22 Οκτωβρίου, 2015

Με ποιο σκεπτικό επελέγη η επιβάρυνση του 23% στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων;

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Υγείας σε σχέση με την αύξηση του Φ.Π.Α. από το 13% στο 23% στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων κατέθεσε ο Βουλευτής Ηρακλείου με το Ποτάμι, Σπύρος Δανέλλης.

Μέσα στην παρούσα οικονομική συγκυρία η κυβέρνηση επιλέγει να «χτυπήσει» και τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας που διαμένουν σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Με τα ήδη μειωμένα και πενιχρά τους εισοδήματα οι ηλικιωμένοι καλούνται τώρα να αντιμετωπίσουν και την αύξηση στο μηνιαίο κόστος διαμονής στους οίκους ευγηρίας.

Επισημαίνεται δε, πως η επιπλέον μηνιαία οικονομική επιβάρυνση που προκύπτει από την αύξηση του ΦΠΑ σε μία μέση μονάδα, της οποίας το μηνιαίο κόστος υπολογίζεται στα 800 ευρώ, εκτιμάται στα 100 ευρώ.

Η κοινωνικά άδικη και σκληρή αύξηση στο Φ.Π.Α. στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων είναι επιπλέον ακατανόητη αν συνυπολογιστεί πως στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. ισχύει η απαλλαγή των ηλικιωμένων απ’ την καταβολή Φ.Π.Α. στα εν λόγω ιδρύματα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
- Οικονομικών
- Υγείας

Θέμα: «Αύξηση του Φ.Π.Α από το 13% στο 23% και στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων».

Με την αύξηση του Φ.Π.Α από το 13% στο 23%, στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων η κυβέρνηση, επιλέγει να θέσει σε κίνδυνο τη διαβίωση 10.000 περίπου ηλικιωμένων που διαμένουν σε Οίκους Ευγηρίας. Είναι σαφές, πως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αδιαφορεί για το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί τόσο τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας που διαμένουν στις ως άνω Μονάδες, όσο και τους οικείους τους.

Η πλειοψηφία των ηλικιωμένων που φιλοξενούνται στις 150 Μονάδες Χρόνιας Φροντίδας Ηλικιωμένων που λειτουργούν πανελλαδικά, είναι είτε άτομα με χρόνια σοβαρά προβλήματα υγείας, είτε μοναχικά άτομα που εξαρτώνται αποκλειστικά από τη σύνταξή τους για να εξασφαλίσουν την αξιοπρεπή τους διαβίωση.

Με το μέσο μηνιαίο κόστος διαμονής σε έναν οίκο ευγηρίας να υπολογίζεται στα 800 ευρώ, η επιπλέον μηνιαία οικονομική επιβάρυνση σε μία μέση μονάδα εκτιμάται - με την αύξηση του ΦΠΑ - στα 100 ευρώ, που εν μέσω σφοδρότατης οικονομικής κρίσης οι ηλικιωμένοι καλούνται ν’ αντιμετωπίσουν με τα ήδη μειωμένα και πενιχρά τους εισοδήματα.

Δεν είναι λίγες οι φορές που στο παρελθόν, έχουν δει το φως της δημοσιότητας καταγγελίες για παράνομες μονάδες σε διαμερίσματα πολυκατοικιών, που καθώς δεν ελέγχονται για τις υπηρεσίες που παρέχουν, δημιουργούν τριτοκοσμικές συνθήκες διαβίωσης για τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας. Είναι σαφές πως η κυβέρνηση με την αύξηση στο Φ.Π.Α. στο 23% στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, ανοίγει το δρόμο σε τέτοιες παράνομα λειτουργούσες επιχειρήσεις, ευνοώντας μ’ αυτό τον τρόπο την φοροδιαφυγή και αγνοώντας τις προφανείς δυσμενείς επιπτώσεις τόσο στην υγεία όσο και στη διαβίωση των ηλικιωμένων.

Δεδομένου ότι η Πολιτεία οφείλει, πρώτιστα, να στηρίζει και να προστατεύει τους πλέον ευάλωτους συμπολίτες μας, οι οποίοι δεν έχουν καμία δυνατότητα συλλογικής ή άλλης διαμαρτυρίας,

Δεδομένου ότι σε όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε ισχύει η απαλλαγή των ηλικιωμένων απ’ την καταβολή Φ.Π.Α. στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Δεδομένου ότι η ακατανόητη αύξηση του ΦΠΑ, φαίνεται να οδηγεί σε ραγδαία αύξηση τη φοροδιαφυγής μέσω της διαμονής ηλικιωμένων σε παράνομα λειτουργούσες και φοροδιαφεύγουσες επιχειρήσεις καθώς και σε έξαρση της ανειδίκευτης "φροντίδας" στο σπίτι μέσω αδήλωτης εργασίας.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

1. Με ποιο σκεπτικό επελέγη η επιβάρυνση του 23% στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων;

2. Αντιλαμβάνεστε την αναγκαιότητα επαναφοράς του Φ.Π.Α. στο πρότερο ύψος του 13% για τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων; Αν ναι τι προτίθεστε να κάνετε προς αυτή την κατεύθυνση;

Ο ερωτών βουλευτής
Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου