19 Νοεμβρίου, 2018

Ερωτηματικά για το αδιάβλητο των εκλογών στην Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών της ΠΑ(ΕΑΑΑ)

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου με το Ποτάμι, Σπύρος Δανέλλης, σχετικά με τις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 25 Νοεμβρίου στην Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας (ΕΑΑΑ).

Για τις εκλογές που διεξάγονται με ευθύνη της ΕΑΑΑ και με την εποπτεία του ΥΠΕΘΑ, υπάρχουν καταγγελίες από ανώτατα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), πως δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα από την ΕΑΑΑ, για την ομαλή λειτουργία της εκλογικής διαδικασίας, έτσι ώστε να προκύψει αξιόπιστο και αδιάβλητο αποτέλεσμα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας

Θέμα: Ερωτηματικά για το αδιάβλητο των εκλογών στην Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών της ΠΑ(ΕΑΑΑ)

Στις 25 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές στην Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας (ΕΑΑΑ), με την ευθύνη της ΕΑΑΑ και με την εποπτεία του ΥΠΕΘΑ, σύμφωνα με το ν.1142/2002. Ωστόσο, από πρώην ανώτατα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) υπάρχουν καταγγελίες, ότι δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα από την ΕΑΑΑ, για την ομαλή λειτουργία της εκλογικής διαδικασίας, έτσι ώστε να προκύψει αξιόπιστο και αδιάβλητο αποτέλεσμα.

Πιο συγκεκριμένα, από τα έντεκα (11) μέλη του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) της ΕΑΑΑ τα δέκα (10) είναι και πάλι υποψήφια για τις εκλογές. Παράλληλα, το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) αποτελεί και την εκλογική επιτροπή, αφού το ΥΠΕΘΑ ως προϊστάμενη αρχή της εκλογικής διαδικασίας, δεν έχει διορίσει ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή, η οποία θα αναλάμβανε την όλη διαδικασία, γεγονός που δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά. Επιπροσθέτως, δεν έχει δημοσιευθεί το πρακτικό απόφασης των εκλογών, προκειμένου το εκλογικό σώμα να λάβει γνώση των θέσεων των μελών του ΔΣ επί της εκλογικής διαδικασίας.

Επιπλέον, ανησυχία προκαλεί τόσο το γεγονός του μη διορισμού δικαστικών αντιπροσώπων, όσο και η έλλειψη ενημέρωσης των υποψηφίων, ως προς το δικαίωμα των αντιπροσώπων τους να παρευρίσκονται στο άνοιγμα της κάλπης, όπως προβλέπει ο ν.1142/2002 άρθρ. 10 παρ. 11.

Τέλος, τα πρώην ανώτατα στελέχη της ΠΑ καταγγέλλουν την απουσία ανεξάρτητης γραμματειακής υποστήριξης της Κ.ΕΦ.Ε για την πρωτοκόλληση, διαχείριση και σύνταξη των απαραίτητων εγγράφων, τη μη ανακοίνωση για τις εφορευτικές επιτροπές των τμημάτων και των παραρτημάτων της ΕΑΑΑ, τη μη ενημέρωση του εκλογικού σώματος για την παραλαβή των εκλογικών καταλόγων από τους υποψήφιους σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή, καθώς και τη μη ύπαρξη διαδικασίας ένστασης μετά την κύρωση των εκλογικών καταλόγων, οι οποίοι θα βρίσκονται έως της 15/11 στα εκλογικά τμήματα.

Δεδομένου ότι από τα 15000 μέλη της ΕΑΑΑ ψηφίζει μόλις το 15%, κυρίως εξαιτίας της απόστασης και της οικονομικής αδυναμίας μετακίνησης των μελών του.

Δεδομένου ότι οι καταγγελίες των ανωτάτων αποστράτων αξιωματικών που αναφέρονται παραπάνω λειτουργούν αποτρεπτικά για τη συμμετοχή των μελών της ΕΑΑΑ στην εκλογική διαδικασία, καθώς δεν διασφαλίζουν αδιάβλητα αποτελέσματα.

Ερωτάται ο κ.Υπουργός:

1. Έχει πάρει το ΥΠΕΘΑ τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να προστατευθεί το αδιάβλητο των εκλογών της ΕΑΑΑ που θα πραγματοποιηθούν την 25 Νοεμβρίου;

2. Με ποιους τρόπους το ΥΠΕΘΑ θα φροντίσει για τη μέγιστη συμμετοχή των μελών της ΕΑΑΑ στην εκλογική διαδικασία;

Ο ερωτών βουλευτής
Σπύρος Δανέλλης - Ηρακλείου

Σχετικά