Δευτερολογία του Χάρη Θεοχάρη στην Ολομέλεια για τη συζήτηση του «Σ/Ν Διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, Μισθολογικές ρυθμίσεις και άλλες επείγουσες διατάξεις εφαρμογής της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων»
Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:
Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία εδώ:
Για τα μικρά νοσοκομεία που δεν έχουν φαρμακεία, το όριο με το clawback πηγαίνει στα 60εκ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες συμπολίτες μας με προβλήματα, που έχουν ανάγκη αυτά τα καινοτόμα φάρμακα, θα αντιμετωπίσουν ένα χάος στη χημειοθεραπεία τους, γιατί κυρίως τέτοια είναι αυτά τα φάρμακα.
Άρα, αυτό το νομοσχέδιο δημιουργεί πρόβλημα στην κοινωνική πολιτική, όπως το έχουμε ήδη αποδείξει, για να μπορέσει να μεταφέρει πόρους από την κοινωνική πολιτική στα ρουσφέτια των υπουργών. 97 εκ. Ευρώ υπολογίζουμε είναι οι μισθολογικές διαφορές μόνο από τις προωθήσεις των υπαλλήλων που είναι στα γραφεία των υπουργών και των υφυπουργών: των φίλων δηλαδή, των αφισοκολλητών και των συγγενών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι, αν αναλογιστεί κανείς ότι παίρνουν πάνω από 20 χρόνια αύξηση και αν αναλογιστεί κανείς ότι παίρνουμε 106 εκ. Ευρώ μόνο από το επίδομα θέρμανσης ή το clawback που όπως είδαμε, μειώνεται από τα 240 εκ. ευρώ στα 60, καταλαβαίνουμε για τι καταστροφή μιλάμε.
Το δεύτερο ζήτημα που θέλω να θέσω είναι το εξής: Ο κ. Χουλιαράκης κάνει μια εισήγηση για το μισθολόγιο του Δημοσίου. Έχουμε την επισήμανση της Έκθεσης της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής ότι γίνεται μια διαφοροποίηση αναιτιολόγητη μεταξύ του επιστημονικού προσωπικού του ΣΟΕ (καθ’ όλα άξιοι άνθρωποι γιατί έχω συνεργαστεί μαζί τους και κάποιοι ακόμα είναι εκεί) και των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών. Συγκεκριμένα αναφέρει: «[…] επισημαίνεται ότι δεν είναι εμφανής ούτε σαφώς αντιληπτός, στην Αιτιολογική Έκθεση που συνοδεύει το νομοσχέδιο, ο λόγος της διαφορετικής (δυσμενέστερης) μεταχείρισης του ειδικού επιστημονικού προσωπικού των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών (Α.Δ.Α.), της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, καθώς και της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων έναντι του ειδικού επιστημονικού προσωπικού του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (Σ.Ο.Ε.), των οποίων οι εν γένει αποδοχές, κατά την παρ. 4 του άρθρου 22 του προτεινόμενου νομοσχεδίου, καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών».
Μιλάει για την αρχή της ισότητας. Έχουμε εδώ τον κίνδυνο να προσφύγουν και θα προσφύγουν, να κερδίσουν και πιθανότατα θα κερδίσουν και να πληρώσουμε: και θα πληρώσει ο ελληνικός λαός.
Κ. Χουλιαράκη: Πρέπει να διορθώσετε την αιτιολόγηση. Το ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές στις συντάξεις, στηρίχτηκε στο ότι τα «κοψίματα» των συντάξεων ήταν αναιτιολόγητα. Θα έρθει λοιπόν ο ελληνικός λαός και εκτός από τα φανερά κόστη που λέει η έκθεση του ΓΛΚ (170εκ. αρχικά) θα πληρώσει και αυτά τα ακριβά κόστη.
Παρακαλούμε, κάντε τις αλλαγές όσο είναι καιρός για να μην πληρώσει ο ελληνικός λαός περισσότερο από όσο πρέπει.