«Πληρώνουμε αμαρτίες ως πρώτος κόσμος και όχι ως Έλληνες ή ως Γενοβέζοι ή Ενετοί, Ισπανοί ή Πορτογάλοι», είπε μεταξύ άλλων ο βουλευτής Β΄ Αθηνών με Το Ποτάμι Γρηγόρης Ψαριανός στην κοινή συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή της Ειδικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής και αντιπροσωπείας της Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων της Ιταλικής Γερουσίας, αναφερόμενος στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με το μεταναστευτικό.
«Ωστόσο, έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα που πρέπει να το δούμε κατάματα», σημείωσε ο βουλευτής, τονίζοντας πως ως Ελλάδα θα πρέπει να επιμερίσουμε τις ευθύνες, όπου οι περισσότερες ανήκουν στην τελευταία κυβέρνηση, επί των ημερών της οποίας έγιναν οι χειρότεροι δυνατοί χειρισμοί. Χαρακτηριστικά, ο Γρ. Ψαριανός ανέφερε:
«Τα δύο τελευταία καλοκαίρια, με άλλη Κυβέρνηση πρόπερσι και με άλλη πέρυσι, ήμουν στη Λέσβο. Ένα νησί που αντιμετώπισε ένα τρομακτικό πρόβλημα φέτος το καλοκαίρι, που πέρυσι δεν το αντιμετώπισε. Κάποιοι από εμάς, της κυβέρνησής μας, «ανοίξαμε τις πόρτες και την αγκαλιά μας» και είπαμε «είμαστε ανοιχτοί, ελάτε». Γιατί πράγματι έχουμε μεγάλη αγάπη και αποθέματα ανθρωπισμού και αγάπης για όλο τον κόσμο. Αλλά αυτό το πράγμα δημιούργησε τρομακτική πίεση ροών προς την Ελλάδα.»
«Πρέπει, λοιπόν, να δούμε τις ευθύνες της καθεμιάς Κυβέρνησης. Και το σημαντικότερο, πρέπει να απαιτήσουμε από την κοινή ευρωπαϊκή μας οικογένεια, να δώσει δίκαιη λύση, κατανέμοντας το πρόβλημα ανάλογα με τους πληθυσμούς και την οικονομική ευχέρεια ή την οικονομική κατάσταση κάθε χώρας ξεχωριστά» ανέφερε ο βουλευτής, ενώ επισήμανε πως οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν έχουν έρθει στη Ελλάδα για να μείνουν, να δουλέψουν ή να καλοπεράσουν, γνωρίζοντας την βαθιά οικονομική –και όχι μόνο – κρίση που περνάει η χώρα, αλλά επιθυμούν να πάνε αλλού.
«Αυτό που ως χώρες-περάσματα η Ελλάδα αλλά και η Ιταλία οφείλουν να κάνουν, είναι να διευκολύνουν τους ανθρώπους αυτούς να ζήσουν όσο μπορέσουν να ζήσουν στα εδάφη τους, όπου καταρχήν έχουν καταφύγει, με τρόπο αξιοπρεπή και ανθρώπινο, παρέχοντας σε όσους θέλουν πολιτικό άσυλο και το δικαιούνται, απορροφώντας ενδεχομένως κάποιους σε όποιες εργασίες μπορούν να απορροφηθούν, στις χώρες που θέλουν να παραμείνουν και, κυρίως, πιέζοντας την Τουρκία, η οποία χρησιμοποιεί καταφανώς το μεταναστευτικό - προσφυγικό ως μοχλό επιθετικής συμπεριφοράς και εκβιασμού προς την Ευρώπη. Και μάλιστα ζητάει και παίρνει ανταλλάγματα, που οι δικές μας χώρες που είναι στην Ευρώπη, δεν τα παίρνουν.»
«Το θέμα δεν είναι πώς θα ξεφορτωθείς ένα δύσκολο ζήτημα. Το πρόβλημα είναι πώς θα βρεις δίκαιους τρόπους να το λύσεις και οι τρόποι αυτοί αφορούν την ευρωπαϊκή μας οικογένεια κυρίως και όχι κάθε χώρα ξεχωριστά».
Γρηγόρης Ψαριανός - Β' Αθήνας