23 Φεβρουαρίου, 2017

Τριπλό αρνητικό ρεκόρ

Ερώτηση της Κ.Ο του Ποταμιού προς τον Υπουργό Οικονομικών και την Υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Στη Βουλή φέρνει η Κ.Ο του Ποταμιού με επικεφαλής τον Σταύρο Θεοδωράκη το τριπλό αρνητικό ρεκόρ που καταγράφηκε τον Ιανουάριο με τις 29.817 χαμένες θέσεις εργασίας, τους σχεδόν ένα εκατομμύριο εγγεγραμμένους ανέργους που αναζητούν δουλειά μέσω ΟΑΕΔ και τη μεγάλη αύξηση στις ελαστικές μορφές απασχόλησης με μειωμένους μισθούς.

Το Ποτάμι με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή και υπογράφουν όλοι οι βουλευτές του, αναδεικνύει ως μείζον θέμα την επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων ως αποτέλεσμα της παρατεταμένης κρίσης και του αρνητικού οικονομικού περιβάλλοντος. Επιπλέον, επισημαίνει τον κίνδυνο των δραματικών επιπτώσεων στην απασχόληση από την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης αλλά και την αβεβαιότητα στην πορεία υλοποίησης των επενδύσεων και του χρονοδιαγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων από τις οποίες προβλέπεται να δημιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Ακόμη, επαναφέρει στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου μία σειρά από κρίσιμα ζητήματα, όπως αυτά της αδήλωτης και απλήρωτης εργασίας, της μείωσης του αριθμού των ανέργων που λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας αλλά και την ανάγκη προώθησης προγραμμάτων επιδοτούμενης απασχόλησης για την πρόσβαση των νέων στην αγορά εργασίας.

Την ερώτηση προς τον προς τον υπουργό Οικονομικών Ε. Τσακαλώτο και την υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου υπογράφουν ο Σταύρος Θεοδωράκης (Α΄ Θεσσαλονίκης) και οι βουλευτές του Ποταμιού Σπύρος Λυκούδης (Α΄ Αθήνας), Γρηγόρης Ψαριανός (Β΄ Αθηνών), Γιώργος Αμυράς (Β΄ Αθηνών), Γιώργος Μαυρωτάς (Αττικής) και Σπύρος Δανέλλης (Ηρακλείου).

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς: α) τον Υπουργό Οικονομικών
β) την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΘΕΜΑ: Χάνονται θέσεις εργασίας και η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την ανάσχεση της ανεργίας

Τον Ιανουάριο του 2017 πιστοποιήθηκε από το σύστημα «Εργάνη» κατάρρευση της μισθωτής απασχόλησης κατά 29.817 θέσεις μέσα σε έναν μήνα. Αυτή είναι η χειρότερη επίδοση για τον συγκεκριμένο μήνα από το 2001 που κρατούνται τέτοια στοιχεία. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι το Υπουργείο Εργασίας, θέλοντας να αποφύγει τη δημόσια κατακραυγή, δημοσιοποίησε τα στοιχεία με σχετική καθυστέρηση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Τζανακόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε πως πρόκειται για ένα εποχικό σύμπτωμα, το οποίο θα διορθωθεί στο ισοζύγιο του Φεβρουαρίου. Η αλήθεια είναι ότι σε παλαιότερες αντίστοιχες περιόδους, όταν και το ποσοστό ανεργίας ήταν μεγαλύτερο από το σημερινό, το ισοζύγιο των προσλήψεων ήταν καλύτερο από αυτό που καταγράφηκε φέτος. Μεγάλη μείωση των θέσεων εργασίας καταγράφηκε την αντίστοιχη χρονική περίοδο το 2009, το 2012 και το 2013 αλλά ποτέ τόσο μεγάλη όπως τον Ιανουάριο του 2017.

Ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε επίσης ότι τη διετία του ΣΥΡΙΖΑ η ανεργία έπεσε κατά 4%. Δεν ανέφερε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι χάνονται θέσεις πλήρους απασχόλησης και υπάρχει μεγάλη αύξηση στις ελαστικές μορφές εργασίας καθώς πάνω από τις μισές προσλήψεις του Ιανουαρίου ήταν μερικής απασχόλησης. Η μείωση των μισθών συνεχίστηκε ακάθεκτη είτε μέσω νέων επιχειρησιακών συμβάσεων (με μειώσεις που φτάνουν το 10%) είτε με συμφωνίες μετατροπής των συμβάσεων από πλήρους σε μερικής και «εκ περιτροπής» απασχόλησης με αντίστοιχη περικοπή των αποδοχών. Συγκεκριμένα, 2.695 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν σε μερικής καθώς και 3.292 σε «εκ περιτροπής».

Ιστορικά υψηλές τιμές κατέγραψαν τον Ιανουάριο τόσο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ που δήλωσαν ότι αναζητούν εργασία (φτάνοντας τους 928.962), καθώς και οι μακροχρόνια άνεργοι που εκτιμώνται σε 500.401. Σε ιστορικά χαμηλά έπεσε ο αριθμός των ανέργων οι οποίοι λαμβάνουν το σχετικό επίδομα από τον ΟΑΕΔ. Τον Ιανουάριο του 2017, επίδομα ανεργίας έλαβαν 157.015 άτομα έναντι 175.278 πέρυσι και 253.490 το 2010 για τον ίδιο μήνα.

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι επιτεύχθηκαν οι στόχοι του 2016. Ωστόσο, η καθυστέρηση ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, ενισχύει την αβεβαιότητα και τη μεταβλητότητα, καθιστώντας επισφαλή την πορεία ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μετατίθεται συνεχώς για το μέλλον και η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων (που αφορούν για παράδειγμα το Ελληνικό, τα περιφερειακά αεροδρόμια και τη ΔΕΣΦΑ) βρίθει καθυστερήσεων και πολιτικών τρικλοποδιών. Η εμπέδωση ενός πλαισίου σταθερών κανόνων και η άμεση εκπλήρωση όλων των παραπάνω είναι βασική προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδύσεων που πρέπει να πραγματοποιηθεί το 2017 προκειμένου να δημιουργηθούν νέες και βιώσιμες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Με βάση τις τεράστιες καθυστερήσεις για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και με ανοικτή την επικείμενη 3η αξιολόγηση, υπάρχει κίνδυνος μη ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ; Αν ναι, ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην απασχόληση;

2. Στον προϋπολογισμό του 2017 υπάρχει πρόβλεψη για αύξηση των εξαγωγών κατά 5,3% και αύξηση των επενδύσεων κατά 9,1%, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί. Ποια είναι η πορεία υλοποίησης αυτών των στόχων;

3. Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα σχετικά με την ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων και βάσει των οποίων προβλέπεται να δημιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας;

4. Ποια είναι τα μέτρα που έχετε λάβει για την αντιμετώπιση των διαρκώς αυξανόμενων φαινομένων της αδήλωτης καθώς και της απλήρωτης εργασίας;

5. Ποιες πηγές χρηματοδότησης θα χρησιμοποιήσετε προκειμένου να αυξηθεί το ποσοστό των ανέργων που λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας;

6. Έχετε προχωρήσει σε διαβούλευση και συνεννόηση με τους θεσμικούς φορείς όπως ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ για την εκπόνηση προγραμμάτων συνεργασίας με το Υπουργείο Εργασίας και τον ΟΑΕΔ ώστε να αναζητηθούν ευκαιρίες επιδοτούμενης απασχόλησης στις επιχειρήσεις των φορέων αυτών και να διευκολυνθεί η πρόσβαση των νέων στην αγορά εργασίας;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Σταύρος Θεοδωράκης, Α΄ Θεσσαλονίκης
Σπύρος Λυκούδης, Α΄ Αθήνας
Γρηγόρης Ψαριανός, Β΄Αθηνών
Γιώργος Αμυράς, Β΄ Αθηνών
Γιώργος Μαυρωτάς, Αττικής
Σπύρος Δανέλλης, Ηρακλείου