Ως ένα αεροπλάνο σε χαμηλή πτήση, που δεν το πιάνει κανένα ραντάρ, παρομοίασε τον νέο αναπτυξιακό νόμο ο βουλευτής Β’ Αθήνας και αγορητής του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, στη συζήτηση της Ολομέλειας καταψηφίζοντας επί της αρχής το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης.
Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κατάφερε το αδύνατο, αντί να έχουμε φόρους Βουλγαρίας, μισθούς Ευρώπης και κοινωνικό κράτος Σκανδιναβίας, υιοθετήσαμε ένα μοντέλο, το οποίο έχει μισθούς Βουλγαρίας, φόρους Σκανδιναβίας και τις χειρότερες δημόσιες υπηρεσίες της Ευρώπης σε κρίσιμους τομείς, όπως η υγεία και η παιδεία, συμπλήρωσε ο βουλευτής του Ποταμιού.
Η αβεβαιότητα για την οικονομία παραμένει, το πιστωτικό σύστημα παρά τη νέα ανακεφαλαιοποίηση δεν παρέχει την αναγκαία ρευστότητα στην αγορά και η φορολογία έχει μετατραπεί σε δήμευση. Οι αυξήσεις στην άμεση και έμμεση φορολόγηση καθιστούν απαγορευτικό το επιχειρείν, πριμοδοτούν τη φοροδιαφυγή, οδηγούν τους ελεύθερους επαγγελματίες στη διακοπή της δραστηριότητάς τους. Πώς λοιπόν να περιμένουμε επενδύσεις όταν οι φόροι αυξάνονται και τα εισοδήματα μειώνονται;
Ο κ. Αμυράς ανέφερε, επίσης, ότι του έκανε εντύπωση ένα tweet που έστειλε ένας από τους Έλληνες τραπεζίτες, που βρέθηκαν πρόσφατα στη Βουλγαρία μαζί με τον κ. Στουρνάρα, καθώς μέσα σε 140 χαρακτήρες περιέγραψε πολύ καλά για ποιο λόγο οι ελληνικές επιχειρήσεις μεταναστεύουν μαζικά στη Βουλγαρία.
Έγραψε λοιπόν στο twitter ο τραπεζίτης:
«Απλά και σταθερά: ΦΠΑ 20%, flat επιχειρηματικός φόρος 10%, κανένας φόρος για τα κεφαλαιακά κέρδη, μικρός φόρος περιουσίας, 19 χρόνια σταθερή ισοτιμία».
Αυτά ισχύουν στη Βουλγαρία και ενώ πριν από μερικά χρόνια οι ελληνικές επιχειρήσεις ίδρυαν θυγατρικές εταιρίες στη γειτονική χώρα με δυναμισμό και εξωστρέφεια, πλέον οι μικρομεσαίοι μεταναστεύουν για να συνεχίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα και να αποφύγουν το λουκέτο.
Εάν ο ίδιος τραπεζίτης ήθελε να στείλει ένα tweet για την κατάσταση στην Ελλάδα θα μπορούσε να γράψει τα αντίθετα:
«Διαρκής αβεβαιότητα: ΦΠΑ 24%, επιχειρηματικός φόρος 29%, προκαταβολή φόρου 100% για μικρομεσαίους, ΕΝΦΙΑ και άλλες φορολογικές εκπλήξεις»
Από τον παρόντα νόμο απουσιάζουν παντελώς δύο εξαιρετικά σημαντικά κίνητρα, που δεν έλλειπαν από κανέναν, του παρελθόντος: Το ένα είναι η επιδότηση του επιτοκίου δανεισμού, και το δεύτερο είναι οι αποσβέσεις, σημείωσε ο κ. Αμυράς.
Τέλος, ο αγορητής του Ποταμιού επισήμανε ότι ένας αναπτυξιακός νόμος χρειάζεται μεγαλύτερη απλότητα και σαφήνεια προς τους επενδυτές, με ξεκάθαρες οδηγίες και σαφείς χρονικές προθεσμίες και τόνισε ότι με επικείμενο Νομοσχέδιο / ενσωμάτωση οδηγίας που μπαίνει στις επιτροπές την Πέμπτη, επιχειρείται η αναδόμηση ενός ενισχυμένου γραφειοκρατικού μηχανισμού για την διαχείριση των πόρων του ΕΣΠΑ. "Στάχτη στα μάτια" δηλαδή ο αναπτυξιακός και από την " πίσω πόρτα " περισσότερο κράτος, επιδόματα, προϊστάμενοι κλπ.
Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:
Γιώργος Αμυράς - Β' Αθήνας