25 Απριλίου, 2018

Αδιαφορεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για τους 420 απλήρωτους εργαζόμενους του MEGA

Την εποχή του «μαύρου» στην ΕΡΤ, η σημερινή κυβέρνηση και τότε αντιπολίτευση πρωτοστατούσε στην συμπαράσταση των αγώνων των εργαζομένων. Ωστόσο σήμερα, η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν φαίνεται να δείχνει την παραμικρή ευαισθησία στις εδώ και πολύ καιρό απεγνωσμένες εκκλήσεις κάποιων «παιδιών ενός κατώτερου θεού», δηλαδή των εργαζομένων στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό MEGA, οι οποίοι παραμένουν ουσιαστικά απλήρωτοι, καθώς για τα τελευταία δύο χρόνια δεν τους έχει καταβληθεί το μεγαλύτερο μέρος των δεδουλευμένων τους. Ως γνωστόν, ήδη από το 2012, το κανάλι είναι αντιμέτωπο με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, που οδήγησαν το φθινόπωρο του 2016 σε μπλοκάρισμα των τραπεζικών λογαριασμών της ιδιοκτήτριας εταιρείας ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε. από την διαχειρίστρια τράπεζα. Έκτοτε, οι 420 εργαζόμενοι συνέχισαν με αυταπάρνηση και σχεδόν απλήρωτοι την λειτουργία του καναλιού, με αποτέλεσμα να καταφέρουν να συγκεντρώσουν από διαφημίσεις το ποσό των 52.174.000 €. Από τα χρήματα αυτά, δηλαδή μέσω των διαφημιστικών εσόδων και της απλήρωτης εργασίας των εργαζομένων, αποπληρώθηκαν οι τόκοι του δανείου, μέρος του κεφαλαίου, αλλά και οι υποχρεώσεις προς εταιρείες που ανήκουν στους ίδιους τους μετόχους της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν δεσμευμένες απαιτήσεις της εταιρίας στις τράπεζες ύψους 57.734.000€, από τα οποία τα 8 εκ. ευρώ περίπου είναι σε μετρητά. Οι συνολικές οφειλές της εταιρίας στους εργαζόμενους μέχρι και τον Φεβρουάριο 2018 είναι 7.466.234,91 €, τα οποία δεν είναι δυνατόν να εκταμιευθούν, εφόσον οι λογαριασμοί της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε. εξακολουθούν να είναι μπλοκαρισμένοι και οι εργαζόμενοι δηλαδή, παραμένουν όμηροι της εργοδοσίας μέχρι σήμερα.

Το ζήτημα έφεραν στη Βουλή με ερώτησή τους προς τα Υπουργεία Εργασίας και Ψηφιακής Πολιτικής, οι βουλευτές με το ΠΟΤΑΜΙ Γρηγόρης Ψαριανός, Γιώργος Αμυράς και Γιώργος Μαυρωτάς, ζητώντας ενημέρωση για το εάν σκοπεύει η κυβέρνηση να πάρει τις αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες ώστε να καταστεί δυνατή η εκταμίευση του οφειλόμενου προς τους εργαζόμενους ποσού από τους κατασχεθέντες λογαριασμούς και έτσι να πάρει τέλος μία κατάφορη αδικία σε βάρος 420 εργαζομένων και των οικογενειών τους.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς: Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,
Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης

ΘΕΜΑ: «Πάνω από δύο χρόνια παραμένουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA Channel»

Το MEGA Channel είναι ο πρώτος μη κρατικός ελληνικός ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός πανελλαδικής εμβέλειας, ο οποίος ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 20 Νοεμβρίου 1989. Ιδιοκτησιακά, ανήκει στην Τηλέτυπος Ανώνυμη Εταιρεία Τηλεοπτικών Προγραμμάτων Α.Ε. Σε όλα τα χρόνια της λειτουργίας του διατηρεί εξαιρετικά υψηλά ποσοστά θεαματικότητας σε ό,τι αφορά τόσο στο ψυχαγωγικό όσο και στο ενημερωτικό πρόγραμμά του.

Από το 2012, το κανάλι είναι αντιμέτωπο με σοβαρά οικονομικά προβλήματα και με διάφορες διενέξεις ανάμεσα στις τράπεζες και στην ιδιοκτήτρια εταιρεία. Συγκεκριμένα, στις 28/12/2012 είχε συναφθεί Κοινό Ομολογιακό δάνειο της «ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε.» ύψους 98.000.000 €, με διαχειρίστρια τράπεζα την ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε., απαραίτητη προϋπόθεση του οποίου ήταν η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε. από τους μετόχους της. Ωστόσο, η αύξηση αυτή ουδέποτε ολοκληρώθηκε. Εξαιτίας αυτού, στις 11 Μαρτίου 2016, οι τράπεζες κατήγγειλαν το δάνειο και μπλόκαραν τους λογαριασμούς της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε. Από τις 7 Σεπτεμβρίου του 2016, οι εργαζόμενοι του σταθμού, οι οποίοι παραμένουν ουσιαστικά απλήρωτοι από τον Απρίλιο του ίδιου έτους, βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους, ενώ από την ίδια αυτή ημερομηνία το κανάλι σταμάτησε να προβάλλει δελτία ειδήσεων και ζωντανές εκπομπές.

Όλο αυτό το διάστημα των τελευταίων 24 μηνών, στους εργαζόμενους του σταθμού έχουν καταβληθεί μόνο 8 μισθοί συν τα δώρα και τα επιδόματα που προβλέπει ο νόμος. Οι 8 μισθοί έχουν δοθεί σε άτακτα χρονικά διαστήματα, με μεγάλη χρονική καθυστέρηση, χωρίς να είναι γνωστό από ποιους λογαριασμούς εκταμιεύθηκαν, εφόσον οι λογαριασμοί της εταιρείας είναι δεσμευμένοι από τις πιστώτριες τράπεζες.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι στο κανάλι, κάτω από ένα καθεστώς τεράστιας αβεβαιότητας, συνεχίζουν να δουλεύουν -σχεδόν απλήρωτοι- τα δύο τελευταία χρόνια, και έτσι το κανάλι δεν έχει πάψει να εκπέμπει. Η συνεχής παρουσία του σταθμού στην τηλεοπτική αγορά αυτούς τους 24 μήνες, και οι υψηλές τηλεθεάσεις του, παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμά του είχε περιοριστεί σε επαναλήψεις και προβολή ταινιών, είχαν ως αποτέλεσμα να υπάρχουν διαφημιστικά έσοδα, τα οποία ανήλθαν συνολικά στο ποσό των 52.174.000 €. Από τα χρήματα αυτά, έχουν μέχρι σήμερα αποπληρωθεί στις θυγατρικές εταιρίες factoring των τραπεζών 21.097.000 €, σε τόκους του δανείου 17.500.000 €, καθώς και μέρος του κεφαλαίου του δανείου ύψους 17.700.000 €. Δηλαδή μέσω των διαφημιστικών εσόδων και της απλήρωτης εργασίας των εργαζομένων, κατέστη δυνατόν να αποπληρωθούν οι τόκοι του δανείου, μέρος του κεφαλαίου, αλλά και υποχρεώσεις προς εταιρείες που ανήκουν στους ίδιους τους μετόχους της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε.

Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν δεσμευμένες απαιτήσεις της εταιρίας στις τράπεζες ύψους 57.734.000€, από τα οποία τα 8 εκ. ευρώ περίπου είναι σε μετρητά. Οι συνολικές οφειλές της εταιρίας στους εργαζόμενους μέχρι και τον Φεβρουάριο 2018 είναι 7.466.234,91 €, τα οποία δεν είναι δυνατόν να εκταμιευθούν, εφόσον οι λογαριασμοί της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε. εξακολουθούν να είναι μπλοκαρισμένοι.

Δεδομένου ότι λόγω της αυταπάρνησης και της αδιάκοπης εργασίας των εργαζομένων όλο το διάστημα των τελευταίων δύο ετών, τα ποσά που αντιστοιχούν στην εξόφληση των δεδουλευμένων τους υπερκαλύπτονται από τα διαθέσιμα μετρητά που αυτή τη στιγμή υπάρχουν στον τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας.

Δεδομένου ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει επιδείξει ευαισθησία για ζητήματα που αφορούν εργαζομένους στον κλάδο των μέσων μαζικής ενημέρωσης (βλ. κρατική τηλεόραση).

Δεδομένου ότι από την κατάσταση αυτή προφανώς ο μόνος που «διευκολύνεται» είναι η εργοδότρια εταιρεία, η οποία εξακολουθεί να παρακρατεί τα δεδουλευμένα των εργαζομένων.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Δεδομένου ότι το αίτημα των 420 εργαζομένων για την καταβολή των δεδουλευμένων τους είναι απολύτως εύλογο και χρήζει άμεσης λύσης, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο για τη διευθέτησή του;

2. Σκοπεύετε να πάρετε στο αμέσως επόμενο διάστημα τις αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες, ώστε να καταστεί δυνατή η εκταμίευση του οφειλόμενου προς τους εργαζόμενους ποσού από τους κατασχεθέντες λογαριασμούς της ιδιοκτήτριας εταιρείας;

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ:
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΜΥΡΑΣ(Β΄Αθηνών)
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ(Αττικής)
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ(Β΄Αθηνών)

Σχετικά