Ερώτηση προς τους Υπουργούς Υποδομών & Μεταφορών και Τουρισμού
Τις απεριόριστες δυνατότητες ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού, που διαθέτει η Ήπειρος και που δυστυχώς εξακολουθούν να μένουν αναξιοποίητες, αναδεικνύει με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, προς τους Υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σπίρτζη, και Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά. Τους καλεί να αναδείξουν μέσα από συγκεκριμένες δράσεις εκείνα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, που θα οδηγήσουν στην ένταξη του ιαματικού τουρισμού της Ηπείρου στον διεθνή τουριστικό χάρτη και να αποφευχθεί η επαπειλούμενη ερήμωση της ελληνικής υπαίθρου.
Ο κ. Αμυράς καλεί τον κ. Σπίρτζη να ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες για το οδικό δίκτυο, που θα ενώσει τα μοναδικά στο είδος τους ατμόλουτρα Αμάραντου με τις θεραπευτικές ιαματικές πηγές στα Καβάσιλα Κόνιτσας, ώστε να αποτελέσουν ένα ιαματικό πάρκο για ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά και πόλο έλξης επισκεπτών από όλη την Ευρώπη.
Ζητά από την κα Κουντουρά να δημιουργήσει ένα περιβάλλον προσέλκυσης νέων επενδυτών σε υπηρεσίες, που σχετίζονται με την υγιεινή, το περιβάλλον, τη διατροφή και την άθληση σε συνδυασμό με προγράμματα θεραπείας και αναζωογόνησης στην Ήπειρο. Ταυτόχρονα, να υποστηρίξει τις δυνατότητες ανάπτυξης του ιαματικού τουρισμού στην περιοχή, ώστε επιτέλους να καθιερωθεί ως προορισμός τεσσάρων εποχών.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΘΕΜΑ: Οι ιαματικές πηγές στην Ήπειρο
Απεριόριστες δυνατότητες ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού διαθέτει η Ήπειρος. Δυστυχώς όμως εξακολουθούν να χάνονται μεγάλες ευκαιρίες καθώς καθυστερεί η αξιοποίηση των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων. Ο ιαματικός τουρισμός αποτελεί ένα έμπρακτο παράδειγμα.
Στον Νομό Ιωαννίνων υπάρχουν σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων μεταξύ τους και πάνω στη συνοριακή γραμμή με την Αλβανία, τα ατμόλουτρα Αμάραντου και οι ιαματικές πηγές στα Καβάσιλα Κόνιτσας, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα μοναδικό ιαματικό πάρκο για ολόκληρη την Ελλάδα αλλά και πόλο έλξης επισκεπτών από όλη την Ευρώπη.
Τα ατμόλουτρα Αμάραντου είναι μοναδικά στο είδος τους στην Ελλάδα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχει άλλο ένα στην Τσεχία. Αυτά τα λουτρά λειτουργούν με τη φυσική χρήση θερμού αέρα που διοχετεύεται από το εσωτερικό της γης μέσα από ρωγμές και καρστικά ρήγματα στις παρυφές ενός ασβεστολιθικού βράχου. Η ροή του ατμού είναι φυσική και συνεχόμενη όλες τις εποχές του έτους παρέχοντας πολλές θεραπευτικές κι ευεργετικές ιδιότητες. Λειτουργούν θεραπευτικά σε παθήσεις του αναπνευστικού και κυκλοφορικού συστήματος του ανθρώπινου οργανισμού, σε αρθροπάθειες, μετατραυματικές παθήσεις, ραχίτιδες, νευραλγίες, δερματοπάθειες καθώς και σε παθήσεις ήπατος, χολής και νεφρών.
Οι ιαματικές πηγές Καβασίλων Κόνιτσας είναι γνωστές από τον Ηρόδοτο (484-410 π.χ.) φημιζόμενες για την αποκατάσταση της υγείας πασχόντων από πολλές παθήσεις. Τα ιαματικά νερά αναβλύζουν στις όχθες του Σαραντάπορου και από αναλύσεις που έχουν γίνει διαπιστώθηκε ότι περιέχουν θείο, χλώριο και άλλα χημικά στοιχεία με αλκαλικές ιδιότητες. Θεραπεύονται ρευματικές παθήσεις, αρθρίτιδες, δερματοπάθειες και μια σειρά άλλων νοσημάτων. Επίσης, η ποσιθεραπεία βοηθάει στις στομαχικές διαταραχές.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού «μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις για τον τουρισμό είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων». Ο τουρισμός και τα ταξίδια συνδέονται στενά με τη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας, η οποία αποτελεί μια από τις βασικές συνιστώσες της ποιότητας της ανθρώπινης ζωής. Γι΄αυτόν το λόγο ο στόχος της βελτίωσης ή της αποκατάστασης της υγείας μέσω της πραγματοποίησης ενός ταξιδιού υπήρξε ανέκαθεν ισχυρό ταξιδιωτικό κίνητρο.
Τουριστικές υπηρεσίες που σχετίζονται με την υγιεινή, το περιβάλλον, τη διατροφή, την άθληση παρουσιάζουν ολοένα και μεγαλύτερη ζήτηση, σε συνδυασμό με προγράμματα θεραπείας και αναζωογόνησης. Η παραδοσιακή αγορά του τουρισμού υγείας των πασχόντων ατόμων μεγάλης ηλικίας και χαμηλών εισοδημάτων διευρύνεται, καθώς σε αυτήν προστίθενται άτομα μικρών και μεσαίων ηλικιών με υψηλότερα εισοδήματα. Επιδίωξη πλέον είναι όχι μόνο η ίαση ιατρικών παθήσεων, αλλά η γενικότερη ανάνηψη του οργανισμού, η σωματική ανανέωση, η πρόληψη, η βελτίωση της αισθητικής και η καλλιέργεια θετικής στάσης έναντι της ζωής.
Τα λουτρά στον Αμάραντο και τα Καβάσιλα θα μπορούσαν να αποτελέσουν ισχυρό μοχλό ανάπτυξης στον τομέα του ιαματικού τουρισμού στην Ήπειρο καθώς η ποιότητα και η ποσότητα των νερών είναι τέτοια που επιτρέπει την ουσιαστική και συστηματική αξιοποίησή τους, ακόμη και κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Απαραίτητη όμως προϋπόθεση επίτευξης αυτού του στόχου είναι η αναβάθμιση της περιοχής μέσα από την άμεση βελτίωση του οδικού της δικτύου. Συγκεκριμένα:
Να βελτιωθεί ο επαρχιακός δρόμος που ενώνει τον Αμάραντο με την Κόνιτσα.
Να γίνει διαπλάτυνση των στροφών και ασφαλτόστρωση τμημάτων του δρόμου.
Να γίνει καινούρια οδική χάραξη προς τα Καβάσιλα από την πλευρά του συνοριακού σταθμού Μέρτζιανης.
Να συνδεθεί οδικώς ο Αμάραντος με τα Καβάσιλα με τη διάνοιξη ενός δρόμου δύο χιλιομέτρων, ο οποίος θα ενώσει τις υπάρχουσες επαρχιακές οδούς.
Με αυτόν τον τρόπο οι δύο πηγές θα αποτελέσουν ένα ενιαίο σύνολο, ένα ιαματικό πάρκο στεριάς μοναδικό στο είδος του που θα παρέχει την αναμενόμενη προστιθέμενη αξία ώστε να ενταχθεί ο ιαματικός τουρισμός της Ηπείρου στον διεθνή τουριστικό χάρτη και να αποφευχθεί η επαπειλούμενη ερήμωση της ελληνικής υπαίθρου.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:
1. Σκοπεύει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να κατασκευάσει το οδικό δίκτυο που θα οδηγήσει τον ιαματικό τουρισμό της Ηπείρου στον διεθνή τουριστικό χάρτη;
2. Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα αναλάβει την αναβάθμιση του εν λόγω οδικού δικτύου καθώς η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν δύναται να υποστηρίξει οικονομικά ούτε τις μελέτες οδοποιίας;
3. Πώς σκοπεύει το υπουργείο Τουρισμού να υποστηρίξει τις δυνατότητες ανάπτυξης του ιαματικού τουρισμού στην Ήπειρο και να καθιερωθεί ως προορισμός τεσσάρων εποχών;
4. Πότε το υπουργείο Τουρισμού θα ολοκληρώσει τη διαδικασία πιστοποίησης των λουτρών με βάση την Ευρωπαϊκή Οδηγία που ισχύει για όλες τις πηγές της χώρας μας;
5. Σκοπεύει το υπουργείο Τουρισμού να δημιουργήσει ένα περιβάλλον προσέλκυσης νέων επενδυτών σε υπηρεσίες που σχετίζονται με την υγιεινή, το περιβάλλον, τη διατροφή και την άθληση σε συνδυασμό με προγράμματα θεραπείας και αναζωογόνησης στην Ήπειρο;
Ο ερωτών βουλευτής
Γιώργος Αμυράς, Β’ Αθήνας