4 Ιουλίου, 2017

Άλλη μια πληγή για τους αγρότες της Κρήτης

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης &Τροφίμων

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής με το Ποτάμι, Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, σχετικά με τις ανυπολόγιστες ζημιές που προκλήθηκαν στις υπαίθριες καλλιέργειες και τα αμπέλια από τον καύσωνα σε ολόκληρη την Κρήτη και ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσσαράς.

Όπως αναφέρει ο κ. Δανέλλης, οι καλλιεργητές βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς για ακόμα μια φορά βρίσκονται αντιμέτωποι με τα καιρικά φαινόμενα, καταγράφοντας πολλές ζημιές στις σοδειές τους την ίδια στιγμή μάλιστα, που το εισόδημά τους συνεχώς μειώνεται, εξαιτίας της εφαρμοζόμενης πολιτικής, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες και άλλες υποχρεώσεις τους.

Επειδή ή έγκαιρη και ορθή αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών στον πρωτογενή τομέα της Κρήτης επείγει και χρήζει την άμεση ανταπόκριση της Πολιτείας, ο κ. Δανέλλης τονίζει την ανάγκη παρέμβασης του Υπουργού, προκειμένου να αποζημιωθούν οι αγρότες για το 100% της ζημιάς, αλλά και να ληφθούν πρόσθετα μέτρα κάλυψης, προκειμένου να ανακουφιστούν οι πληγέντες.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης &Τροφίμων

Θέμα: «Ανυπολόγιστες ζημιές για τα αμπέλια και τις υπαίθριες καλλιέργειες από τον καύσωνα»

Ένα ακόμη μεγάλο πλήγμα δέχτηκαν οι αγρότες της Κρήτης, καθώς το κύμα καύσωνα των τελευταίων ημερών ήρθε να συνεχίσει την καταστροφή που βιώνουν οι αγρότες από τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Σοβαρές καταστροφές προκλήθηκαν τόσο στις υπαίθριες καλλιέργειες, όσο και στα αμπέλια αφού ο καύσωνας κατέστρεψε όχι μόνο τα σταφύλια, αλλά και τα κλήματα.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η ζημιά που έχουν υποστεί οι αγροτικές καλλιέργειες και κυρίως οι αμπελοκαλλιέργειες σε αρκετές περιπτώσεις είναι ολοκληρωτική και ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσσαράς (υψηλότερη καταγεγραμμένη θερμοκρασία στην Ελλάδα), όπου σε πολλά αμπέλια φτάνει και το 100%.

Οι καλλιεργητές βρίσκονται σε απόγνωση καθώς γι’ ακόμα μια φορά βρίσκονται αντιμέτωποι με τα στοιχεία της φύσης, με πολλές ζημιές να καταγράφονται στις σοδειές τους την ίδια στιγμή μάλιστα που το εισόδημά τους συνεχώς μειώνεται εξαιτίας της εφαρμοζόμενης πολιτικής, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες και άλλες υποχρεώσεις τους (καλλιεργητικά έξοδα, χρέη προς τρίτους, Τράπεζες, ΕΛΓΑ, Εφορία, ΟΓΑ, ΕΝΦΙΑ κ.ά.).

Δεδομένου ότι είναι γνωστές οι χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούνται για την καταγραφή, εκτίμηση και αποζημίωση των αγροτών.

Δεδομένου ότι ή έγκαιρη και ορθή αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών στον πρωτογενή τομέα της Κρήτης επείγει και χρήζει την άμεση ανταπόκριση της Πολιτείας.

1. Πότε θα εκκινήσουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, προκειμένου να γίνουν οι εκτιμήσεις άμεσα για το σύνολο των ζημιών στις πληγείσες περιοχές, ώστε δίκαια και έγκαιρα να αποζημιωθούν οι αγρότες για το 100% της ζημιάς;

2. Τι πρόσθετα μέτρα κάλυψης προτίθεται να λάβει προκειμένου να ανακουφιστούν οι πληγέντες από την απώλεια του εισοδήματος τους;

Ο ερωτών βουλευτής

Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου