Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης
Την ώρα που σε όλο τον αναπτυγμένο κόσμο η παραγωγική προσπάθεια πραγματοποιείται σε οργανωμένα επιχειρηματικά πάρκα, τα οποία προσφέρουν στις επιχειρήσεις σύγχρονες και αποτελεσματικές υποδομές, στη χώρα μας ένας σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων αναγκάζεται να δραστηριοποιείται σε άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις, όπως συμβαίνει στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης.
Τα σχετικά στοιχεία παραθέτει αναλυτικά σε ερώτηση, που κατέθεσε στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, προς τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Ιωάννη Δραγασάκη, ζητώντας να μάθει για την προοπτική δημιουργίας ενός οργανωμένου επιχειρηματικού πάρκου στην περιοχή και ειδικότερα για την ύπαρξη μελέτης ως προς την ανεύρεση του φορέα λειτουργίας του πάρκου.
Ο Γιώργος Αμυράς επισημαίνει ότι περισσότερες από 200 επιχειρήσεις της Β. Ελλάδος δραστηριοποιούνται στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης σε μια έκταση 5.000 στρεμμάτων, που αν και η προνομιακή θέση της συγκεκριμένης έκτασης προσελκύει τους επενδυτές, τελικά τους επιβαρύνει με επιπλέον λειτουργικές δαπάνες, καθώς στερείται των απαραίτητων υποδομών και κινήτρων των θεσμοθετημένων ζωνών. Η άτακτη και μη οργανωμένη αυτή συγκέντρωση των επιχειρήσεων, προκαλεί επιπλέον περιβαλλοντική επιβάρυνση και ως εκ τούτου υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων, με την υπερφόρτωση των υποδομών και κυρίως του οδικού δικτύου να είναι χαρακτηριστική.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΘΕΜΑ: Έντονα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο οι επιχειρηματίες όσο και οι κάτοικοι του Καλοχωρίου εξαιτίας της Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης
Την ώρα που σε όλο τον αναπτυγμένο κόσμο, η παραγωγική προσπάθεια πραγματοποιείται σε οργανωμένα επιχειρηματικά πάρκα, τα οποία προσφέρουν στις επιχειρήσεις σύγχρονες και αποτελεσματικές υποδομές, στη χώρα μας ένας σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων αναγκάζεται να δραστηριοποιείται σε άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις. Από τη μία, ο ανεπαρκής αριθμός οργανωμένων υποδοχέων βιομηχανίας και η ύπαρξη νομοθετικών απαγορεύσεων για την ίδρυση ή την επέκταση της βιομηχανίας σε παρακείμενα μητροπολιτικά κέντρα και από την άλλη τα πιθανά οφέλη που μπορεί να παρουσιάζει μια περιοχή για την ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, αποτελούν την αιτία δημιουργίας τέτοιων άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων.
Στην Άτυπη Βιομηχανική Συγκέντρωση (ΑΒΣ) Καλοχωρίου δραστηριοποιούνται περισσότερες από 200 επιχειρήσεις σε μια έκταση 5.000 στρεμμάτων. Η συγκεκριμένη περιοχή έχει προσελκύσει αυτόν τον σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων, λόγω της προνομιακής της θέσης, καθώς διασχίζεται από τον αυτοκινητόδρομο Πατρών-Αθηνών-Θεσσαλονίκης-Ευζώνων (ΠΑΘΕ) και τη σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης-Αθηνών και βρίσκεται πολύ κοντά στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης. Το ενδιαφέρον μάλιστα επιχειρηματιών να εγκατασταθούν στην συγκεκριμένη περιοχή, δείχνει να έχει αυξητική τάση εξαιτίας τόσο της ολοκλήρωσης σημαντικότατων υποδομών (κόμβος Κ16 της ΠΑΘΕ) όσο και λόγω των προοπτικών που διαφαίνονται από την πιθανή αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του Λιμένος Θεσσαλονίκης.
Η εγκατάσταση και λειτουργία όμως των επιχειρήσεων στην συγκεκριμένη περιοχή η οποία στερείται των απαραίτητων υποδομών και κινήτρων των θεσμοθετημένων ζωνών, επιβαρύνει με επιπλέον δαπάνες τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις. Επιπροσθέτως, η άτακτη και μη οργανωμένη συγκέντρωση των επιχειρήσεων, προκαλεί περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής και ως εκ τούτου υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Η υπερφόρτωση των υποδομών και κυρίως του οδικού δικτύου είναι χαρακτηριστική. Στους δρόμους της περιοχής οι οποίοι φυσικά δεν έχουν σχεδιαστεί για την υποστήριξη επιχειρηματικής και παραγωγικής χρήσης, κυκλοφορούν βαριά οχήματα τα οποία προκαλούν ζημιές στο οδόστρωμα. Με αποτέλεσμα να διαμαρτύρονται όχι μόνο οι κάτοικοι της περιοχής για την φθορά που προκαλείται στα οχήματά τους, αλλά και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες οι οποίοι μιλούν για διαφυγόντα κέρδη των επιχειρήσεών τους από πελάτες οι οποίοι επιλέγουν άλλες επιχειρήσεις ευκολότερα προσβάσιμες.
Επισημαίνεται ότι η εγκατάσταση και λειτουργία επιχειρήσεων σε οργανωμένες περιοχές βιομηχανικής υποδοχής, μειώνει το κόστος λειτουργίας τους και κατά συνέπεια ενισχύει την ανταγωνιστικότητά τους. Ως εκ τούτου, η εξυγίανση της ΑΒΣ Καλοχωρίου θα δώσει διέξοδο στα υφιστάμενα κοινωνικοοικονομικά, χωροταξικά και περιβαλλοντικά προβλήματα και θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής. Επίσης, η ανάπτυξη και αξιοποίηση του δυτικού τόξου της Θεσσαλονίκης θα βελτιώσει συνολικά την εικόνα της πόλης και να αναβαθμιστεί σε εμπορικό και διαμετακομιστικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, γεγονός το οποίο προϋποθέτει την υλοποίηση απαραίτητων αναπτυξιακών υποδομών.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:
1. Υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο εξυγίανσης της Άτυπης Βιομηχανικής Περιοχής Καλοχωρίου;
2. Υπάρχει στα σχέδια της Κυβέρνησης η προοπτική της δημιουργίας οργανωμένου επιχειρηματικού πάρκου στην περιοχή; Και αν ναι, ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του; Αν όχι, θα δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις να μετεγκατασταθούν σε υφιστάμενες ΒΙΠΕ;
3. Έχει πραγματοποιηθεί μελέτη/έρευνα για την ανεύρεση του φορέα ο οποίος θα επενδύσει σε υποδομές και θα έχει την ευθύνη λειτουργίας του πάρκου;
4. Είναι στις προθέσεις σας η άμεση αποκατάσταση των υποδομών, κυρίως των οδικών δικτύων που καταταλαιπωρούν τόσο τους επιχειρηματίες όσο και τους κατοίκους της περιοχής;
Ο ερωτών βουλευτής
Γιώργος Αμυράς, Β’ Αθήνας