23 Φεβρουαρίου, 2016

«Δεν έχει τέλος η ρουσφετολογική τακτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ»

«Δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου να ευτελίζει κάθε μέρα την κοινοβουλευτική διαδικασία»

Αυτά δήλωσε ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας του Ποταμιού, στην τοποθέτησή του κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις».

Ο κ. Φωτήλας επεσήμανε την «κλασική» ρουσφετολογική τακτική της κυβέρνησης, ακόμη και στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας. Στη συνέχεια τόνισε την ανάγκη επιχορήγησης σε προνοιακά ιδρύματα – των οποίων τα προβλήματα έχουν διογκωθεί, λόγω της πολιτικής της κυβέρνησης. Μάλιστα, αναφέρθηκε στη σχετική περίπτωση του ιδρύματος «Μέριμνα» στην Πάτρα (έχει καταθέσει σχετική ερώτηση που δεν έχει απαντηθεί μετά από περίπου δύο μήνες) – όπου οι επιχορηγήσεις, ακόμη και με αυτές τις μεγάλες περικοπές που έχουν υποστεί, δίνονται με μεγάλη καθυστέρηση. Ακόμη, δήλωσε τη θετική του στάση στις σωστές ρυθμίσεις για τη λειτουργία του νοσοκομείου της Σαντορίνης, αν και εντυπωσιάστηκε με την εισχώρηση πλέον της κυβέρνησης στη λογική λειτουργίας νοσοκομείων με όρους ιδιωτικού τομέα.

Καταλήγοντας, ο κ. Φωτήλας αναφέρθηκε και στο ζήτημα του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) – για το οποίο υπάρχουν ρυθμίσεις σε ΠΝΠ και διάφορα νομοσχέδια. Τόνισε την ανάγκη αυτοδυναμίας του ΕΑΠ και όχι τη δημιουργία επιπλέον τριών θέσεων αντιπροέδρων κομματικά προσκείμενων στην κυβέρνηση.

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Ευχαριστώ κύριε πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι!

Δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου να ευτελίζει κάθε μέρα την κοινοβουλευτική διαδικασία.

Στο συγκεκριμένο νομοθέτημα, αποτυπώνεται όλη η προβληματική διαδικασία με την οποία νομοθετείτε.

Καμία διαβούλευση δεν προηγήθηκε, μόνο διαβούλευση με τους δικούς σας κάνατε, ενώ λείπει η κοστολόγηση στα 2/3 περίπου όσων διακηρύττετε!

Ακόμα περιμένουμε την ολοκληρωμένη έκθεση του ΓΛΚ για όσα τάζετε ενώ αρκετές διατάξεις, μερικές θετικές, τουλάχιστον στα λόγια, τις παραπέμπετε προς υλοποίηση μέσω Υπουργικών Αποφάσεων (ΚΥΑ) στο μέλλον.

Θέλετε τρανό παράδειγμα όσων λέω; Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων. Ακόμα και σε αυτό το ευαίσθητο ζήτημα που κι εμείς θέλουμε να υπάρξει κάλυψη των πολιτών μας, όταν και εάν εκδοθεί η ΚΥΑ και όταν και εάν καθοριστούν οι διαδικασίες, θα υπάρξει καθολική κάλυψη.

Μέχρι τότε μόνο εξαγγελίες που λειτουργούν ως προπαγάνδα κάνετε! Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι!

Δεν είναι δυνατόν να αποφασίζονται μετατάξεις και μεταθέσεις με μια υπογραφή και στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας!

Μετατρέπετε τον αρμόδιο ΥΠΕ σε «σύντροφο» που θα κανονίζει τα διάφορα ρουσφέτια χωρίς αντικειμενικά κριτήρια στη διαδικασία
Το ίδια κάνατε και στο νομοσχέδιο για την αξιολόγηση στη δημόσια διοίκηση - στα άρθρα του παράλληλου προγράμματος που εκεί φέρατε.

Μετά τις αντιδράσεις όμως που ξέσπασαν στις προβλέψεις σας για κινητικότητα χωρίς καν αίτηση του υπαλλήλου -ακούστε το κυρίες και κύριοι συνάδελφοι αυτό μας έφερε κυβέρνηση της αριστεράς-, αναγκαστήκατε να προβείτε σε διορθώσεις, παραμένουν όμως τα σοβαρά ζητήματα ακόμα και αντισυνταγματικότητας, πέραν των προφανώς διάτρητων διατάξεων. Παρεμπιπτόντως κ.κ. Υπουργοί! Άσχημα τα νέα από το ΣτΕ! Ακούσατε για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας από το 2014 σχετικά με τα κανάλια; Σας εκθέτει γιατί όσο κι αν την κρύβετε προδικάζει την απόρριψη της αντισυνταγματικής ρύθμισης που φέρατε! Λέει ξεκάθαρα πως τα ζητήματα αυτά ανήκουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα του ΕΣΡ και όχι του υπουργού. Και τώρα ο κ. Βερναρδάκης πως θα τα καταφέρει να σταματήσει αυτή την «απαράδεκτη» αυτονόμηση των ΜΜΕ; Πώς θα καταφέρει να τα ελέγξει ώστε να λένε ό,τι θέλει εκείνος και όχι ό,τι πιστεύουν; Δε φοβάμαι όμως! Θα βρει έναν τρόπο.

Φέρνετε επίσης διατάξεις για την επιχορήγηση Προνοιακών ιδρυμάτων και ιδρυμάτων για φροντίδα ΑμεΑ (άρθρο 3).

Ποιος θα μπορούσε γενικότερα να αρνηθεί επιχορήγηση σε ιδρύματα για τις απίστευτα αυξημένες ανάγκες που έχουν;

Η δική σας πολιτική άλλωστε διόγκωσε τα προβλήματα αντί να τα αντιμετωπίσει. Τα στοιχεία από το σύστημα «Εργάνη» για παράδειγμα δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος που διογκώνεται. Μόνο για τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους σχεδόν 10.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν λόγω της αβεβαιότητας στην οικονομία.

Έλα όμως που και εδώ θέτετε κριτήρια για την επιχορήγηση των ιδρυμάτων «πέραν της κείμενης νομοθεσίας» (άρθρο 3) με απόφαση Υπουργού πάλι παρακαλώ!

Μας αναφέρατε στην Επιτροπή ότι υπάρχει νομοθετικό κενό. Οι κωδικοί μέσα από τους οποίους πληρώνονταν τα Προνοιακά Ιδρύματα υπάγονταν στο Υπουργείο Υγείας και εν τω μεταξύ τα Προνοιακά Ιδρύματα μεταφέρθηκαν, επομένως και η πληρωμή τους, στο Υπουργείο Εργασίας.
Έχουμε αντίστοιχη περίπτωση στην Πάτρα με το ίδρυμα «Μέριμνα» για ΑμεΑ.

Οι επιχορηγήσεις που δίνονται με μεγάλη καθυστέρηση έχουν υποστεί και σε αυτό το ίδρυμα μεγάλες περικοπές τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ οι ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν έμειναν ανεφάρμοστες, όπως αυτή που αφορά στη συνέχιση της πράξης «Ενέργειες στήριξης ηλικιωμένων και ανθρώπων που χρήζουν βοήθειας» μέσω της οποίας λειτουργούν και στην Πάτρα Κέντρα Φροντίδας Ηλικιωμένων και ΑΜΕΑ παρά τις υποσχέσεις των Υπουργών προς το ίδρυμα.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά έχουμε και τον κ. Πολάκη να απαξιοί να απαντήσει στην επίκαιρή μας ερώτηση για το θέμα παραπέμποντας μας από το Υπουργείο Υγείας στο Υπουργείο Εργασίας!

Δοκίμασα όλους τους τρόπους. Την κατέθεσα αρχικά ως επίκαιρη προς το Υπουργείο Υγείας, μου δήλωσε αναρμόδιο και να την καταθέσω προς το Υπουργείο Εργασίας- πράγμα το οποίο έκανα- όπου και αυτό δήλωσε ότι η αρμοδιότητα είναι του Υπουργείου Υγείας – όπου την επανακατάθεσα ως απλή ερώτηση. Περιμένω περίπου 2,5 μήνες! Ακόμη δε μου έχει απαντήσει κανείς! Δώρον άδωρον.

Καταλάβαμε ποιες είναι πραγματικά οι προθέσεις του κ. Πολάκη όταν πληροφορηθήκαμε προχθές πως την ώρα που ο συνάδελφος βουλευτής κ. Μπαργιώτας από το Ποτάμι ζητούσε απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση, ο ίδιος ο Υπουργός έπινε καφέ στο κυλικείο προφασιζόμενος κατά τα άλλα αδυναμία να απαντήσει λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων!

Φέρνετε και σωστές ρυθμίσεις για την λειτουργία επιτέλους του νοσοκομείου της Σαντορίνης, αλλά εντύπωση μας προκαλεί πως η κυβέρνησή σας εισχωρεί πλέον στη λογική λειτουργίας νοσοκομείων με όρους ιδιωτικού τομέα!

Γιατί τι άλλο υποδηλώνεται με τους τρόπους χρηματοδότησης στο άρθρο 66 όπου μεταξύ άλλων προβλέπονται συμβάσεις/ συνεργασίες με ιδιωτικούς φορείς και με τουριστικά γραφεία για ενίσχυση του ιατρικού τουρισμού!

Έρχεστε να υλοποιήσετε το όραμα του κ. Λυκουρέντζου να γίνει το συγκεκριμένο Νοσοκομείο εφαλτήριο για τον ιατρικό τουρισμό. Καλά κάνετε μόνο που παλαιότερα το καταγγείλατε!!! Η πολιτική σας συνέπειά τσακίζει κόκαλα!

Θέλω ολοκληρώνοντας να αναφερθώ και στο ζήτημα του Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Μας φέρατε κι εδώ ρυθμίσεις για το ΕΑΠ, όπως και στο νομοσχέδιο για την αξιολόγηση της δημόσιας διοίκησης, ενώ έχετε περάσει και στις ΠΝΠ σχετικές ρυθμίσεις! Θαυμάσιος τρόπος νομοθέτησης!

Θα επαναλάβω για το θέμα όσα είπα και στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης.

Ναι, μερικές διατάξεις είναι προς την θετική κατεύθυνση, αλλά το βασικό πρόβλημα είναι το θέμα της αυτοδυναμίας του Ανοιχτού Πανεπιστημίου και αυτό δεν προχωράει ούτε με τις ρυθμίσεις αυτές ούτε με τις αντίστοιχες στο νομοσχέδιο για την Αξιολόγησης στη Δημόσια Διοίκηση.

Η δημιουργία επιπλέον 3 θέσεων αντιπροέδρων που θα προέρχονται μάλιστα από άλλα πανεπιστήμια και δεν θα έχουν διδακτική απασχόληση, θα είναι δηλαδή κομματικά προσκείμενοι στην παρούσα κυβέρνηση είναι το τελευταίο που χρειαζόμαστε για το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο!

Ευχαριστώ!

Ιάσονας Φωτήλας - Αχαΐας