19 Ιανουαρίου, 2017

Ανάγκη ένταξης του εμβολίου για την μηνιγγίτιδα Β στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών

Έκκληση της παιδιατρικής κοινότητας για άμεση ένταξη του εμβολίου κατά της Μηνιγγίτιδας Β στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου με Το Ποτάμι κ. Σπύρος Δανέλλης επισημαίνοντας την ανάγκη της ένταξης του εμβολίου για την μηνιγγίτιδα Β στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

Ειδικότερα, ο βουλευτής τονίζει την αναγκαιότητα άμεσης παρέμβασης του Υπουργού Υγείας, καθώς παρατηρούνται νέα κρούσματα μηνιγγιτιδόκοκκου Β. Το γεγονός έχει δημιουργήσει έντονη ανησυχία σε ολόκληρη την παιδιατρική κοινότητα, η οποία κάνει έκκληση για άμεση ένταξη του εμβολίου στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών λόγω του ότι πρόκειται για μια σοβαρή και συχνά θανατηφόρο νόσο.

Ο βουλευτής επισημαίνει την υποχρέωση της πολιτείας να επενδύσει σε μέτρα πρόληψης εξασφαλίζοντας το ίσο δικαίωμα όλων των παιδιών στην προστασία της υγείας τους και παράλληλα κέρδος για το ήδη βεβαρυμμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αφού ο εμβολιασμός «κοστίζει» λιγότερο από τη θεραπεία.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Έκκληση της παιδιατρικής κοινότητας για άμεση ένταξη του εμβολίου κατά της Μηνιγγίτιδας Β στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών»

Εξαιρετικά κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση στη χώρα μας λόγω των αυξανόμενων κρουσμάτων μηνιγγίτιδας που παρουσιάστηκαν κατά τους τελευταίους μήνες, δημιουργώντας έντονη ανησυχία και αντιδράσεις στην παιδιατρική κοινότητα. Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Μηνιγγίτιδας, τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας έχουμε κάθε χρόνο, κατά μέσο όρο, περίπου 60 κρούσματα, 5 θανάτους παιδιών (8-10% θνητότητα), ενώ τα 7-8 παιδιά που θα ζήσουν θα εμφανίσουν βαριές αναπηρικές μόνιμες βλάβες στη ζωή τους (15-19% επιπλοκές).

Η Ένωση Ελευθεροεπαγγεματιών Παιδιάτρων Αττικής (ΕΕΛΠΑΙΔΑΤ) επανέρχεται με επιστολή της, με την οποία ζητά από το Υπουργείο Υγείας και την αρμόδια Επιτροπή, την αποζημίωση του εμβολίου από τα ασφαλιστικά ταμεία για τα βρέφη κάτω των 12 μηνών ή για όλα τα βρέφη και παιδιά έως την ηλικία των τεσσάρων ετών.

Συγκεκριμένα, επαναδιατυπώνει το αίτημα που είχε θέσει τον Οκτώβριο του 2016 σχετικά με την ένταξη του εμβολίου για τον μηνιγγιτιδόκοκκο στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, δηλαδή στα υποχρεωτικά και αποζημιούμενα εμβόλια, τουλάχιστον για την ηλικιακή ομάδα με το υψηλότερο ρίσκο, όπως έχει γίνει ήδη στην Ιταλία, την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόκειται για τον μοναδικό εμβολιασμό που δεν περιλαμβάνεται στο Πρόγραμμα, ενώ προστατεύει από μία σοβαρή και θανατηφόρο νόσο. Ο συγκεκριμένος εμβολιασμός σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα παρουσιάζει  υψηλή αποτελεσματικότητα κατά της μηνιγγίτιδας τύπου Β, αγγίζοντας το 82,9% και 94,2% κατά των στελεχών που μπορούν να προληφθούν μέσω του εμβολιασμού, για όλα τα παιδιά που έλαβαν τις πρώτες δύο από τις τρεις συνιστώμενες δόσεις.

Σχετικά με το επιχείρημα, περί χαμηλής επίπτωσης της νόσου, που επικαλείται η αρμόδια επιτροπή, η παιδιατρική κοινότητα δηλώνει, πως η πολύ σοβαρή επιβάρυνση της υγείας που προκαλεί η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος τύπου Β δεν μπορεί να μετρηθεί με βάση τον αριθμό των περιστατικών.

Ταυτόχρονα, στην επιστολή γίνεται λόγος για ίσο δικαίωμα όλων των παιδιών στην προστασία της υγείας τους, καθώς η τιμή του εμβολίου, που ανέρχεται στα 104 ευρώ ανά δόση, είναι για πολλές οικογένειες απαγορευτικό, στην Ελλάδα της κρίσης.

Δεδομένου ότι η Ελληνική Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής είχε ήδη προβεί σε αλλεπάλληλες εκκλήσεις προς το Υπουργείο για την άμεση ένταξη του εμβολίου κατά της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου τύπου Β στο ΕΠΕ, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει μέχρι σήμερα αναθεώρηση του θέματος.

Δεδομένου ότι η πρόληψη με το εμβόλιο στοιχίζει λιγότερο από τη θεραπεία, είναι σαφές πως η πολιτεία οφείλει να επενδύσει σε μέτρα πρόληψης, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερο κέρδος για το ήδη βεβαρυμμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Δεδομένου ότι κάθε μέρα καθυστέρησης κοστίζει, καθώς παρατηρούνται νέα κρούσματα με το πιο πρόσφατο κρούσμα μηνιγγιτιδόκοκκου Β να εμφανίζεται σε βρέφος μόλις 10 μηνών, με καλή ευτυχώς εξέλιξη για την υγεία του.

Ερωτάται ο κ.Υπουργός:

Αν και με ποιο τρόπο προτίθεται να διαχειριστεί το ζήτημα της ένταξης του εμβολίου για την μηνιγγίτιδα β στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, ώστε να δοθεί λύση στην κρίσιμη αυτή κατάσταση που αφορά μία σοβαρή και θανατηφόρο νόσο.

Ο ερωτών βουλευτής
Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου