Ομιλία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και βουλευτή Β' Αθήνας με το Ποτάμι, Χάρη Θεοχάρη, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων για την Solvency II.
“Είναι πραγματικά μια ευχάριστη έκπληξη να βλέπουμε ότι η κυβέρνηση επέλεξε να φέρει την ενσωμάτωση της Οδηγίας Solvency II στη Βουλή με την κανονική κοινοβουλευτική διαδικασία. Μας είχε συνηθίσει σε fast-track διαδικασίες- θυμίζω ότι η αντίστοιχη οδηγία για τις τράπεζες, η λεγόμενη BRRD ήρθε στη Βουλή και ψηφίστηκε εντός 24 ωρών”, υπογράμμισε ο Χάρης Θεοχάρης, εισηγητής του Ποταμιού στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, στη συζήτηση για την ενσωμάτωση της Solvency II στο εθνικό δίκαιο.
Ο Χάρης Θεοχάρης υποστήριξε πως το νομοθέτημα αυτό θέτει τις βάσεις για την εξυγίανση της ασφαλιστικής αγοράς στη χώρα μας, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών στις ασφαλιστικές εταιρείες και να ανακάμψει ο κλάδος με καλύτερες και φθηνότερες υπηρεσίες.
Εν συνεχεία ο εισηγητής του Ποταμιού αναφέρθηκε σε τρία συν ένα βασικά σημεία που εγείρουν προβληματισμό. Πρώτον, στον τρόπο αποτίμησης των κεφαλαιακών αναγκών των εταιρειών, ο οποίος θα γίνεται πλέον μέσω της αποτίμησης του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων σε τιμές αγοράς. Το γεγονός ότι τα χαρτοφυλάκια Ενεργητικού των περισσοτέρων ασφαλιστικών βρίθουν από ομόλογα του Ελληνικού δημοσίου, των οποίων οι τιμές έχουν καταποντιστεί, αυξάνει υπέρμετρα τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών εταιρειών. Δεύτερον, δίνεται η δυνατότητα στις εταιρείες να προσαρμόζουν το βασικό μοντέλο εκτίμησης κινδύνου με βάση δικές τους παραμετροποιήσεις, πράγμα που θα οδηγεί σε χαμηλότερες κεφαλαιακές ανάγκες. Η ανάπτυξη τέτοιων μοντέλων απαιτεί πόρους τους οποίους μόνο οι μεγάλες εγχώριες και οι διεθνείς εταιρείες διαθέτουν, δημιουργώντας έτσι πίεση στους μικρότερους παίκτες του κλάδου και λειτουργώντας αντίθετα με το στόχο ενίσχυσης του ανταγωνισμού. Τρίτον σε μια περίοδο που η ελληνική ασφαλιστική αγορά προετοιμαζόταν για την εφαρμογή της Solvency, τα capital controls επέδρασαν και εξακολουθούν να επιδρούν αρνητικά στις δυνατότητες των ελληνικών ασφαλιστικών εταιρειών να επενδύουν ελεύθερα σε προϊόντα διαθέσιμα στη διεθνή αγορά, αλλά και να πωλούν προϊόντα συνδεδεμένα με αμοιβαία κεφάλαια.
Ο Χάρης Θεοχάρης τόνισε πως τα παραπάνω είναι προβληματικά στοιχεία που πηγάζουν από τη δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας – αποτέλεσμα των πολιτικών και παραλείψεων της τωρινής κυβέρνησης, αλλά και των προηγούμενων.
Κλείνοντας αναφέρθηκε στη δυνατότητα που δίνει το παρόν νομοσχέδιο στην εποπτική αρχή να αποφασίζει ως μέσο εξυγίανσης τη μείωση του συνόλου ή μέρους των ασφαλιστικών υποχρεώσεων μιας ασφαλιστικής επιχείρησης. Χαρακτήρισε αυτήν την πρόβλεψη ως ένα τύπο bail in, κατ’ αντιστοιχία όσων προβλέπονται για τις τράπεζες, χωρίς όμως την ύπαρξη ενός «μαξιλαριού» προστασίας όπως στην περίπτωση των τραπεζών όπου προστατεύονται οι καταθέσεις έως 100.000€.
Χάρης Θεοχάρης - Β' Αθήνας