30 Σεπτεμβρίου, 2016

Δεν είναι ακραία η ανησυχία των νησιωτών μας για το προσφυγικό

«Το πρόβλημα του προσφυγικού/μεταναστευτικού εξακολουθεί να παραμένει άλυτο, όσες λύσεις και εάν υποδείξουμε στην κυβέρνηση», επισήμανε ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας του Ποταμιού, στην τοποθέτησή του κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Επίκαιρης Επερώτησης της ΝΔ για την ανάγκη ύπαρξης εναλλακτικού σχεδίου για το μεταναστευτικό, εάν καταρρεύσει η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας.

Ο κ. Φωτήλας αναφέρθηκε στην οικονομική κατάρρευση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, αλλά και στους εγκλωβισμένους πρόσφυγες/μετανάστες, που αντιμετωπίζουν άθλιες συνθήκες διαβίωσης, κακή σίτιση, κακοποιήσεις και καθυστερήσεις στη διαδικασία παροχής ασύλου. Επίσης, αναρωτήθηκε εάν οι ελληνικές υπηρεσίες έχουν απορροφήσει και ελέγξει, με ποιον τρόπο γίνεται η διαχείριση των χρημάτων, που έχουν δοθεί από την Ε.Ε. για το προσφυγικό – εκτός των προσλήψεων στο δημόσιο, που είναι εμφανείς.

Δείτε το βίντεο της Ομιλίας εδώ:

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ομιλίας:

Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε,
Κύριοι Υπουργοί,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Δε σας κρύβω ότι κάθε φορά που έρχομαι σε αυτήν εδώ την αίθουσα για να συζητήσουμε το τόσο φλέγον θέμα του προσφυγικού / μεταναστευτικού προβλήματος με την κυβέρνηση νοιώθω ένα σφίξιμο στην καρδιά. Διότι φεύγοντας από αυτήν εδώ την αίθουσα γνωρίζω ότι το πρόβλημα θα εξακολουθεί να παραμένει άλυτο, όσες λύσεις και εάν υποδείξουμε στην κυβέρνηση.

Έχουν περάσει ήδη δύο μήνες από την τελευταία φορά που συγκεντρωθήκαμε εδώ για να συζητήσουμε και πάλι τη διαχείριση του προσφυγικού / μεταναστευτικού ζητήματος. Και τι έγινε από τότε; Mήπως βελτιώθηκε κάτι; Σε αντίθεση με όσα είπε νωρίτερα ο Υπουργός.

Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης και δυστυχώς δεν αφήνουν πολλά περιθώρια - ακόμα και στους πιο καλοπροαίρετους εξ ημών- να πούμε μία φορά «Μπράβο σας, τα καταφέρατε έστω αξιοπρεπώς»…

Καταρχάς, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου έχουν καταρρεύσει οικονομικά. Οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες βρίσκονται σε απελπισία – απελπισία που «φλέγεται» στα κέντρα φιλοξενίας.

Άθλιες συνθήκες διαβίωσης, κακή σίτιση, κακοποιήσεις και την ίδια στιγμή καθυστερήσεις στη διαδικασία παροχής ασύλου τους «καταδικάζουν» άδικα στο να χάνουν μέρα με τη μέρα την ελπίδα τους.
Αλλά και οι νησιώτες μας δεν μπορούν να ζουν άλλο σε απόγνωση. Η υπομονή τους έχει εξαντληθεί. Οι αντοχές τους έχουν προ πολλού ξεπερασθεί.

Μην τους αδικούμε άκριτα. Ζουν τον παραλογισμό ενός κρατικού μηχανισμού που δεν μπορεί να φροντίσει τα του οίκου του και φοβούνται ότι ο τόπος τους μετατρέπεται σιγά σιγά σε «ανοιχτή φυλακή» ψυχών.

Η αλήθεια είναι ότι απλά δεν πιστεύουν ότι μπορείτε να κάνετε τη δουλειά σας κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης. Με άλλα λόγια, δεν σας εμπιστεύονται πια.

Το σημαντικό όμως είναι ότι δεν αντιλαμβάνεστε την τραγωδία. Περηφανεύεστε και από πάνω που σας ζητούν οι Γάλλοι συμβουλές για το πώς θα αδειάσουν τη δική τους Ειδομένη (Καλαί). Πότε άδειασε η Ειδομένη, όταν είπατε πού να τους πάτε; Πριν εσείς τους κρατούσατε εκεί. Γιατί ακριβώς περηφανεύεστε; Για τις συνθήκες στις οποίες ζούσαν αυτοί οι άνθρωποι εκεί;

Σας το είπαν και στη Μίνι Σύνοδο Κορυφής, από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου δεν μπορεί να γίνει «relocation». Οι δικαιολογίες όμως έχουν κουράσει εμάς και πλέον έχουν κουράσει και τους Εταίρους μας.

Σχέδιο δεν έχετε. Πρόγραμμα ούτε κατά διάνοια. Για τη Frontex από τους 200 αστυνομικούς, πήρατε μόνο 20 (φαίνεται η αστυνομία είναι υπερστελεχωμένη). Από τους 100 ειδικούς για θέματα ασύλου η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης κάλεσε μόλις 18 άτομα στα νησιά (και εκεί «large» η κυβέρνηση).

Μόλις χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε στοιχεία σχετικά με την έκτακτη χρηματοδότηση που έχει λάβει η χώρα μας από τις αρχές του 2015 για την αντιμετώπιση της προσφυγικής και ανθρωπιστικής κρίσης. 353 εκ. ευρώ.: 178 εκ. ευρώ στις ελληνικές αρχές (υπηρεσίες ασύλου, πρώτης υποδοχής, ακτοφυλακή, στρατός κλπ και 175 εκ. ευρώ σε διεθνείς ευρωπαϊκούς οργανισμούς και ΜΚΟ - 50/50 περίπου). Όλοι ικανοποιημένοι υποθέτω.

Που έχουν πάει αυτά τα χρήματα; Επειδή τα λεφτά δόθηκαν - ουδεμία αμφιβολία έχω προς αυτό. Τι τα κάνατε όμως; Και σας ρωτώ, όχι για κανένα άλλο λόγο, αλλά επειδή ο ίδιος ο πρώην Γενικός Γραμματέας πρώτης υποδοχής του υπουργείου σας κ. Οδυσσέας Βουδούρης προέβη σε καταγγελίες για κακοδιαχείριση στο ζήτημα.

Μόνο ο κομματικός σας στρατός μεγάλωσε. Καταφέρατε να μειώσετε την ανεργία από τις προσλήψεις που κάνατε στο δημόσιο. Σε αυτό φυσικά ρόλο έπαιξαν και οι διάφοροι διορισμοί στα κέντρα φιλοξενίας αλλά και στις Γραμματείες που συστήσατε ακριβώς γι’ αυτό το σκοπό.
Φροντίσατε, όπως ήταν αναμενόμενο, να απορροφήσετε και όλα τα σχετικά κονδύλια από την Ε.Ε. γιατί για τα λοιπά χρηματοδοτικά εργαλεία δεν έχετε ιδέα και δε σας καίγεται καρφί.

Τις ΜΚΟ δεν τις ελέγχετε. Δεν γνωρίζετε ούτε τι χρήματα παίρνουν ούτε πού τα ξοδεύουν.

Η αναποτελεσματικότητά σας και η ανεπάρκειά σας να χρησιμοποιήσετε χρήματα από τα σχετικά Ταμεία (ΤΕΑ, ΤΑΜΕ) προκειμένου να βελτιώσετε τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων έχουν οδηγήσει τις τοπικές κοινωνίες γύρω από τα hotspot σε αδιέξοδο και δυσφορία.

Τα σκάνδαλα σας ακολουθούν. Από το Hotspot της Χίου –1.200.000 δόθηκαν επιπλέον - μέχρι τις απευθείας συμβάσεις για τη σίτιση των προσφύγων στα κέντρα φιλοξενίας. Ένας πατέρας και μία κόρη με κοινό παρανομαστή τον ΣΥΡΙΖΑ είχαν πάρει εργολαβία ένα ολόκληρο κέντρο φιλοξενίας στις Σέρρες. Και μπράβο στην κ. Σταμπουλή που δε σκέφτηκε μικροπολιτικά και το ανέδειξε.

Να ήταν όμως μόνο αυτό…

Όλοι οι εκλεκτοί σας υποψήφιοι έχουν πιάσει πόστο σε όλες τις διοικητικές θέσεις του δημοσίου.

Σας είχαμε από την πρώτη στιγμή επισημάνει την κρισιμότητα του ζητήματος. Φαίνεται ότι το καταλάβατε αργά και σαν επαίτες γυρνάτε στην Ευρώπη, σε Συνόδους ζητώντας κατανόηση, συμπόνοια και αλληλοϋποστήριξη.

Και τα ζητάτε αυτά από τους ίδιους ανθρώπους που μέχρι πριν λίγο κατηγορούσατε. Σαν να αρχίσατε να αισθάνεστε στο σπίτι σας και όπως σε κάθε σπίτι έτσι και σε αυτό αρχίσατε να υπακούτε και στους κανόνες του.

Μία συμβουλή κύριε Υπουργέ. Σταματήστε να εφευρίσκετε εχθρούς. Δεν είναι ακροδεξιοί όσοι δεν συμφωνούν με εσάς και τις πολιτικές σας. Δεν είναι ακροδεξιοί οι κάτοικοι στο Ωραιόκαστρο. Φοβισμένοι είναι γιατί ποτέ και χωρίς καμία ειλικρίνεια δεν ενημερώσατε κανέναν Έλληνα πολίτη πως θα αλλάξει η ζωή τους για τα επόμενα χρόνια από μία κατάσταση που εσείς δημιουργήσατε.

Και κλείνω κ. Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η κυβέρνηση της Δεύτερης φοράς αριστερά έχει προβάλλει με τον πιο περίτρανο τρόπο την αδιαφορία της στα πρόσωπα των προσφύγων και των μεταναστών καταπατώντας κάθε έννοια ανθρώπινου δικαιώματος!! Οδηγεί τη χώρα στην καταστροφή, αλλά η εξουσιολαγνεία της δεν την αφήνει να δει παραπέρα.
Βλέπετε τα παιδιά της τα έχει ήδη τακτοποιήσει και δεν την ενδιαφέρει η οποιαδήποτε παρακαταθήκη για το μέλλον. Το βάρος λοιπόν πέφτει σε εμάς!

Και για να χρησιμοποιήσω τη γνωστή φράση του Καμύ «Η πραγματική γενναιοδωρία προς το μέλλον έγκειται στο να τα δίνουμε όλα στο παρόν».

Σας ευχαριστώ.