Στην Ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε ο βουλευτής Ηρακλείου με Το Ποτάμι, Σπύρος Δανέλλης, κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης σχετικά με την «Οργάνωση και λειτουργία Υπηρεσίας Ασύλου, Αρχής Προσφυγών, Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, σύσταση Γενικής Γραμματείας Υποδοχής … και άλλες διατάξεις».
Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:
https://youtu.be/AIQuj5tSBpE
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα δεν μας προέκυψε «εχθές».
Όμως, η κυβέρνηση επέλεξε σταθερά να κλείνει τα μάτια, «ξορκίζοντάς» το, αντί υπεύθυνα και σοβαρά να το αντιμετωπίσει.
Το δόγμα της «χώρας transit» βόλευε βέβαια, δυστυχώς όμως, αποδείχθηκε πολύ γρήγορα ότι ήταν μια χίμαιρα.
Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης ελήφθησαν στις 14 και στις 22 Σεπτεμβρίου του 2015.
Από τον περασμένο Οκτώβριο ακόμη δεσμευτήκατε για τη δημιουργία 50.000 θέσεων φιλοξενίας.
Υπήρχαν διαθέσιμοι ευρωπαϊκοί πόροι.
Υπήρχε αρκετός χρόνος, για να γίνουν όλα ορθολογικά, με σχεδιασμό και κυρίως με διαφάνεια, τηρώντας τη νομιμότητα.
Διαβάζοντας το νομοσχέδιο βλέπουμε ότι απαιτείται πρωτοφανής αριθμός νομιμοποιητικών - κανονιστικών πράξεων - 56 τον αριθμό (!).
Σε τι χρονικό ορίζοντα θα υλοποιηθούν, ώστε το κατεπείγον του νομοσχεδίου να έχει νόημα;
Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης.
Όταν δεν σχεδιάζεις εγκαίρως οδηγείσαι σε προχειρότητες, σε λάθη, αλλά και σε αυξημένα κόστη.
Εκτός και αν επιδίωξη μας είναι η δημιουργία ενός καθεστώτος αδιαφάνειας, για αναθέσεις έργων σε ημέτερους, ανεξέλεγκτες προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ και βεβαίως πολλαπλασιασμό του κόστους.
Και πριν μου πείτε ότι κιτρινίζω, σας θυμίζω ότι αρχίζει να γίνεται έξη, η υπέρβαση της κείμενης νομοθεσίας ανάθεσης έργων και προμηθειών, χωρίς να νοιάζεστε αν τηρούνται ούτε τα στοιχειώδη προσχήματα.
Σας θυμίζω επίσης ότι παραμονές Ολυμπιακών, πολύ σωστά καταγγέλλαμε μαζί την τότε κυβέρνηση, για μεθοδεύσεις της τελευταίας στιγμής, αφού με πρόσχημα το κατεπείγον οδηγηθήκαμε σε πάρτι εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, που ακόμη να ξεφορτώσουμε από την καμπούρα μας.
Δεδομένου του επείγοντος και της κλιμακούμενης πίεσης των μεταναστευτικών – προσφυγικών ροών, θα μπορούσατε να προβλέψετε ειδικές δομές στις υπηρεσίες και οργανισμούς που εμπλέκονται, ώστε για τα έργα, τις προμήθειες και τις προσλήψεις που θα εξυπηρετήσουν αυτόν το σχεδιασμό, να διασφαλίζεται μια διαδικασία εξπρές, που παράλληλα θα διασφαλίζει με διαφάνεια και έλεγχο το δημόσιο συμφέρον.
Ενώ η εμπειρία μας λέει, ότι πρέπει να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες, να μαζέψουμε το πολυδαίδαλο των δομών και υπηρεσιών που εμπλέκονται, γιατί το σύστημα καταφανώς πονάει στην ασυνεννοησία και στο συντονισμό, εσείς φτιάχνετε νέες δομές, κάνοντας ακόμη πιο πολύπλοκο τον λαβύρινθο.
Και ποιο είναι το κόστος αυτού του λαβύρινθου;
Δεν μπορείτε να μας το πείτε.
Η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους είναι ασαφής.
Όσο ασαφής είναι δηλαδή και η αποτελεσματικότητα της χαοτικής δομής που στήνετε.
Οι εκτός νομιμότητας δαπάνες, που από 1/1/2015 αναδρομικά νομιμοποιείτε, σε τι ακριβώς ύψος ανέρχονται, σε ποιους θα κατευθυνθούν και για ποιες υπηρεσίες;
Δημιουργείτε πολύ κακά προηγούμενα.
Αναφέρεστε σε οντότητες πέραν των αλληλέγγυων κάθε μορφής, και των ποικιλώνυμων ΜΚΟ.
Ποιους ακριβώς έχετε υπόψη σας;
Σχετικά με τις ΜΚΟ, με τις οποίες διατηρείτε μια αμφίθυμη σχέση.
Αντιλαμβάνομαι ότι είναι πολύ δύσκολο να χαρτογραφηθεί ο χώρος.
Ωστόσο, είναι απολύτως αναγκαίο.
Έχουμε ηθική και πολιτική υποχρέωση προς τις οργανώσεις των οποίων τα μέλη, από αλτρουισμό και ανθρώπινη ευαισθησία, δίνουν το είναι τους, για να φροντίσουν στοιχειωδώς τους κατατρεγμένους.
Αυτούς πρέπει να προστατέψουμε.
Το κύρος, την αξιοπιστία και την ευαισθησία τους, από τους ποικιλώνυμους και αγνώστου προέλευσης και κινήτρων αλληλέγγυους εντός πολλών εισαγωγικών.
Των οποίων έργα και ημέρες βλέπουμε.
Και κρούω τον κώδωνα του κινδύνου.
Πρέπει να μαζέψουμε όλους όσοι χειραγωγούν τους ευρισκόμενους σε απόγνωση πρόσφυγες και μετανάστες.
Αυτούς που θεωρούν ότι μπορούν να τους πηγαινοφέρνουν Πειραιά - Σύνταγμα, μην ξεχνώντας τις διαδρομές Χανιά – Πειραιά – Νομική - Υπατία.
Η πραγματικότητα μας έχει ήδη ξεπεράσει.
Οι εσωτερικές αντιπαλότητες μεταξύ των διαφόρων εθνικοτήτων έχουν φτάσει σε κρίσιμο σημείο.
Τα μαχαιρώματα δίνουν και παίρνουν.
Χθες στην Χίο, προχθές στον Πειραιά και όπου αλλού.
Η Πολιτεία πρέπει να επιληφθεί του προβλήματος γιατί πέραν της διατήρησης της τάξης, πέραν των ανθρωπιστικών ζητημάτων που τίθενται, αυτή δεν μπορεί να είναι η εικόνα μιας χώρας που φιλοδοξεί να γράψει μια ακόμη θετική χρονιά στον τουρισμό.
Κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης.
Το γεγονός ότι ευθύνη για την Ειδομένη, τον Πειραιά, και όλα τα σημεία εγκατάστασης των προσφύγων και των μεταναστών ανά την Ελληνική επικράτεια έχουν και η Ε.Ε. και η Τουρκία και φυσικά οι πόλεμοι στη Μέση Ανατολή, δεν μειώνει τις ευθύνες της χώρας μας.
Και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε.
Ευχαριστώ.
Σπύρος Δανέλλης - Ηρακλείου