Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας
Οι βουλευτές του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς (Αττικής) και Κώστα Μπαργιώτας (Λάρισας) κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας σχετικά με την (μη) εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Αφορμή στάθηκαν και οι πρόσφατες αναφορές κατά τη συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας από κοινού με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρείας για το συγκεκριμένο θέμα. Χαρακτηριστικά ο κ. Μπεχράκης ανέφερε ότι το τσιγάρο ευθύνεται κατά 90% για την εμφάνιση καρκίνου του πνεύμονα που προκαλεί στη χώρα μας 8.000 θανάτους τον χρόνο.
Οι βουλευτές του Ποταμιού επισημαίνουν πως στην Ελλάδα όταν υπάρχει ένα πρόβλημα ψηφίζεται ένας νόμος και θεωρείται ότι το πρόβλημα λύθηκε. Το ίδιο έγινε και με τον αντικαπνιστικό νόμο που ψηφίστηκε το 2010 όμως δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Μάλιστα, κάνουν αναφορά και στα λεγόμενα του κ. Μπεχράκη, ότι το 80% των πολιτών στην Ελλάδα αισθάνεται ντροπή από τη μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου!
Υπενθυμίζουν ότι ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας τον Ιούνιο του 2016 προανήγγειλε αυστηρότερες ρυθμίσεις και συντονισμένη δράση πολλών υπουργείων για την εφαρμογή του νόμου. Βέβαια πώς να τον πιστέψει κανείς όμως όταν ο ίδιος ο Υφυπουργός του ο κ. Πολάκης παραβιάζει τον νόμο καπνίζοντας επιδεικτικά δημοσίως…
Οι δύο βουλευτές του Ποταμιού ρωτούν συγκεκριμένα ποιες ενέργειες έχουν γίνει για την ενίσχυση της πρόληψης και απεξάρτησης, καθώς και για την εκπόνηση εθνικού σχεδίου διακοπής καπνίσματος. Επίσης θέτουν ξανά το αίτημα για συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων με σκοπό τη διαμόρφωση εθνικής αντικαπνιστικής εκστρατείας, ενώ απευθύνονται προς τον κ. Ξανθό ρωτώντας πώς σχεδιάζει να επιλύσει το θέμα του ελέγχου εφαρμογής του νόμου.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Προς τον Υπουργό Υγείας
ΘΕΜΑ: «Μη εφαρμογή αντικαπνιστικού νόμου σε δημόσιους χώρους»
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες από κορυφαίους Έλληνες επιστήμονες, κατά την συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας από κοινού με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, ο καρκίνος μπορεί να προληφθεί με σωστή διατροφή, σωματική άσκηση, αποφυγή τοξικών ουσιών και διακοπή του καπνίσματος.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στον καρκίνο του πνεύμονα, ο πνευμονολόγος- εντατικολόγος, διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Μπεχράκης, ανέφερε ότι «η νόσος, που προκαλείται κατά 90% από το κάπνισμα, στη χώρα μας ευθύνεται για 8.000 θανάτους τον χρόνο» και ακόμη ότι η μη εφαρμογή του μέτρου απαγόρευσης του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους αποτελεί «εκποίηση της δημόσιας υγείας σε συγκεκριμένα συμφέροντα που εκθέτει τη χώρα διεθνώς και προκαλεί κοινωνική αγανάκτηση». Αναφέρθηκε ακόμη και στις έρευνες που παρουσιάζουν ότι το 80% των πολιτών στην Ελλάδα αισθάνεται ντροπή από τη μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου (ν. 3868/2010).
Μάλιστα σύμφωνα με δήλωση του Υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθού τον Ιούνιο του 2016 στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «ο αντικαπνιστικός νόμος δεν έχει εφαρμοστεί και είναι προσβλητικό για μια χώρα της Ευρώπης να υπάρχει τόση ασυδοσία σε αυτό το ζήτημα», ενώ είχε προαναγγείλει αυστηρότερες ρυθμίσεις και συντονισμένη δράση πολλών υπουργείων για την εφαρμογή του νόμου.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1) Σκοπεύετε να ενισχύσετε τους τομείς της πρόληψης και απεξάρτησης από το κάπνισμα, και αν ναι με ποιόν τρόπο;
2) Ποιες ενέργειες έχουν γίνει στην κατεύθυνση της εκπόνησης εθνικού σχεδίου διακοπής του καπνίσματος, την αναγκαιότητα του οποίου είχατε επισημάνει προ μηνών σε συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του Ποταμιού κ. Μπαργιώτα σχετικά με τη μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, και με ποιόν τρόπο;
3) Πότε θα προγραμματιστεί συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων με αντικείμενο τη διαμόρφωση εθνικής αντικαπνιστικής εκστρατείας, αίτημα του Ποταμιού το οποίο σας έβρισκε σύμφωνο;
4) Ποιες υπηρεσίες απαρτίζουν τον κρατικό ελεγκτικό μηχανισμό στον τομέα εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου; Ποια τα αποτελέσματα των ελέγχων για το έτος 2016 και ποιοι οι στόχοι για το 2017; Ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα των ελεγκτικών μηχανισμών και πως σχεδιάζετε να τα επιλύσετε;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Γιώργος Μαυρωτάς – Αττικής
Κωνσταντίνος Μπαργιώτας- Λάρισας