12 Οκτωβρίου, 2015

Αποφυλακίσεις κρατουμένων, έπειτα από την ψήφιση του ν. 4322/2015

Ερώτηση και ΑΚΕ κατέθεσε ο βουλευτής Αχαΐας του Ποταμιού Ιάσονας Φωτήλας, προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με τις επιπτώσεις στην κοινωνία και τη δημόσια ασφάλεια, από την εφαρμογή του ν. 4322/2015.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μέχρι το τέλος του έτους, περίπου 3.000 άτομα θα έχουν αποφυλακιστεί κάνοντας χρήση των ευνοϊκών διατάξεων του νόμου περί απόλυσης κρατουμένων.

Το Ποτάμι εξαρχής είχε διατυπώσει τις επιφυλάξεις του, για τις συγκεκριμένες διατάξεις και είχε καλέσει τον αρμόδιο Υπουργό να τις επανεξετάσει, καθώς εγκυμονούσαν σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια. Δυστυχώς η πραγματικότητα επιβεβαίωσε τις ενστάσεις που είχαν διατυπωθεί από την κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού και ειδικότερα σε περιστατικά όπως αυτό της Ύδρας, όπου οι δράστες είχαν πρόσφατα αποφυλακιστεί κάνοντας χρήση των σχετικών διατάξεων του νόμου και υπέπεσαν εκ νέου σε αξιόποινες πράξεις. Η επιμονή της ηγεσίας του αρμόδιου Υπουργείου να μην συζητά την ανάγκη επανεξέτασης των σχετικών διατάξεων εγείρει σοβαρά ερωτήματα και γι΄ αυτό κρίνεται επιβεβλημένο να ενημερωθεί η εθνική αντιπροσωπεία για το πόσοι πρώην κρατούμενοι θα αποφυλακιστούν και για ποια αδικήματα είχαν καταδικαστεί.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης.

Ερώτηση και ΑΚΕ προς: τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Θέμα: Αποφυλακίσεις κρατουμένων, έπειτα από την ψήφιση του ν. 4322/2015

Με την εφαρμογή του ν.4322/2015 και με τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, περίπου 3.000 άτομα θα έχουν αποφυλακιστεί μέχρι το τέλος του 2015 κάνοντας χρήση των ευεργετικών διατάξεων του νόμου περί απόλυσης.

Το Ποτάμι είχε εκφράσει εξαρχής την αντίθεσή του στις συγκεκριμένες διατάξεις και είχε διατυπώσει τεκμηριωμένη κριτική για το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος νόμος προχωρούσε σε οριζόντιες απολύσεις κρατουμένων, λαμβάνοντας υπόψη κάποια αυθαίρετα χρονικά όρια έκτισης ποινής ή λόγους υγείας, χωρίς καμία εκτίμηση οποιουδήποτε άλλου κριτηρίου. Επιπλέον το Ποτάμι δηλώσει ότι θα στηρίξει τη Κυβέρνηση αν προχωρήσει στις αναγκαίες δομικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται το ελληνικό σωφρονιστικό σύστημα, όμως η Κυβέρνηση δεν ανέλαβε καμία τέτοια πρωτοβουλία, μέχρι σήμερα.

Με δεδομένο ότι οι μαζικές αποφυλακίσεις κρατουμένων, μπορεί να δίνουν μια πρόσκαιρη ανάσα στα καταστήματα κράτησης, αλλά σε κάθε περίπτωση αποτελούν ένα αποτυχημένο ημίμετρο, που έχει δοκιμαστεί αρκετές φορές στο παρελθόν και έχει αποτύχει.

Με δεδομένο ότι μέχρι σήμερα δεν έχει παρασχεθεί κανένα στοιχείο σχετικά με το εγκλήματα που είχαν διαπράξει οι αποφυλακισθέντες και τις προσεχείς ημέρες ο αριθμός των ατόμων που θα αποφυλακισθούν αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, κρίνεται επιβεβλημένο να ενημερωθεί η Ελληνική Βουλή για το ποια αδικήματα έχουν διαπράξει αυτοί που αποφυλακίστηκαν,

Με δεδομένο ότι έχουν μεσολαβήσει εκλογές και δεν ακούσαμε στις προγραμματικές δηλώσεις κάποιο σχέδιο του Υπουργού για μια συνολική δομική μεταρρύθμιση του σωφρονιστικού συστήματος,

ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός;

  1. Για ποια αδικήματα είχαν καταδικαστεί, όσοι έχουν αποφυλακιστεί μέχρι σήμερα κάνοντας χρήση των διατάξεων του ν. 4322/2015 και αντίστοιχα για ποια αδικήματα όσοι αναμένεται να αποφυλακιστούν μέχρι το τέλος του έτους; Να κατατεθούν τα στοιχεία.

  2. Είναι στο σχεδιασμό του Υπουργείου η επιβολή ορίων και κριτηρίων αποφυλάκισης που να σχετίζονται με τη σοβαρότητα και τη βαρύτητα των αδικημάτων που έχουν διαπράξει οι υπό απόλυση κρατούμενοι;

  3. Σκοπεύει το Υπουργείο Δικαιοσύνης να επανεξετάσει το εν λόγω μέτρο, σε περίπτωση που προκύψουν και άλλα περιστατικά παρόμοια με αυτό της Ύδρας, όπου οι φερόμενοι ως δράστες της δολοφονίας είχαν πρόσφατα αποφυλακιστεί με τις διατάξεις του ν. 4322/2015 και γρήγορα υπέπεσαν εκ νέου σε εγκληματική συμπεριφορά;

  4. Είναι σε θέση να γνωρίζει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τα προσωπικά στοιχεία των κρατουμένων που κρατούνται στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας και το αδίκημα για το οποίο έχουν καταδικαστεί; Να κατατεθούν τα σχετικά στοιχεία, ανά σωφρονιστικό κατάστημα.

  5. Παρόλο που δεν εντάσσεται στα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης, προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο να αναλάβει πρωτοβουλία για την συνολική αναμόρφωση του σωφρονιστικού συστήματος;

Ο ερωτών Βουλευτής

Ιάσονας Φωτήλας, Αχαΐας

Σχετικά