27 Οκτωβρίου, 2015

Χωρίς κανένα ναυαγοσωστικό σκάφος η Περιφέρεια Κρήτης

Ερώτηση, σε συνέχεια παλαιότερης για το ίδιο ζήτημα, κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου με Το Ποτάμι, Σπύρος Δανέλλης, προς τον αρμόδιο Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, σχετικά με την έλλειψη ναυαγοσωστικού σκάφους για ολόκληρη την Περιφέρεια Κρήτης.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής.

Θέμα: «Χωρίς κανένα ναυαγοσωστικό σκάφος η Περιφέρεια Κρήτης – ανάγκη άμεσης ενίσχυσης του Λιμεναρχείου Αγίου Νικολάου με πλωτό μέσο».

Επανέρχομαι σε συνέχεια της υπ’ αριθμ. πρωτ. 4279 και ημερομηνία κατάθεσης 31/7/2015 αναπάντητης ερώτησής μου, σε σχέση με το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της απόφασης του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος (ΛΣ), να αποστείλει στη Χίο το ναυαγοσωστικό σκάφος (Ν/Γ 515), το οποίο επιχειρούσε από τον Άγιο Νικόλαο Κρήτης και αποτελούσε το μοναδικό σκάφος με τέτοιου τύπου επιχειρησιακές δυνατότητες, για ολόκληρη την Περιφέρεια Κρήτης.

Συγκεκριμένα, το Ν/Γ 515 εστάλη στη Χίο, προς αντικατάσταση του εκεί επιχειρούντος ναυαγοσωστικού (Ν/Γ 519), το οποίο συγκρούστηκε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού με κρουαζιερόπλοιο, που διερχόταν των στενών του Τσεσμέ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής είχε τότε δεσμευθεί προφορικά (28/7/2015), ότι το Ν/Γ 515 θα επέστρεφε στην Κρήτη, μετά το πέρας τριών μηνών που απαιτούνταν για την επισκευή του Ν/Γ 519.

Δεδομένου ότι έχει διαρρεύσει πως στο Ν/Γ 519 δεν έχει εκτελεστεί ακόμη καμία εργασία επισκευής.

Δεδομένου ότι το τρίμηνο για την επιστροφή του Ν/Γ 515 στο Λ/Χ Αγίου Νικολάου, για το οποίο είχε προφορικά δεσμευθεί ο κ. Αρχηγός του ΛΣ, εκπνέει σε δύο μόλις ημέρες (28/10/2015).

Δεδομένου ότι ο προγραμματισμός διάθεσης των ναυαγοσωστικών σκαφών είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα για μια νησιωτική χώρα όπως η Ελλάδα και θα πρέπει να πραγματοποιείται κατόπιν ορθολογικού προγραμματισμού.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Πότε εκτιμά ότι θα επιστρέψει στην βάση του το μοναδικό ναυαγοσωστικό σκάφος της Κρήτης (Ν/Γ 515) από τη Χίο;

2. Αν ισχύει ότι η επισκευή του Ν/Γ 519 θα καθυστερήσει έτι περαιτέρω, προτίθεται να εξετάσει τη δυνατότητα άμεσης διάθεσης ή απόσπασης σκάφους κατηγορίας Α1 ή Α2 στο Λ/Χ Αγίου Νικολάου, προκειμένου να αποκατασταθεί το αίσθημα ασφάλειας στην τοπική κοινωνία;

Ο ερωτών βουλευτής
Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου