24 Φεβρουαρίου, 2015

Ερώτηση σχετικά με το κέντρο κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα

Οι τραγικές συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών στα κέντρα κράτησης ανά την Ελλάδα, θέτουν επιτακτικά το ζήτημα της άμεσης βελτίωσης του συστήματος διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών στην Ελλάδα. Οι μετανάστες που διαβιούν στα κέντρα κράτησης, έχουν ανεπαρκή πρόσβαση σε αξιοπρεπείς συνθήκες υγιεινής και ιατρική περίθαλψη, ενώ τις περισσότερες φορές τελούν υπό κράτηση μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το επιτρεπόμενο όριο κράτησής τους.

Το Ποτάμι έχει επισημάνει στις προγραμματικές θέσεις του ότι είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός συντονιστικού φορέα για τη Μετανάστευση που θα συντονίσει τις κρατικές υπηρεσίες και τα συναρμόδια Υπουργεία Εγκαίρως επίσης έχει επισημανθεί ότι η μετανάστευση είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και η Ελλάδα δεν πρέπει να αποτελέσει την ‘πίσω αυλή’ της Ευρώπης, λειτουργώντας ως αποθήκη ψυχών των ανθρώπων που θέλουν να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη.

Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες επιλογές υιοθετηθούν, θα πρέπει να ισορροπήσουν μεταξύ του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών αλλά και του ζητήματος της προστασίας της δημόσιας τάξης και ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Ερώτηση

Προς: τον κ. Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Θέμα: Κέντρο κράτησης Μεταναστών Αμυγδαλέζας

Οι τραγικές συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών στα κέντρα κράτησης ανά την Ελλάδα, με αποκορύφωμα τα πρόσφατα γεγονότα στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας, έθεσαν και πάλι την ανάγκη άμεσης βελτίωσης του συστήματος διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών στην Ελλάδα.

Είναι κοινή διαπίστωση ότι μετανάστες που διαβιούν στα κέντρα κράτησης, έχουν ανεπαρκή πρόσβαση σε αξιοπρεπείς συνθήκες υγιεινής και ιατρική περίθαλψη, ενώ τις περισσότερες φορές τελούν υπό κράτηση μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το επιτρεπόμενο όριο κράτησής τους.

Το Ποτάμι έχει επισημάνει στις προγραμματικές θέσεις του ότι είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός συντονιστικού φορέα για τη Μετανάστευση που θα συντονίσει τις κρατικές υπηρεσίες και τα συναρμόδια Υπουργεία και γι’ αυτό υποδεχόμαστε θετικά τη δημιουργία ειδικού χαρτοφυλακίου για τη Μετανάστευση. Εγκαίρως επίσης έχουμε επισημάνει ότι η μετανάστευση είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και η Ελλάδα δεν πρέπει να αποτελέσει την ‘πίσω αυλή’ της Ευρώπης, λειτουργώντας ως αποθήκη ψυχών των ανθρώπων που θέλουν να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη.

Με βάση τις πιο πάνω θέσεις μας, θεωρούμε ότι είναι κατ' αρχήν προς τη σωστή κατεύθυνση οι εξαγγελίες, που περιέχονται στο από 17-02-2015 Δελτίο Τύπου των Αναπληρωτών Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Γιάννη Πανούση και της κας Αναστασίας Χριστοδουλοπούλου, για αποκατάσταση της νομιμότητας και για ορθολογική εφαρμογή των διατάξεων του ισχύοντος νομικού πλαισίου (του ν. 3907/2011 αναφορικά με τη διοικητική μεταχείριση των αλλοδαπών που υπόκεινται σε διαδικασίες επιστροφής, π.δ 220/2007 και 113/2013 αναφορικά με τους μετανάστες που αιτούνται διεθνούς προστασίας).

Όμως προκύπτουν αρκετά ζητήματα που πρέπει να αποσαφηνιστούν γιατί οι όποιες επιλογές υιοθετηθούν, θα πρέπει να ισορροπήσουν μεταξύ του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών αλλά και του ζητήματος της προστασίας της δημόσιας τάξης και ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Α) Έχει γίνει η καταγραφή και ο διαχωρισμός των διαμενόντων στην Αμυγδαλέζα; Υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη μετεγκατάσταση τους; Αν ναι, ποιες εναλλακτικές δομές θα επιλεγούν και πως θα χρηματοδοτηθούν;

Β) Σε ποιους χώρους θα φιλοξενηθούν οι ευάλωτες ομάδες (οικογένειες, παιδιά, ασυνόδευτοι ανήλικοι, έγκυες, θύματα βασανιστηρίων, ασθενείς, υπερήλικες) μετά την απομάκρυνσή τους από την Αμυγδαλέζα; Θα προτιμηθούν Ανοιχτές Δομές Φιλοξενίας για τη στέγαση αυτών των ανθρώπων που αποτελούν αξιοπρεπή για τους διαμένοντες λύση, τη στιγμή που εξέχοντα στελέχη του κόμματός σας πρωτοστάτησαν στη ματαίωση της κατασκευής Ανοιχτής Δομής Φιλοξενίας στην Αγ. Βαρβάρα τον Μάρτιο 2014;

Γ) Οι διοικητικοί κρατούμενοι που έχουν ξεπεράσει το όριο κράτησής τους, θα αφεθούν ελεύθεροι; Στο δελτίο τύπου αναφέρεται ότι το Υπουργείο εξετάζει «την εφαρμογή των εναλλακτικών της κράτησης περιοριστικών μέτρων, (υποχρέωση εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας, δήλωση του τόπου κατοικίας κ.α.)» προσθέτοντας ότι η ρύθμιση αυτή «μπορεί να εφαρμοστεί και για όσους/ες καταλαμβάνονται στο εξής να βρίσκονται στη χώρα χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα». Πώς σκοπεύετε να αποτρέψετε το σοβαρό ενδεχόμενο αυτοί οι άνθρωποι να καταλήξουν αθέατοι παρίες της κοινωνίας, να γκετοποιηθούν, να πέσουν θύματα κυκλωμάτων ή να κατευθυνθούν στο μικροέγκλημα, εφόσον είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα εκπληρώσουν τους όρους απόλυσής τους, ούτε θα βρουν νόμιμο εισόδημα για να εξασφαλίσουν κατοικία;

Δ) Εάν αφεθούν ελεύθεροι πως σκοπεύετε να προστατεύσετε το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών, ιδίως στο κέντρο της Αθήνας, ώστε να αποφευχθεί η ανάπτυξη ξενοφοβικών αισθημάτων;

Ε) Προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα Προαναχωρησιακά Κέντρα, πώς σκοπεύετε να επιταχύνετε την διαδικασία επαναπατρισμού χιλιάδων κρατουμένων για τους οποίους έχουν εκδοθεί αποφάσεις απέλασης και την οποία χρηματοδοτεί ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, δεδομένου ότι οι Αρχές των χωρών τους συστηματικά και ηθελημένα κωλυσιεργούν στην έκδοση των απαραίτητων δικαιολογητικών; Γνωρίζετε ότι αυτή η κωλυσιεργία δημιουργεί συνθήκες εκμετάλλευσης των κρατουμένων από κυκλώματα;

Ο ερωτών Βουλευτής

Ιάσονας Φωτήλας – Αχαΐας