10 Νοεμβρίου, 2015

Αντιμέτωπο με σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, σχετικά με τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης και τα οποία απειλούν πλέον σε ανησυχητικό βαθμό την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας του, κατέθεσε η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του Ποταμιού, Κατερίνα Μάρκου.

Η επίκαιρη ερώτηση αναμένεται να συζητηθεί στην Ολομέλεια την Παρασκευή.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: Αντιμέτωπο με σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου

Σοβαρά οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζει το νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης, που απειλούν πλέον σε ανησυχητικό βαθμό την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας του.

Ειδικότερα, η εγκριθείσα κρατική επιχορήγηση ύψους 35 εκ. ευρώ για το έτος 2015 δεν επαρκεί για την κάλυψη της μισθοδοσίας του προσωπικού που ανέρχεται στα 38,5 εκ. ευρώ ενώ το νοσοκομείο δεν διαθέτει ίδιους πόρους για να καλύψει τη διαφορά.

Παράλληλα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του νοσοκομείου προς πάσης φύσεως προμηθευτές από τον Σεπτέμβριο του 2013 μέχρι σήμερα ανέρχονται στα 76 εκ. ευρώ. Ήδη, 28 υποθέσεις έχουν οδηγηθεί στα δικαστήρια ενώ προμηθευτής του νοσοκομείου είχε προχωρήσει τον Ιανουάριο σε δέσμευση του λογαριασμού με τη μισθοδοσία των εργαζομένων. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιεύματα, η μισθοδοσία του προσωπικού για το Δεκέμβριο και ενδεχομένως για το Νοέμβριο βρίσκεται στον «αέρα».

Την ίδια στιγμή, οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ και των λοιπών ασφαλιστικών ταμείων προς το Νοσοκομείο για παρασχεθείσες υπηρεσίες υγείας μέχρι τις 30/9/2015 ανέρχονται στα 210 εκ. ευρώ, ποσό που υπερκαλύπτει κατά πολύ το παραπάνω χρηματοδοτικό κενό αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει καταβληθεί.

Επιπλέον, 19 κλίνες ΜΕΘ και 8 χειρουργικές αίθουσες παραμένουν κλειστές λόγω της έλλειψης του απαραίτητου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αφού και το προσωπικό που αποχωρεί λόγω συνταξιοδότησης δεν αντικαθίσταται.

Όλα τα παραπάνω, που έχουν οδηγήσει σε σημαντική υποβάθμιση της λειτουργίας του νοσοκομείου, είναι γνωστά στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου σας ήδη από το καλοκαίρι, παρόλα αυτά μέχρι σήμερα δεν έχουν δοθεί ουσιαστικές λύσεις.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:

Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, την αντιμετώπιση της υποστελέχωσης του νοσοκομείου και την ομαλή αποπληρωμή των οφειλόμενων από τον ΕΟΠΥΥ και τα λοιπά ασφαλιστικά ταμεία;

Η ερωτώσα βουλευτής:
Κατερίνα Μάρκου - Β' Θεσσαλονίκης