4 Οκτωβρίου, 2017

45 επιχειρήσεις κατεβάζουν ρολά κάθε μήνα στη Θεσσαλονίκη

Ερώτηση προς τους Υπουργούς: Οικονομίας και Ανάπτυξης & Οικονομικών

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, που δημοσιεύτηκαν από το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), από την αρχή της τρέχουσας χρονιάς μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου, οδηγήθηκαν σε αναστολή εργασιών 450 επιχειρήσεις, ενώ έναρξη εργασιών πραγματοποίησαν μόλις 273 νέες, με άλλα λόγια 45 επιχειρήσεις κάθε μήνα κατεβάζουν ρολά στη Θεσσαλονίκη.

Η μειωμένη αγοραστική δύναμη των καταναλωτών σε συνδυασμό με τους περιορισμούς κίνησης κεφαλαίων των capital controls, την γενικότερη έλλειψη ρευστότητας, την υπέρογκη αύξηση της φορολόγησης και των ασφαλιστικών εισφορών και την δυσκολία χρηματοδότησης των επιχειρήσεων από τις τράπεζες, οδηγούν στην υπερχρέωση και την αδυναμία κάλυψης των οικονομικών υποχρεώσεων παραγωγικών και υγιών, μέχρι πρότινος επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα τη μείωση των θέσεων εργασίας και συνακόλουθα την αύξηση της ανεργίας στην Βόρεια Ελλάδα. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο στη Θεσσαλονίκη σε διάστημα οκτώ ετών από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης ο αριθμός των λουκέτων σε βιοτεχνικές επιχειρήσεις, έφτασαν τις 14.180, ενώ έκαναν έναρξη μόλις 5.527 νέες.

Τα παραπάνω στοιχεία παραθέτουν αναλυτικά σε ερώτησή τους προς τους Υπουργούς Οικονομίας-Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών οι βουλευτές με το Ποτάμι, Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός, ζητώντας από τους αρμόδιους Υπουργούς να απαντήσουν, μεταξύ άλλων, για το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης για την Β. Ελλάδα και ειδικότερα για την περιοχή της Θεσσαλονίκης, καθώς επίσης για το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιστροφή του αρνητικού κλίματος στην αγορά, που οδηγεί χιλιάδες επιχειρήσεις ανά τη χώρα σε «λουκέτο» και οδηγεί σε απώλεια θέσεων εργασίας.

Ολόκληρο το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου
Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο

ΘΕΜΑ: «45 επιχειρήσεις κατεβάζουν ρολά κάθε μήνα στη Θεσσαλονίκη»

Όπως προκύπτει από στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), από την αρχή της τρέχουσας χρονιάς μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου, οδηγήθηκαν σε αναστολή εργασιών 450 επιχειρήσεις ενώ έναρξη πραγματοποίησαν μόλις 273 νέες. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι λόγοι που οδήγησαν τις 323 από αυτές τις επιχειρήσεις σε αναστολή λειτουργίας από την παραγωγική διαδικασία είναι η αδυναμία τους να ανταποκριθούν μεταξύ άλλων στις αυξημένες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους, που είχε ως αποτέλεσμα να καταστεί αδύνατη και ασύμφορη η παραμονή στην αγορά εργασίας.

Το φαινόμενο αυτό, δεν προέκυψε βεβαίως μόνο στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Απεναντίας, τα φετινά στοιχεία εννιαμήνου -σύμφωνα με το ΒΕΘ- είναι βελτιωμένα σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, αλλά παρ’ όλα αυτά, η αιμορραγία στην ήδη συρρικνωμένη αγορά εξακολουθεί να υφίσταται, χωρίς να διαφαίνεται ουσιαστική προοπτική ανάκαμψης στο άμεσο μέλλον.

Η μειωμένη αγοραστική δύναμη των καταναλωτών σε συνδυασμό με τα capital controls, την έλλειψη ρευστότητας, την υπέρογκη αύξηση της φορολόγησης και των ασφαλιστικών εισφορών και την δυσκολία χρηματοδότησης των επιχειρήσεων από τις τράπεζες οδηγούν στην υπερχρέωση και ως εκ τούτου στο κλείσιμο παραγωγικών και υγιών μέχρι πρότινος επιχειρήσεων με αποτέλεσμα τη μείωση των θέσεων εργασίας και συνακόλουθα την αύξηση της ανεργίας στην Βόρεια Ελλάδα. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο στη Θεσσαλονίκη σε διάστημα οκτώ ετών από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης ο αριθμός των λουκέτων σε βιοτεχνικές επιχειρήσεις, έφτασαν τις 14.180, ενώ έκαναν έναρξη μόλις 5.527 νέες.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Ποιο είναι το αναπτυξιακό σχέδιο για την Β. Ελλάδα και ειδικότερα για την περιοχή της Θεσσαλονίκης;

2. Πώς σκοπεύει να αξιοποιήσει η Κυβέρνηση τα δυσοίωνα ευρήματα της έρευνας του ΒΕΘ, έτσι ώστε να απαντήσει αποτελεσματικά στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα που από την αρχή του έτους μόνο πληγές μετρά;

3. Ποιο είναι το σχέδιο της Κυβέρνησης για την αντιστροφή του αρνητικού κλίματος στην αγορά που οδηγεί χιλιάδες επιχειρήσεις ανά τη χώρα σε «λουκέτο» και οδηγεί σε απώλεια θέσεων εργασίας;

4. Υπάρχει σχεδιασμός στοχευμένων δράσεων και παρεμβάσεων για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, την άρση των στρεβλώσεων της αγοράς και την ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας;

5. Η Κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει τελικά στην υλοποίηση των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών που θα οδηγήσουν στην αύξηση των επενδύσεων, την τόνωση της αγοράς και της καταναλωτικής ζήτησης, η οποία αν μη τι άλλο θα επιφέρει αύξηση των δημοσίων εσόδων;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Γρηγόρης Ψαριανός – Β’ Αθηνών
Γιώργος Αμυράς – Β' Αθηνών