Ερώτηση σχετικά με τη διεύρυνση του ωραρίου των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων ενόψει της τουριστικής περιόδου, κατέθεσαν οι βουλευτές του Ποταμιού Νίκος Ορφανός και Χριστίνα Ταχιάου.
Το μέτρο του διευρυμένου ωραρίου σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, που εφαρμόστηκε πρώτη φορά πέρσι για 33 χώρους, αυξάνοντας τη ροή των επισκεπτών και τα έσοδα, δεν προγραμματίζεται να επεκταθεί ή να εφαρμοστεί καθολικά και σε μόνιμη βάση.
Για το Ποτάμι, ο Πολιτιστικός Τουρισμός, αποτελεί ένα από τα κυριότερα μέσα μιας σύγχρονης στρατηγικής για την ανάπτυξη ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για τη χώρα. Σε αντίθεση με το μαζικό τουρισμό, είναι φιλικός προς το φυσικό περιβάλλον, προστατεύει και αναδεικνύει τους πολιτιστικούς πόρους, ανοίγει τη βεντάλια των προορισμών, διαχέοντας ευρύτερα το τουριστικό ρεύμα και κυρίως συμβάλλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
Μέσα απ’ αυτό το πρίσμα, το μέτρο επέκτασης του ωραρίου σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, είναι το πρώτο αυτονόητο βήμα για την ανάπτυξη του Πολιτιστικού Τουρισμού.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Ερώτηση
Προς : Τον Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων
Θέμα: Έναρξη τουριστικής περιόδου 2015 - Διεύρυνση ωραρίου αρχαιολογικών χώρων.
Δεδομένου ότι φέτος το Καθολικό Πάσχα συμπίπτει με την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου και αυτό συνεπάγεται την πρόωρη έναρξη της τουριστικής περιόδου για τη χώρα μας, απαιτείται άμεσος προγραμματισμός των αρμόδιων Υπουργείων και επιμέρους Αρχών της Διοίκησης για την καλύτερη υποδοχή και εξυπηρέτηση των τουριστών.
Η Ελλάδα ως φυσικό περιβάλλον και πολιτιστική κιβωτός είναι ένα μεγάλο σύνολο μοναδικών προορισμών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Μόνο που αυτό δεν αρκεί, για να έχουμε τα μέγιστα δυνατά οφέλη ως χώρα και ως οικονομία..
Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) με σχετική ανακοίνωση στον τύπο επισημαίνει πως οι πρώτες εκτιμήσεις για τον ελληνικό τουρισμό το 2015 κινούνται με θετικό πρόσημο, θέτοντας ως στόχο τα 25 εκατομμύρια διεθνών αφίξεων, εκ των οποίων τα 2,5 εκατ. αφίξεις κρουαζιέρας και τα άνω των 14 δισ. ευρώ άμεσα έσοδα.
Με βάση τα παραπάνω θα περίμενε κανείς, μέτρα όπως η διεύρυνση του ωραρίου σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, που ξεκίνησε πέρσι για 33 αρχαιολογικούς χώρους και που οδήγησε σε αύξηση της ροής των επισκεπτών, να επεκταθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερους χώρους και σημεία ενδιαφέροντος (όπως είχε ήδη ανακοινωθεί από τον προηγούμενο αρμόδιο υπουργό) ή να εφαρμοστεί καθολικά και σε μόνιμη βάση.
Τα στατιστικά στοιχεία θα δικαιολογούσαν μια τέτοια απόφαση, στο μέτρο που επιβεβαιώνουν 23,55% αύξηση του κοινού, με 8.947.790 επισκέπτες τους πρώτους εννέα μήνες του 2014 έναντι των 7.242.322 του 2013. Την ίδια περίοδο, οι εισπράξεις παρουσίαζαν αύξηση κατά 16,73%, που υπολογίζεται στα 5.672.952 ευρώ.
Η πολιτική για τον πολιτισμό μπορεί και πρέπει να ενισχύσει την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη. Η επέκταση της τουριστικής περιόδου που πάγια στηρίζει το Ποτάμι, συνδέεται άμεσα με δράσεις προς αυτήν την κατεύθυνση.
Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Πολιτισμού στον Τύπο, το μέτρο της διεύρυνσης του θερινού ωραρίου αν και θα ισχύσει για τους 33 χώρους όπως και πέρσι δεν προγραμματίζεται να επεκταθεί. Παράλληλα, οι 1200 προσλήψεις που έχουν ήδη ανακοινωθεί, όπως υποστηρίζουν οι αρμόδιοι φορείς, δεν φαίνεται να καλύπτουν όλες τις ανάγκες των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:
1. Με ποια λογική δεν επεκτείνετε το διευρυμένο θερινό ωράριο στο σύνολο των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων;
2. Υπάρχει κάποιος εναλλακτικός σχεδιασμός ώστε να καλυφθούν τα κενά και οι ελλείψεις προσωπικού;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Νίκος Ορφανός – Β Πειραιά
Χριστίνα Ταχιάου – Α Θεσσαλονίκης