6 Νοεμβρίου, 2015

Αδικαιολόγητη η στάση των ΜΑΤ στο επεισόδιο εναντίον Κουμουτσάκου

Το θέμα της απαράδεκτης στάσης της αστυνομίας κατά τα χτεσινά επεισόδια, που είχαν σαν θύμα τον βουλευτή της Ν.Δ., Γιώργο Κουμουτσάκο, έφερε στη Βουλή ο βουλευτής Ηρακλείου και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης, με ερώτησή του προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τον κ. Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Θέμα: «Αδικαιολόγητη η στάση των ΜΑΤ στα χθεσινά επεισόδια εναντίον του βουλευτή της ΝΔ κ. Κουμουτσάκου»

Τα γεγονότα φασιστικής συμπεριφοράς που έλαβαν χώρα εχθές (5/11/2015) στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, εναντίον του βουλευτή της ΝΔ κ. Γ. Κουμουτσάκου, κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης που πραγματοποίησαν Ποντιακά Σωματεία, με αφορμή τις σχετικές δηλώσεις του κ. Φίλη για την Ποντιακή Γενοκτονία, δυστυχώς, μόνο πρωτοφανή δεν μπορούν να χαρακτηριστούν.

Συγκεκριμένα, ενώ διμοιρία των Μονάδων Αποκατάστασης Τάξης (ΜΑΤ) βρισκόταν πλησίον του κ. Κουμουτσάκου κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, απέφυγε εμφανώς να προστατέψει τον βουλευτή από τους εναντίον του προπηλακισμούς και εκδηλώσεις βίας.

Αντίθετα, η διμοιρία και ο επικεφαλής της αρκέστηκαν στο να απομακρύνουν τον χτυπημένο βουλευτή, μετά το πέρας των «αυθόρμητων εκδηλώσεων οργής» του μαυροφορεμένου πλήθους, προσφέροντάς του απλώς παθητική κάλυψη κατά την οπισθοχώρησή του.

Δεδομένου ότι αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι τα ΜΑΤ δεν είχαν την δυνατότητα να προστατέψουν ενεργητικά τον βουλευτή κατά τη διάρκεια της φασιστικής επίθεσης εναντίον του.

Δεδομένου ότι υποχρέωση των Σωμάτων Ασφαλείας είναι να εγγυώνται την χωρίς προσκόμματα και περιορισμούς κίνηση, αλλά και την ελεύθερη διατύπωση γνώμης όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως θέσης και πολιτικής πεποίθησης.

Δεδομένου ότι αδυνατούμε να θεωρήσουμε ότι η ηγεσία της Αστυνομίας μπορεί να συμμερίζεται τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασαν τα ΜΑΤ, κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου περιστατικού.

Δεδομένου ότι πιθανόν να είναι προτιμότερη η απουσία της κρατικής μηχανής παρά η με κραυγαλέο τρόπο αναποτελεσματική παρουσία της κατά τη διάρκεια τέτοιων εκτρόπων.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Αν υπήρχε συγκεκριμένος επιχειρησιακός σχεδιασμός από την ηγεσία της Αστυνομίας, για την ανεκτική στάση των ΜΑΤ, προκειμένου να μην κλιμακωθεί η βία από την πλευρά του πλήθους.

2. Αν πιστεύει ότι ο τρόπος δράσης της συγκεκριμένης διμοιρίας και του επικεφαλής της ήταν η πρέπουσα κατά την εκδήλωση της επίθεσης εναντίον του κ. Κουμουτσάκου.

3. Αν θεωρεί σκόπιμο να ασχοληθεί με το ξεκαθάρισμα των ακραίων στοιχείων εντός της Αστυνομίας, που πιθανότατα να λειτουργούν με βάση προσωπικές πεποιθήσεις και αντιλήψεις, όπως έχει συμβεί σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν.

Ο ερωτών βουλευτής
Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου

Σχετικά