Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών
Τη μαζική μεταφορά έδρας ελληνικών επιχειρήσεων σε χώρες του εξωτερικού για φορολογικούς λόγους αναδεικνύει με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, προς τον Υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Ζητά να μάθει τα επίσημα στοιχεία για το πόσες επιχειρήσεις τα τελευταία δύο χρόνια έχουν μεταφέρει την έδρα τους στο εξωτερικό και κυρίως στη Βουλγαρία και αν έχει γίνει ουσιαστικός έλεγχος των προϋποθέσεων για την μεταφορά αυτή.
Επίσης, ρωτάει αν η κυβέρνηση προτίθεται να επανεξετάσει τις προϋποθέσεις μεταφοράς έδρας επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων και να προβεί σε ενέργειες για τον περιορισμό της έκτασης του φαινομένου, έτσι ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον εικονικές μεταφορές στο εξωτερικό.
Τέλος, ο Γιώργος Αμυράς ρωτά τον Υπουργό Οικονομικών, αν έχει υπάρξει κάποια πρόβλεψη για το δημοσιονομικό κενό, που θα δημιουργηθεί αναπόφευκτα, τόσο από την μελλοντική μη φορολόγηση εισοδημάτων, όσο και από τυχόν επιστροφές ΦΠΑ για προγενέστερα έτη.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΘΕΜΑ: Μεταφορά φορολογικής έδρας των επιχειρήσεων από την Ελλάδα προς χώρες του εξωτερικού
Από το 2009 και μετά η οικονομική κρίση καθώς και η φορολογική λαίλαπα που ακολούθησε, οδήγησε πολλές ελληνικές επιχειρήσεις σε μαζική φυγή προς το εξωτερικό για λόγους επαγγελματικούς ή και φορολογικούς.
Μεταφέροντας κάποιος τη φορολογική του έδρα στο εξωτερικό, απολαμβάνει ιδιαίτερα ευνοϊκά φορολογικά καθεστώτα, καθώς και την ευκολία πρόσβασης και εγκατάστασης της επιχείρησής του. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, μόνο στην γειτονική μας Βουλγαρία, παρατηρήθηκε την τελευταία διετία αύξηση κατά 6000 επιχειρήσεων ελληνικού ενδιαφέροντος.
Γίνεται αντιληπτό, ότι η ζημιά για το ελληνικό κράτος δεν περιορίζεται μόνο στη φορολογία εισοδήματος και των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά εξαπλώνεται και στον ΦΠΑ, καθώς οι εν λόγω εταιρείες μπορούν να εκμεταλλευτούν το ισχύον νομικό πλαίσιο και να απαιτήσουν επιστροφές ΦΠΑ. Επιστροφές, για τις οποίες δεν υπάρχει πρόβλεψη στον προϋπολογισμό και οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό.
Στο έργο αυτό, πρωταγωνίστρια είναι η ελληνική κυβέρνηση, η οποία με την πρόσφατη ασφαλιστική μεταρρύθμιση διόγκωσε τη συνολική επιβάρυνση των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών. Ενώ ταυτόχρονα, εμφανίζει τεράστια αδυναμία στο να ελέγξει από πλευράς Φορολογικής Διοίκησης, τις ουσιαστικές προϋποθέσεις για τη μεταφορά της φορολογικής έδρας στο εξωτερικό.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:
1. Έχετε στοιχεία για το πόσες επιχειρήσεις τα τελευταία δύο χρόνια έχουν μεταφέρει την έδρα τους στο εξωτερικό και κυρίως στη Βουλγαρία; Έχει γίνει ουσιαστικός έλεγχος των προϋποθέσεων για την μεταφορά αυτή;
2. Προτίθεστε να επανεξετάσετε τις προϋποθέσεις μεταφοράς έδρας επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων και να προβείτε σε ενέργειες για τον περιορισμό της έκτασης του φαινομένου, έτσι ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον εικονικές μεταφορές στο εξωτερικό;
3. Έχει υπάρξει κάποια πρόβλεψη για το δημοσιονομικό κενό που θα δημιουργηθεί αναπόφευκτα, τόσο από την μελλοντική μη φορολόγηση εισοδημάτων, όσο και από τυχόν επιστροφές ΦΠΑ για προγενέστερα έτη;
Ο ερωτών βουλευτής
Γιώργος Αμυράς, Β’ Αθήνας