13 Απριλίου, 2016

«Tο “ευ νομοθετείν” είναι ζήτημα ορθής λειτουργίας της Δημοκρατίας»

Στην ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης, κατά τη συζήτηση Κυρώσεων Συμβάσεων, που αφορούν τις αεροπορικές μεταφορές μεταξύ Ε.Ε. και τρίτων χωρών.

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:

https://www.youtube.com/watch?v=PRZVhnfUGn0&feature=youtu.be

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Χθες, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ψηφίσαμε αφού συζητήσαμε για τον Κώδικα Δεοντολογίας των μελών του Εθνικού μας Κοινοβουλίου και για την τροποποίηση των διατάξεων του Κανονισμού της Βουλής.

Λίγες ώρες μετά και κατά τη διάρκεια της νύχτας κυριολεκτικά, μέχρι και πριν από δύο, δυόμισι ώρες, δεχτήκαμε μια αιφνιδιαστική «βροχή» εκπροθέσμων τροπολογιών, κάποιες από τις οποίες είναι εξαιρετικά σημαντικές.

Έχω βαρεθεί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω πραγματικά κουραστεί με τον εαυτό μου, από αυτό εδώ το Βήμα να επισημαίνω τον τρόπο, με τον οποίο το Σώμα καθ’ έξιν πια νομοθετεί.

Και μακριά από μένα και από το κόμμα μου αντιλήψεις τυπολατρίας ή γραφειοκρατίας.

Το εργαλείο των τροπολογιών, έστω και των εκπροθέσμων, είναι όντως χρήσιμο, γιατί φέρνει αποτελεσματικότητα και αντιμετωπίζει καταστάσεις που πρέπει άμεσα να αντιμετωπίζονται.

Όμως, αυτή η μεθοδολογία, η οποία, όπως είπα και λίγο πριν, έχει γίνει έξις, καταβαραθρώνει το κύρος του Κοινοβουλίου και, δυστυχώς, απαξιώνει την ουσία του Κοινοβουλευτισμού.

Και σ’ αυτήν εδώ τη συγκυρία που δοκιμάζεται η αξιοπιστία του κοινοβουλευτικού συστήματος σε μια κοινωνία κουρασμένη, ταλαιπωρημένη και σε πλήρη σύγχυση, σε μια κοινωνία που δέχεται ακραίες φωνές και έντονες πιέσεις, είναι έγκλημα κατά της δημοκρατίας να νομοθετούμε με αυτόν τον τρόπο, έτσι ασυλλόγιστα.

Κύριε Υπουργέ, κύριε Σπίρτζη, δεν είναι άλλοθι το τι κάνανε οι προηγούμενοι.

Προφανώς, προέβησαν σε άπειρα ανομήματα και σε παρεκτροπές της κοινοβουλευτικής λειτουργίας, γι’ αυτό, όμως, «αμείφθηκαν» από τον ελληνικό λαό.

Εσείς που είστε οι καινούριοι τι διαφορετικό φέρνετε; Και εδώ κρίνεστε.

Βεβαίως, ειπώθηκε και από άλλους συναδέλφους λίγο πριν, ότι είναι η πρώτη φορά που κατά τη συζήτηση κυρώσεων Διεθνών Συμβάσεων παρατηρείται τέτοια πληθώρα τροπολογιών.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Κύριε συνάδελφε...

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΔΑΝΕΛΛΗΣ: Όχι, αντίστοιχο αριθμό τροπολογιών, τροπολογιών σοβαρότητας, τροπολογιών βουλευτικών μαζί με τις υπουργικές και μάλιστα σε κύρωση Διεθνών Συμβάσεων, έχουμε πρώτη φορά.

Και βέβαια, υπό τη «βροχή» των εκπροθέσμων και των ασχέτων τροπολογιών - όπως είχα επισημάνει και σε προηγούμενη συνεδρίαση στους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ – θα πρέπει και σήμερα να αντιληφθούν ότι μια νέα φόρμουλα πάει να υιοθετηθεί, που αξιοποιεί το εργαλείο των βουλευτικών τροπολογιών από πλευράς Κυβέρνησης.

Επιχειρείται η χειραγώγηση της νομοθετικής εξουσίας, δηλαδή, με το να γίνονται οι βουλευτές της συμπολίτευσης το μακρύ χέρι της Κυβέρνησης, φέρνοντας τροπολογίες των Υπουργών, ντυμένες με τον μανδύα των βουλευτικών.

Και αυτό γίνεται για να αποφεύγουν με αυτόν τον τρόπο οι Υπουργοί την υποχρέωση του να συνοδεύουν κάθε τροπολογία από την υποχρεωτική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ή για άλλους σκοπούς που δεν ξέρω τι μπορεί να υποκρύπτουν κάθε φορά. Και αυτή η πρακτική είναι εξαιρετικά προβληματική.

Και το επισημαίνω αυτό στους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί πρέπει να προασπίσουμε τη διάκριση των εξουσιών, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Γιατί αν η νομοθετική εξουσία δεν μπορέσει να διακρίνει τη δική της λειτουργία σε σχέση με την εκτελεστική εξουσία, βεβαίως δεν μιλάμε για κοινοβουλευτισμό.

Και με αυτή την έννοια πρέπει να καταλάβουμε ότι το «ευ νομοθετείν» δεν είναι θέμα τύπων, δεν είναι θέμα γραφειοκρατικής λειτουργίας ή τακτικισμού, είναι ζήτημα ορθής λειτουργίας της Δημοκρατίας.

Και θέλω, επίσης, να επισημάνω και να καλωσορίσω την πρωτοβουλία του συναδέλφου κ. Δημητριάδη - δεν είναι αυτή τη στιγμή εδώ - καθώς η κίνησή του δείχνει αίσθηση κοινοβουλευτικής ευθύνης, αποσύροντας παρόμοια βουλευτική τροπολογία. Παρακαλώ κρατήστε το, αγαπητοί συνάδελφοι.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παραχωρήσουμε το δικαίωμα των κοινοβουλευτικών τροπολογιών στην εκτελεστική εξουσία για τη χειραγώγησή μας.

Για τις τροπολογίες θα πω δυο λόγια. Πολύ σωστά ο κ. Παππάς διαπίστωσε λίγο πριν, ότι από εθνικής παλιγγενεσίας η οικοδόμηση του δημοσίου τομέα, η οικοδόμηση του κράτους δεν εξυπηρετούσε τις ανάγκες των πολιτών.

Δεν ήταν γνώμονας η ποιότητα ή οι ίδιες οι υπηρεσίες που παρείχαν στους πολίτες, αλλά αποτελούσαν το εργαλείο άσκησης πελατειακών σχέσεων.

Αυτήν την ίδια την οικοδόμηση του κομματικού κράτους που μας έφτασε μέχρι τη χρεωκοπία, την οποία σήμερα πληρώνουμε.

Το ζήτημα είναι - πέραν αυτής της διαπίστωσης - πως εσείς, ενώ διατείνεστε ότι είστε το διαφορετικό, συνεχίζετε τις ίδιες λογικές;

Και γι’ αυτόν τον λόγο ο καθένας μας κρίνεται με το πώς διαχειρίζεται, τη στιγμή που ο ίδιος έχει την εξουσία, όλες αυτές τις πραγματικότητες και αν συνεχίζει τις παθογένειες που μας ταλανίζουν.

Για την ΕΡΤ επιτέλους ένα χρόνο ακριβώς μετά - θυμάμαι πολύ καλά ως εισηγητής του κόμματός μου τη συζήτησή μας για την επανίδρυσή της - έρχεστε στα λόγια μας.

Διότι ο ορθός λόγος επέβαλε ότι, μόνο εφόσον σχεδιάζαμε τι είδους ραδιοτηλεοπτικό εθνικό φορέα θέλουμε, θα προχωρούσαμε στον σχεδιασμό του προγράμματος των υπηρεσιών και του προϊόντος που αυτός θα παρείχε.

Και μόνο βάσει αυτού του προγραμματισμού θα οδηγούμασταν και στα οργανογράμματα και στις ειδικότητες που θα θέλαμε να αξιοποιήσουμε, γιατί μόνο έτσι θα συγκροτούσαμε έναν βιώσιμο και αποτελεσματικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα.

Σήμερα διαπιστώνεται ότι αυτός ο γιγαντισμός τον οποίον υιοθετήσαμε οδηγεί προφανώς σε αδιέξοδο.

Ούτε ποιότητα προϊόντος έχουμε ούτε βεβαίως έχουμε τι να κάνουμε τόσο κόσμο που επαναπροσλήφθηκε. Οπότε η λογική της τροπολογίας για την ΕΡΤ είναι στην σωστή κατεύθυνση.

Εμείς καλωσορίζουμε τις λογικές της κινητικότητας που πρέπει να διέπουν ένα ορθολογικά δομημένο κράτος.

Όμως θέλουμε και εμείς τη δέσμευσή σας ως Κυβέρνηση, ότι αυτή η υπόθεση δεν θα αφορά μελλοντικές προσλήψεις στην ΕΡΤ.

Γιατί μπορεί σήμερα να μην μπορούμε να κάνουμε προσλήψεις, αλλά αύριο πιθανόν να μπορούμε και εσείς να σχεδιάζετε για όταν θα μπορέσετε.

Γι’ αυτόν τον λόγο και αν όντως βούληση της Κυβέρνησης είναι αποκλειστικά και μόνο η κινητικότητα των υπαλλήλων της ΕΡΤ, εμείς θα υπερψηφίσουμε την τροπολογία.

Αν δηλαδή υπάρχει η δέσμευση ότι αυτή θα αφορά αποκλειστικά και μόνο τους ήδη εργαζομένους στην ΕΡΤ.

Επίσης, υπερψηφίζουμε τις τροπολογίες της κ. Φωτίου για τις δομές φτώχειας και τις παρατάσεις που τις αφορούν.

Αλλά με την ευκαιρία θέλω να πω το εξής. Δεν θα πρέπει να αρνούμαστε ακόμα και σήμερα να συμφιλιωθούμε με την πραγματικότητα.

Ας μην αναφερόμαστε λοιπόν συνεχώς σε ανθρωπιστική κρίση, τώρα που ξέρουμε ακριβώς τι συνιστά αυτή.

Και ας φροντίσουμε να μην οδηγηθούμε –φεύ!- σε μια πραγματική ανθρωπιστική κρίση.

Γιατί όταν μιλάει κανείς για είκοσι ένα χιλιάδες επιδοτούμενα ενοίκια ή ενενήντα χιλιάδες επιδοτούμενες συνδέσεις με τη ΔΕΗ, δεν μπορεί να εννοεί σοβαρά ανθρωπιστική κρίση. Για ακραία φτώχεια ναι, μπορεί να κάνει λόγο.

Προφανώς υπερψηφίζουμε και τις τροπολογίες που αφορούν τις εναρμονίσεις με το ευρωπαϊκό δίκαιο, σχετικά με τις άδειες οδήγησης και τα τηλεδιόδια, δεδομένου ότι επικρέμεται η διαδικασία επιβολής κυρώσεων από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω καθυστερήσεων εδώ και καιρό.

Δεν ήταν ανάγκη βέβαια να έρθουν έτσι, με αυτή τη διαδικασία. Είχαμε νομοθετικές ευκαιρίες και θα έχουμε ευκαιρίες και στο μέλλον.

Σχετικά με την τροπολογία για το Ληξούρι, παρακαλώ, κύριε Υπουργέ, να δώσετε μια επιπλέον απάντηση στο τι σημαίνει αυτό που προβλέπεται ότι «τα πέντε οικοδομικά τετράγωνα νοούνται ως ένα».

Η υπέρβαση των όρων δόμησης τι αφορά ακριβώς; Τον συντελεστή δόμησης; Τον αριθμό των ορόφων; Το μονομπλόκ; Εάν έχετε την καλοσύνη, δώστε μας μια επιπλέον ερμηνεία.

Επίσης, υπερψηφίζουμε την παράταση για τα «κόκκινα» δάνεια, όπως επίσης και από τις βουλευτικές τροπολογίες αυτήν που αφορά την επιχορήγηση των ΟΤΑ για επίτευξη κοινωφελών σκοπών από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, όπως και την αναγνώριση των πτυχίων των ναυπηγών μηχανικών.

Βεβαίως, υπερψηφίζουμε τη δυνατότητα έκδοσης αδειών ταξί στα μικρά νησιά με πληθυσμό κάτω των διακοσίων πενήντα κατοίκων.

Να επισημάνω εδώ γνωρίζοντας με πολλές μου ιδιότητες από το παρελθόν ότι αυτή η εκκρεμότητα της διαδικασίας των αδειών ταξί για τους θερινούς μήνες σε όλες τις τουριστικές περιοχές - και όχι μόνο στα μικρά νησιά - ήταν ένα ρουσφετολογικό εργαλείο στα χέρια των νομαρχών κάποτε και στη συνέχεια πήγε στα χέρια των περιφερειαρχών.

Και αυτό το φαινόμενο θα πρέπει κάποια στιγμή να λήξει.

Η διαδικασία είτε της μεταφοράς έδρας είτε της έκδοσης νέων αδειών, έστω και εποχικών, πρέπει να αντιμετωπιστούν με ένα συγκροτημένο νομοθετικό πλαίσιο.

Σας ευχαριστώ πολύ.