28 Μαΐου, 2015

Ακούστε μας! Έξι μήνες μετά, τα ίδια μ' εμάς θα λέτε

Ομιλία του βουλευτή Β' Αθήνας με το Ποτάμι, Χάρη Θεοχάρη, στην Ολομέλεια για τη συζήτηση και ψήφιση του Σ/Ν «Έκδοση διαταγής πληρωμής»

Ομιλία Χάρη Θεοχάρη στην Ολομέλεια για τη συζήτηση και ψήφιση του Σ/Ν «Έκδοση διαταγής πληρωμής»

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι
Ζούμε κρίσιμες στιγμές. Το μαθαίνουμε βέβαια από τα ελληνικά ΜΜΕ αλλά και αυτό εξ ‘αντανακλάσεως από τα ξένα μέσα. Έχουμε φτάσει στο σημείο να ακούμε Deutsche Welle, όπως στην περίοδο της δικτατορίας για να μάθουμε τις εξελίξεις για τη χώρα μας.

Ο Πρωθυπουργός είπε χθες να μην ακούμε τις Κασσάνδρες. Εμείς το κάνουμε και στηρίζουμε, αλλά με σκληρή κριτική. Τον καλούμε και τον ίδιο να μην ακούει τις Κασσάνδρες και την Τρόικα της δραχμής, στην οποία πολλοί από το εσωτερικό και το εξωτερικό έχουν ποντάρει πολλά χρήματα.

Έφτασε η στιγμή για τον Πρωθυπουργό να πει τα μεγάλα ναι και τα μεγάλα όχι και να διαλέξει συμμάχους. Και όπως είπε ο Καβάφης κάθε ναι έχει και ένα όχι, κάθε όχι ένα ναι. Η επιλογή που έχει να κάνει είναι να επιλέξει μεταξύ Ευρώ με πρόγραμμα στήριξης και ανάπτυξης ή Δραχμή με Μνημόνιο στήριξης της ισοτιμίας. Η δεύτερη επιλογή αυτή θα είναι μια πραγματική Μικρασιατική Καταστροφή.

Ακούστε μας: 6 μήνες μετά τα ίδια με εμάς θα λέτε, παρόλο που τώρα μας λοιδορείτε:

Για το χρέος σας λέγαμε, ότι δε γίνεται και τώρα ψιθυρίζετε χαμηλόφωνα.

Για τη διαπραγμάτευση σας λέγαμε, ότι είναι δούναι και λαβείν αλλά εσείς θέλετε να πάρετε και από τη λιτότητα και από τις μεταρρυθμίσεις. Αυτό δε γίνεται.

Για το Δίστομο, λέγαμε ότι, δεν είναι δυνατό να κάνεις κατασχέσεις στο Ινστιτούτο Γκαίτε και μας λέγατε Γερμανοτσολιάδες. Χθες ο αρμόδιος υπουργός παραδέχτηκε το αυτονόητο...

Ο κόσμος στο δρόμο αγωνιά, αν είμαστε κοντά σε μια συμφωνία.
Η απάντηση είναι και ναι και όχι.

Αν σοβαρευτούμε, ναι. Υπάρχουν συγκεκριμένες διαφορές πια και αυτές έχουν οριοθετηθεί. Η κυβέρνηση πρέπει να βάλει προτεραιότητες, αλλά αυτή παίζει πάλι με τη λογική. Καθυστερεί τη διαπραγμάτευση για να φέρει τη συμφωνία νύχτα.

Στη δεδομένη χρονική στιγμή είναι λάθος να στοχεύσει σε μια μεγάλη συνολική συμφωνία. Η συμφωνία πρέπει να γίνεται, όταν κανείς είναι ισχυρός- αν την επιχειρήσει τώρα, δεν θα πετύχει ούτε το 1/10 των όσων μπορεί να πετύχει από μια ισχυρή θέση. Ας φέρει μια συμφωνία μικρή, να την υλοποιήσει με συνέπεια και αργότερα τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο που θα είναι ισχυρή και αξιόπιστη να προχωρήσει στη μεγάλη συμφωνία. Αν φυσικά αποφασίσει η κυβέρνηση να κυβερνήσει.

Αν ο έλεγχος χαθεί η λύση θα έρθει από έξω. Και τότε δεν θα ισχύει ο πρώτος κανόνας διακυβέρνησης, που είναι ότι δε χάνουμε ποτέ τον έλεγχο.

Εδώ δεν ανταποκρίνεστε στην απλή καθημερινότητα. Πώς θα μπορέσετε να ανταποκριθείτε στη δύσκολη μετάβαση ή στο ατύχημα;

Εδώ δεν υπάρχουν γάζες στα νοσοκομεία και το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει δυνατότητα να χρηματοδοτήσει τις σχολικές Ολυμπιάδες, ώστε να αναζητηθούν ιδιώτες χορηγοί. Αλλά υπάρχουν χρήματα για να συστήσει η Πρόεδρος της Βουλής αμειβόμενες Επιτροπές για φίλους και γνωστούς.

Η Πρόεδρος πρέπει να δώσει εξηγήσεις για το θέμα, πώς από τα «δωρεάν» βιντεάκια στο youtube και στο μετρό φτάσαμε στο αμειβόμενο marketing.

Σοβαρευτείτε. Σταματήστε τις δηλώσεις και τα non paper και κλείστε τη συμφωνία. Καταλάβετε, ότι αυτοί που περιμένατε να σας βοηθήσουν σας απογοήτευσαν. Περιμένατε την κ. Μέρκελ να κλείσει την πόρτα στο ΔΝΤ και αυτό διαψεύστηκε. Περιμένατε τον κ. Lew να κάνει παρέμβαση και τέσσερις φορές σας τηλεφώνησε για να σας ζητήσει, να τον βοηθήσετε για να σας βοηθήσει. Καταλάβετε επιτέλους, ότι η λύση δεν βρίσκεται σε Βερολίνο, Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη ή Ουάσιγκτον. Βρίσκεται μερικά μέτρα από εδώ. Στο Μαξίμου. Την περιμένουμε όλοι όπως και ο Ελληνικός λαός.

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:

[youtube id="IbPUN0cLq8c"]

*Ο Χάρης Θεοχάρης είναι βουλευτής Β' Αθήνας

28 Μαΐου 2015

Σχετικά