Ομιλία Γιώργου Μαυρωτά για το νομοσχέδιο για τα εργασιακά & το ασφαλιστικό
Το ζήτημα της «μη κανονικής» διαδικασίας επεξεργασίας των νομοσχεδίων στη Βουλή τόνισε ο Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου και βουλευτής Αττικής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου για τις συνταξιοδοτικές, ασφαλιστικές και εργασιακές ρυθμίσεις. Υπενθύμισε μάλιστα ότι ο νόμος Κατρούγκαλου ήρθε στα γρήγορα και πρόχειρα για να κλείσει τότε η 1η αξιολόγηση, ενώ το παρόν νομοθέτημα της κα. Αχτσιόγλου έρχεται πάλι στα γρήγορα για να ανοίξει η 82η ΔΕΘ και για να έχει κάτι να παρουσιάσει ο Πρωθυπουργός. Άλλωστε όπως σημείωσε, η Κυβέρνηση επέλεξε να κάνει cherry picking στα εργασιακά έτσι ώστε το καλάθι της ΔΕΘ να έχει τα «καλά κεράσια» και όχι τα ζόρικα όπως ο συνδικαλιστικός νόμος.
Απευθυνόμενος στην κυβερνητική πλειοψηφία ρώτησε αν συμφωνούν με τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις του Γάλλου Προέδρου Μακρόν και αν τις θεωρούν νεοφιλελεύθερες.
Στη συνέχεια χαρακτήρισε ότι και σε αυτό το νομοθέτημα έχουμε επανάληψη του «ράβε-ξήλωνε» του νόμου Κατρούγκαλου για αυτό και οι πολλές αποσπασματικές του διατάξεις, προκειμένου να διορθωθούν λάθη, αδικίες και παραλείψεις. Εξέφρασε την απορία γιατί διατηρούνται οι κενές οργανικές θέσεις σε ΝΑΤ και ΟΓΑ, αναρωτώμενος αν σκοπεύουν να τις χρησιμοποιήσουν για μελλοντικούς ψηφοθηρικούς διορισμούς ενώ ζήτησε ενημέρωση γιατί δεν είναι ακόμα έτοιμο το οργανόγραμμα του ΕΦΚΑ.
Έκρινε ως θετική την αποσύνδεση της ιδιότητας του μηχανικού και του δικηγόρου από την υποχρέωση της ασφάλισης παρά μόνο όταν υπάρχει έναρξη επαγγέλματος στην εφορία. Στη θετική κατεύθυνση συμπλήρωσε ότι είναι και θέματα απασχόλησης των ατόμων με ψυχικές παθήσεις, η εφαρμογή των διατάξεων της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία καθώς επίσης και την παροχή ειδικής γονικής άδειας και σε γονείς ή αναδόχους παιδιών που πάσχουν από βαριά νοητική στέρηση ή σύνδρομο Down.
Για το Β’ μέρος του νομοσχεδίου ο βουλευτής του Ποταμιού παρατήρησε ως απαραίτητες μεν αλλά ως αποσπασματικές δε τις διατάξεις για την αδήλωτη ή απλήρωτη εργασία, υπενθυμίζοντας την έγκαιρη καμπάνια του Ποταμιού το καλοκαίρι του 2016, ενώ υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρχουν κανόνες και να προστατεύονται τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Ολοκληρώνοντας την παρέμβαση του ο κ. Μαυρωτάς αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η κα. Αχτσιόγλου δεν έχει απαντήσει σε καμία από τις 10 ερωτήσεις και 3 αναφορές που έχει καταθέσει ο ίδιος ενώ και για το Ποτάμι συνολικά, από τις 44 ερωτήσεις και αναφορές έχουν απαντηθεί μόλις 9 από τις Αναπληρώτριες Υπουργούς κα. Φωτίου και κα. Αντωνοπούλου. Σχολίασε ότι δεν χρειάζεται business plan που δυσκολεύεται ο κ. Φλαμπουράρης, απλά ένα στοιχειώδες project management έτσι ώστε να μην απαξιώνεται ο κοινοβουλευτικός έλεγχος, ενώ συμπλήρωσε ότι το Υπουργείο Εργασίας δεν είναι το μόνο καθώς και στο Υπουργείο Υγείας απαξιούν να απαντούν στις κοινοβουλευτικές ερωτήσεις.
Κλείνοντας και με αφορμή την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην APIVITA, σημείωσε ότι δεν υπάρχουν ζημιοσκοπικές επιχειρήσεις και πως εχθρός της κοινωνίας δεν είναι το κέρδος αλλά η απληστία. Για αυτό όπως είπε το μεγάλο ζήτημα είναι η τήρηση των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης και ο συνδυασμός οικονομικής ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής και περιβαλλοντικής προστασίας. Στα πολυκριτηριακά προβλήματα όπως τόνισε, οι πιο ελκυστικές λύσεις βρίσκονται στο κέντρο και αν το κέντρο αυτό είναι ανοικτό και ευρύ, τότε ακόμα καλύτερα.
Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ: