Ο βουλευτής του Ποταμιού, κ. Χάρης Θεοχάρης κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών σχετικά με την ανάληψη πρωτοβουλιών εκ μέρους της κυβέρνησης για την επίτευξη διακρατικών συμφωνιών ανταλλαγής τραπεζικών πληροφοριών.
Στις 24/02/2015, ο Υπουργός Οικονομικών της Ιταλικής Δημοκρατίας, Pier Carlo Padoan, υπέγραψε διακρατική συμφωνία επί φορολογικών θεμάτων με την Ελβετίδα ομόλογό του. Η συμφωνία αποτελεί μέρος μίας διεθνούς διαδικασίας υπό την καθοδήγηση του ΟΟΣΑ και του G20. Επιπρόσθετα, ο Υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας ανακοίνωσε ότι στις 26/02/2015 θα υπογραφεί συμφωνία επί φορολογικών θεμάτων με το Λίχτενσταϊν.
Η ελληνικές αρχές στην διάρκεια των τελευταίων 4 ετών πραγματοποίησαν αρκετές επαφές με αξιωματούχους του ελβετικού υπουργείου οικονομικών. Η παρούσα Ελληνική κυβέρνηση έχει αναφέρει στις προγραμματικές δηλώσεις και στο προεκλογικό της πρόγραμμα ότι προτίθεται να θεσπίσει ειδική υπηρεσία ελέγχου της φοροδιαφυγής, να προβεί σε έλεγχο της λίστας Λαγκάρντ και της λίστας Λίχτενσταϊν και να δημιουργήσει εθνικό περιουσιολόγιο.
Τα αποτελέσματα όλων αυτών των δηλώσεων, των ταξιδιών και των συζητήσεων στο εσωτερικό της χώρας αλλά κυριότερα των επαφών με τους αξιωματούχους τρίτων κρατών είναι μηδαμινά. Πόσο έργο έχει παραχθεί πέρα από δηλώσεις καλλιέργειας προσδοκιών; Την ίδια στιγμή η Ιταλία, αθόρυβα χωρίς πολλές δηλώσεις, πετυχαίνει συμφωνίες με θετικό πρόσημο.
Η Ελλάδα επιβάλλεται να κινηθεί προς την κατεύθυνση της υπογραφής διακρατικών συμφωνίων φορολογικής διαχείρισης και ανταλλαγής τραπεζικών πληροφοριών. Οι στόχοι τέτοιων συμφωνιών δεν περιλαμβάνουν μόνο την πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά και την αποτελεσματικότερη φορολογική διαχείριση, την δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης και διαφάνειας μεταξύ φορολογουμένων και φορολογικών αρχών.
Με βάση τα ανωτέρω ερωτήθει ο κ. Υπουργός:
1) Σκοπεύει η Ελληνική κυβέρνηση να επιδιώξει ξανά την έναρξη συνομιλιών με τις Ελβετικές αρχές για την επίτευξη συμφωνίας ανταλλαγής τραπεζικών πληροφοριών;
2) Πώς σκοπεύει η Ελληνική κυβέρνηση να αξιοποιήσει το υπάρχον διεθνές πλαίσιο, τη συμμετοχή της στον ΟΟΣΑ και στην ΕΕ και τα πεπραγμένα προς αυτήν την κατεύθυνση των Ευρωπαίων εταίρων της;
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Προς: τον Υπουργό Οικονομικών
ΘΕΜΑ: Ενέργειες για την επίτευξη διακρατικών συμφωνιών ανταλλαγής τραπεζικών πληροφοριών
Στις 24/02/2015, ο Υπουργός Οικονομικών της Ιταλικής Δημοκρατίας, Pier Carlo Padoan, υπέγραψε διακρατική συμφωνία επί φορολογικών θεμάτων με την Ελβετίδα ομόλογό του. Η συμφωνία προβλέπει την ταυτόχρονη εισαγωγή νομοθεσίας και στα δύο κράτη, η οποία θα επιτρέπει την ανταλλαγή τραπεζικών πληροφοριών. Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας, η συμφωνία θα αποδώσει μακροπρόθεσμα οφέλη στα δημόσια οικονομικά του Ιταλικού κράτους, θα φέρει διαφάνεια και εμπιστοσύνη μεταξύ φορολογουμένων και διοίκησης και θα οδηγήσει σε αποτελεσματικότερη φορολογική διαχείριση. Η συμφωνία αποτελεί μέρος μίας διεθνούς διαδικασίας υπό την καθοδήγηση του ΟΟΣΑ και του G20. Επιπρόσθετα, ο Υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας ανακοίνωσε ότι στις 26/02/2015 θα υπογραφεί συμφωνία επί φορολογικών θεμάτων με το Λίχτενσταϊν. Η Ιταλία δεν είναι το μοναδικό κράτος που έχει φέρει αποτελέσματα σε αυτό το μέτωπο. Η Γερμανία έχει υπογράψει συμφωνία για επιβολή φόρου εισοδήματος στους τόκους των καταθέσεων Γερμανών πολιτών στην Ελβετία, η οποία είχε επίσης αναδρομική ισχύ 10 ετών.
Οι ελληνικές αρχές στην διάρκεια των τελευταίων 4 ετών πραγματοποίησαν αρκετές επαφές με αξιωματούχους του ελβετικού υπουργείου οικονομικών. Ο κ. Πλασκοβίτης, ο κ. Μαυραγάνης και ο κ. Στουρνάρας με την ιδιότητά τους ως στελέχη της κυβέρνησης σχεδίασαν και επιδίωξαν την υπογραφή διμερούς φορολογικής συμφωνίας με την Ελβετία. Το 2014 στελέχη του υπουργείου οικονομικών της Ελβετίας δήλωναν ότι επιθυμούν να συνομολογήσουν μια φορολογική συνθήκη με την Ελλάδα.
Η παρούσα Ελληνική κυβέρνηση έχει αναφέρει στις προγραμματικές δηλώσεις και στο προεκλογικό της πρόγραμμα ότι προτίθεται να θεσπίσει ειδική υπηρεσία ελέγχου της φοροδιαφυγής, να προβεί σε έλεγχο της λίστας Λαγκάρντ και της λίστας Λίχτενσταϊν και να δημιουργήσει εθνικό περιουσιολόγιο. Παράλληλα, κατά την διάρκεια αυτών των ετών στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δήλωναν με κάθε ευκαιρία τη πρόθεση τους να πατάξουν την φοροδιαφυγή και να συνάψουν συνθήκες φορολογήσης για τις καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό.
Ποιό είναι όμως το αποτέλεσμα όλων αυτών των δηλώσεων, όλων αυτών των ταξιδιών και όλων αυτών των συζητήσεων στο εσωτερικό της χώρας αλλά κυριότερα στις επαφές με τους αξιωματούχους τρίτων κρατών; Τα αποτελέσματα των ελληνικών αρχών είναι μηδαμινά. Πόσο έργο έχει παραχθεί πέρα από δηλώσεις καλλιέργειας προσδοκιών; Την ίδια στιγμή η Ιταλία, αθόρυβα χωρίς πολλές δηλώσεις, πετυχαίνει συμφωνίες με θετικό πρόσημο.
Η Ελλάδα ως παράγοντας της διεθνούς κοινότητας, μέλος του ΟΟΣΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και ως μέλος μίας όλο και πιο διασυνδεδεμένης παγκόσμιας πραγματικότητας, επιβάλλεται να κινηθεί προς την κατεύθυνση της υπογραφής διακρατικών συμφωνίων φορολογικής διαχείρισης και ανταλλαγής τραπεζικών πληροφοριών. Οι στόχοι τέτοιων συμφωνιών δεν περιλαμβάνουν μόνο την πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά και την αποτελεσματικότερη φορολογική διαχείριση, την δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης και διαφάνειας μεταξύ φορολογουμένων και φορολογικών αρχών.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:
1) Σκοπεύει η Ελληνική κυβέρνηση να επιδιώξει ξανά την έναρξη συνομιλιών με τις Ελβετικές αρχές για την επίτευξη συμφωνίας ανταλλαγής τραπεζικών πληροφοριών;
2) Πώς σκοπεύει η Ελληνική κυβέρνηση να αξιοποιήσει το υπάρχον διεθνές πλαίσιο, τη συμμετοχή της στον ΟΟΣΑ και στην ΕΕ και τα πεπραγμένα προς αυτήν την κατεύθυνση των Ευρωπαίων εταίρων της;
Ο ερωτών βουλευτής
Χάρης Θεοχάρης – Β’ Αθηνών