24 Σεπτεμβρίου, 2016

Αλληλεγγύη, συνεργασία και κράτος δικαίου

Την απερίφραστη καταδίκη του πραξικοπήματος από την πλευρά της ΕΕ και την κομβική σημασία της συμφωνίας για το προσφυγικό, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Τουρκία, επισήμανε ο Μίλτος Κύρκος σε σειρά συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν στην Άγκυρα στις 19-22 Σεπτεμβρίου.

Ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού και Αντιπρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας ΕΕ Τουρκίας συνομίλησε με αξιωματούχους της Tουρκικής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ως μέλος αντιπροσωπείας της Συνέλευσης των Περιφερειών της Ευρώπης (AER).

Ο Μ. Κύρκος δήλωσε: «Το παράδειγμα του προσφυγικού δείχνει πως πέρα από οποιαδήποτε ρητορεία, οι ανάγκες καθορίζουν τελικά τις σχέσεις ΕΕ Τουρκίας και πρέπει πάντα να αναζητούμε πεισματικά τα σημεία συμπτώσεων και κοινών δράσεων.

Όσον αφορά τους πραξικοπηματίες, η εντός του κράτους δικαίου αντιμετώπισή τους, έχει ως στόχο την ενδυνάμωση της δημοκρατίας. Η επιστροφή το γρηγορότερο στην ομαλότητα, αφού η δικαιοσύνη αποφανθεί για τους ενόχους και το εύρος του παρακράτους Γκιουλέν, θα πρέπει να ακολουθηθεί από γενναίες κινήσεις σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα της γείτονος, όπως η ειρηνευτική διαδικασία στο κουρδικό και φυσικά η εύρεση βιώσιμης και δίκαιης λύσης στο κυπριακό.

Από τη μεριά της η ΕΕ πρέπει πάντα να έχει ανοιχτή την πόρτα στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας με σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Μόνο έτσι θα δυναμώσουν και οι φιλοευρωπαϊκές φωνές που μάχονται ενάντια στον αυξανόμενο αυταρχισμό και φανατισμό.»

Συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν με την ηγεσία του Υπουργείου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, το δήμαρχο της Άγκυρας, τον αντιπρόεδρο διεθνών υποθέσεων του κυβερνώντος κόμματος, τον αντιπρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης, καθώς και με μέλη της ηγεσίας του κόμματος της μείζονος αντιπολίτευσης.