αυτό το νομοσχέδιο δημιουργεί ένα νέο τοπίο διαπλοκής; Δίνει άπειρες δυνατότητες σε ένα πρόσωπο, δεν έχει σημασία ποιο είναι.

Σήμερα είναι ο κ. Παππάς. Θα μπορούσε να είναι κάποιος άλλος, κάποιος με τις αγνότερες προθέσεις. Κάποιος με την ευρύτερη δυνατή κοινωνική αποδοχή. Θα μπορούσε να είναι ο πάτερ Παΐσιος ή η Μητέρα Τερέζα αν θέλετε. Όταν κατέχει για ένα τόσο σημαντικό και κρίσιμο ζήτημα τόση υπερεξουσία, αναπόφευκτα θα κατηγορηθεί ότι διαπλέκεται. Γιατί το επιτρέπετε, κύριε Υπουργέ, αυτό; Και πώς είστε τόσο σίγουρος ότι στο μέλλον ένας άλλος Υπουργός θα είναι τόσο αγνός και αδιάφθορος όσο εσείς; Γιατί ευτελίζετε με τη στάση σας, μια από τις σημαντικότερες κατακτήσεις της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας της χώρας μας;

Το θεσμό των Ανεξάρτητων Αρχών. Θα γνωμοδοτεί το ΕΣΡ και αν γουστάρει ο Υπουργός, θα δέχεται…. Αλλιώς, θα αποφασίζει διαφορετικά… Και αυτόν τον ευτελισμό των Ανεξάρτητων Αρχών δεν τον βλέπουμε μόνο στο παρόν νομοσχέδιο. Τον βλέπουμε και αλλού. Στην περίπτωση της κας Σαββαΐδου, για παράδειγμα. Και δεν μπαίνω στην ουσία, θα αποφανθούν οι δικαστικές αρχές. Αυτό που λέω είναι για τη γενική απαξίωση των Ανεξάρτητων Αρχών, που όταν δεν μας αρέσουν, τους αλλάζουμε. Έτσι απλά.

Τον κ. Θεοχάρη για παράδειγμα, γιατί δούλευε πολύ. Την κα Σαββαΐδου τώρα, γιατί, όπως λέτε, δουλεύει λίγο…. Και τελικά, ο μεγάλος χαμένος είναι ο ίδιος ο θεσμός. Μα, όμως, επιμένουν εκείνες οι φωνές, δεν μπορείτε να μην τον ψηφίζετε, όταν φωνάζατε τόσο πολύ για το θέμα. Και απαντώ: οφείλουμε να μην τον ψηφίσουμε, ακριβώς γιατί θέλουμε να αλλάξει αυτό το σάπιο σύστημα της τελευταίας 25ετίας.

Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη δημιουργία μιας νέας διαπλοκής. Να σας δώσω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ένα παράδειγμα: Έστω ότι υπήρχε ένας νόμος που τιμωρούσε τη μοιχεία, απ’ όπου και αν προέρχεται, δια του δημόσιου λιθοβολισμού στην πλατεία Συντάγματος. Όλοι θα πούμε ότι αυτός είναι ένας κατάπτυστος νόμος, που πρέπει άμεσα να αλλάξει. Είναι απαράδεκτο το 2015 να τιμωρείται η μοιχεία δια δημοσίου λιθοβολισμού….

Έρχεται, λοιπόν, η κυβέρνηση και λέει ότι σαφώς είναι απαράδεκτο και σαφώς πρέπει να αλλάξει και εμείς ως η κυβέρνηση της πρώτης - δεύτερης φοράς αριστερά, το αλλάζουμε. Στο εξής η μοιχεία δε θα τιμωρείται δια του δημόσιου λιθοβολισμού στην πλατεία Συντάγματος, αλλά στην πλατεία Ομονοίας!!! Και εσείς μου λέτε γιατί δεν ψηφίζουμε αυτόν τον κατάπτυστο νόμο κατ’ άρθρο και στο σύνολό του; Ε, λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Το Ποτάμι δεν μπορεί να γίνει συνεργός, συμμέτοχος στο έγκλημα που συντελείται με τις ευλογίες της Κυβέρνησης.

Σας καλέσαμε να αποδείξετε εμπράκτως τις αγνές προθέσεις σας. Σας καλέσαμε να διορθώσετε αυτό το ολέθριο λάθος που πάτε να κάνετε. Σας καλέσαμε να αφήσετε κατά μέρος τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες και να κοιτάξετε μπροστά. Στο ΜΕΛΛΟΝ!!!

Σας καλέσαμε να δώσετε στο πολιτικό σύστημα την αξιοπιστία που του αρμόζει. Να εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία που σας έδωσε ο ελληνικός λαός και να γράψετε ιστορία. Σας το ξαναλέμε και κλείνω με αυτό: Διαφωνούμε σε πολλά: κεφάλαια, αριθμούς, άδειες, τεχνικά ζητήματα…, όμως έχουμε τη βούληση να τα προσπεράσουμε όλα, σας το αποδείξαμε άλλωστε προχτές.

Μεταφέρετε σήμερα, τώρα, την εξουσία από το πρόσωπο του κ. Υπουργού σε μια πραγματικά Ανεξάρτητη Αρχή και εμείς…. Και εμείς θα ψηφίσουμε το νομοσχέδιο στο σύνολό του με τα τέσσερα…. Σε διαφορετική περίπτωση, θα μας βρείτε απέναντί σας.

Σας ευχαριστώ.

Ιάσονας Φωτήλας - Αχαΐας