27 Απριλίου, 2019

Το Ποτάμι κάνει restart στα ψηφοδέλτια και των ευρωεκλογών και των εθνικών εκλογών

Συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη στο Έθνος της Κυριακής και στην δημοσιογράφο Φώφη Γιωτάκη

«Τα φράγματα δεν μας έχουν εμποδίσει να λέμε αλήθειες μόνο και αυτός είναι ο προορισμός του Ποταμιού, αλήθειες και λύσεις», αποσαφήνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Έθνος της Κυριακής, στη δημοσιογράφο Φώφη Γιωτάκη.

Ο επικεφαλής του Κινήματος αναφέρθηκε στην ανταπόκριση που συναντά από τον κόσμο σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της περιοδείας του και τόνισε πως «οι πολίτες που δεν έχουν εξαρτήσεις από το σημερινό ή τα προηγούμενα καθεστώτα, αντιλαμβάνονται πως το Ποτάμι έχει 0% υποκρισία, 0% ψέμα, 0% διαφθορά».

Επισήμανε ότι με απόφαση του συνεδρίου του Κινήματος έγινε restart στα ψηφοδέλτια και των ευρωεκλογών και των εθνικών εκλογών και υπενθύμισε πως στις Ευρωεκλογές το Ποτάμι έχει 16 υποψηφίους που δεν ζουν στην Ελλάδα επειδή «έχουμε την ανάγκη να κρατήσουμε τους δεσμούς με αυτούς που διώχθηκαν από ένα αναξιοκρατικό πολιτικό σύστημα». Από τους εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που ζουν εκτός, θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές λιγότεροι από 15.000, είπε, και αυτό «είναι ντροπή για τη σύγχρονη Ελλάδα». Και συμπλήρωσε: «Θα ψηφίσουν όμως τα αδέλφια τους, θα ψηφίσουν οι φίλοι τους, θα ψηφίσουν οι γονείς τους και ελπίζω ότι θα τιμωρήσουν αυτούς που κρατάνε την Ελλάδα πίσω.»

Αναφερόμενος στο κλίμα πόλωσης που κυριαρχεί, τόνισε πως οι κ.κ. Τσίπρας και Μητσοτάκης προσπαθούν «να στήσουν ένα πάρτι για δύο» και πως η ψήφος στο Ποτάμι, είναι ψήφος αποδοκιμασίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ψήφος για την Αναγέννηση της Ευρώπης και όχι για την καταστροφή της όπως επιδιώκουν οι λαϊκιστές και οι εθνικιστές. «Στο Ποτάμι αγωνιζόμαστε για την κατάργηση του κομματικού κράτους που είναι η πηγή της σπατάλης, της αναξιοκρατίας, της διαφθοράς, της γραφειοκρατίας και τελικά του μαραζώματος της οικονομίας.»

Ο Σταύρος Θεοδωράκης υπογράμμισε πως σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, οι εξελίξεις δικαιώνουν το Ποτάμι, από τη στιγμή που και ο κ. Βέμπερ είπε από την Νεμέα, μπροστά στον κ. Μητσοτάκη, ότι «η Ευρώπη καλωσορίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών» και απηύθυνε το ερώτημα προς τη ΝΔ: «Αν λες ότι η Συμφωνία είναι έγκλημα, πως μπορείς να υποστηρίζεις για ηγέτη της Ε.Ε τον κ.Βέμπερ που λέει ότι είναι καλή;»

Τέλος, σχετικά με το θέμα του κ. Πολάκη που μονοπώλησε την πολιτική ατζέντα των τελευταίων ημερών, ξεκαθάρισε πως ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας «είναι ένας παλαιοκομματικός πολιτικός που θεωρεί τον εαυτό του πάνσοφο τιμωρό και η καταδίκη του είναι πάνδημη». Ζήτησε, ωστόσο, να μπει η κοινωνία πιο βαθιά στο θέμα των δικαιωμάτων των ανθρώπων με αναπηρία, όπως και εκείνων με διαφορετικούς προσανατολισμούς, είτε σεξουαλικούς, είτε θρησκευτικούς.

Ολόκληρη η συνέντευξη:

Δημοσιογράφος: Έναν μήνα πριν τις ευρωεκλογές η πολιτική ατζέντα έχει από όλα εκτός από ευρωεκλογές. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με την νέα σύγκρουση Πολάκη - ΝΔ.

Σταύρος Θεοδωράκης: Ο κ. Πολάκης είναι ένας παλαιοκομματικός πολιτικός. Όσοι δεν είναι μαζί του, είναι εχθροί του. Και βεβαίως θεωρεί τον εαυτό του πάνσοφο τιμωρό. Τα έχουμε ζήσει ξανά όλα αυτά στην Ελλάδα, τώρα τα ζούμε σε συσκευασία αριστερού υπουργού.

Δ: Η ΝΔ είπε ότι θα καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον του μετά το Πάσχα.

Σ.Θ: Ο κ. Χαρόπουλος υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Ποτάμι και άνθρωπος με κινητικά προβλήματα είπε ότι δεν ξαφνιάζεται που ο κ. Πολάκης είναι υπουργός, ξαφνιάζεται που είναι γιατρός. Η καταδίκη του νομίζω ότι είναι πάνδημη. Το θέμα είναι να μπούμε και λίγο πιο βαθιά. Τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία, όπως και των ανθρώπων με διαφορετικούς προσανατολισμούς, είτε σεξουαλικούς είτε θρησκευτικούς, πρέπει να είναι ψηλά στην ατζέντα της πολιτικής. Κάποιοι που σήμερα λένε ότι αγανακτούν με τον Πολάκη, σε κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή για τα ατομικά δικαιώματα, ήταν απόντες.

Δ: Η περιοδεία που κάνετε με το βαν του Ποταμιού σε όλη τη χώρα, πιστεύετε ότι θα αποδώσει καρπούς, γιατί στις δημοσκοπήσεις το Ποτάμι συνεχίζει να εμφανίζεται αποδυναμωμένο.

Σ.Θ: Στις δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές συμμετέχουν μέχρι στιγμής ελάχιστοι πολίτες. Το 20% του εκλογικού σώματος, το 30%. Αυτά λένε οι ίδιοι οι ερευνητές.

Δ: Και τι σας κάνει να πιστεύετε ότι στον υπόλοιπο πληθυσμό που δεν απαντά στα ερωτήματα των δημοσκοπήσεων, υπάρχουν πολλοί που θα σας ψηφίσουν;

Σ.Θ: H ανταπόκριση του κόσμου που συναντώ σε όλες τις γωνιές της χώρας είναι μοναδική. Από την Καλαμάτα μέχρι τα Γιάννενα και από την Κρήτη μέχρι την Κέρκυρα, μας πλησιάζουν άνθρωποι που λένε «στις ευρωεκλογές μαζί σας». Το Ποτάμι, κυρία Γιωτάκη, έχει 0% υποκρισία, 0% ψέμα, 0% διαφθορά. Κι αυτό το αντιλαμβάνονται οι πολίτες που δεν έχουν εξαρτήσεις από τα καθεστώτα - το σημερινό αλλά και τα προηγούμενα.

Δ: Είναι επαρκές δείγμα, θεωρείται, αυτοί που σας πλησιάζουν;

Σ.Θ: Μπορώ να σας μιλήσω και με την γλώσσα των δημοσκοπήσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία δύο εταιρειών που παρουσιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα ένας στους τρεις νέους 18 έως 34 ετών δηλώνει ότι θα μπορούσε να ψηφίσει το Ποτάμι στις εκλογές.

Δ: Αυτός είναι και ο λόγος που έχετε τόσους νέους στο ευρωψηφοδέλτιο σας;

Σ.Θ: Η απόφαση του συνεδρίου του Ποταμιού είναι restart στα ψηφοδέλτια, και των ευρωεκλογών και των εθνικών εκλογών.Έτσι στις ευρωεκλογές έχουμε και 16 υποψηφίους που δεν ζουν στην Ελλάδα. Κόντρα στον πάγιο κανόνα που υποδεικνύει να επιλέγεις υποψηφίους μόνο από μεγάλες δεξαμενές ψηφοφόρων. Εμείς όμως έχουμε την ανάγκη να κρατήσουμε τους δεσμούς με αυτούς που έφυγαν, αυτούς που διώχθηκαν από ένα αναξιοκρατικό πολιτικό σύστημα. Και είναι ντροπή για τη σύγχρονη Ελλάδα που από τους εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που ζουν εκτός, θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές λιγότεροι από 15.000!

Δ: Από που προκύπτει το νούμερο που μου λέτε;

Σ.Θ: Μα μόνο 14.765 άνθρωποι δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές. Γιατί; Γιατί η διακομματική γραφειοκρατία του υπουργείου Εσωτερικών, σε αγαστή συνεργασία με αυτούς που κυβερνούν, επέμειναν ότι για να ψηφίσει κάποιος τον Μάιο, πρέπει να πάει να το δηλώσει στο προξενείο τον Μάρτιο! Το Ποτάμι πρότεινε να ψηφίσουν όσοι το δηλώσουν μια εβδομάδα πριν τις εκλογές όπως συμβαίνει στην Εσθονία, στην Ισπανία... να μην κόψουμε το δρόμο προς τις κάλπες σε εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες. Θα ψηφίσουν όμως τα αδέλφια τους, θα ψηφίσουν οι φίλοι τους, θα ψηφίσουν οι γονείς τους και ελπίζω ότι θα τιμωρήσουν αυτούς που κρατάνε την Ελλάδα πίσω.

Δ: Πάντως η πόλωση που κυριαρχεί μάλλον θα ενταθεί μέχρι τις εκλογές. Και αυτό θα είναι προς όφελος των δύο μεγάλων κομμάτων και κανενός άλλου, εκτιμούν οι περισσότεροι.

Σ.Θ: Πράγματι ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης προσπαθούν να στήσουν ένα πάρτι για δύο. Στην ΝΔ λένε ότι είναι το πρώτο ημίχρονο του αγώνα για να γίνουμε ξανά υπουργοί. Δεν μου αρέσει αυτή η οπτική. Προφανώς ο κ.Τσίπρας θα ηττηθεί. Και η ψήφος στο Ποτάμι είναι ψήφος αποδοκιμασίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά είναι παράλληλα και μια ψήφος για την Αναγέννηση της Ευρώπης.

Δ: Λέτε συχνά ότι το Ποτάμι θα συνταχθεί στην ΕΕ με την πρόταση του Εμμανουέλ Μακρόν για την Ευρωπαϊκή Αναγέννηση. Είναι μια ποταμίσια εκδοχή του «Ελλάς – Γαλλία συμμαχία»;

Σ.Θ: Η συμμαχία είναι πλατύτερη. Σε πολλές χώρες υπάρχουν υποστηρικτές του νέου μανιφέστου για την Ευρώπη που έδωσε στην δημοσιότητα αρχές Μαρτίου ο Εμμανουέλ Μακρόν. Στόχος μας είναι η αρπαγή της Ευρώπης. Για την Αναγέννηση της όμως και όχι για την καταστροφή της, όπως επιδιώκουν οι λαϊκιστές και οι εθνικιστές.

Δ: Στην συζήτηση για μια προοδευτική συμμαχία όπως λέει ο κ.Τσίπρας υπό ποιους όρους θα συμμετείχατε;

Σ.Θ: Δεν μας αφορά αυτή η συμμαχία. Δεν θα γίνουμε οι φιλελεύθεροι καμμένοι του κ.Τσίπρα. Οι περισσότεροι από αυτούς που μας κυβερνούν παραμένουν αριστεριστές. Είναι μια αγιάτρευτη νόσος. Σκεφτείτε μόνο την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ σε θέματα παιδείας, ασφάλειας, δικαιοσύνης, κρατισμού…

Δ: Ποιο είναι το σημαντικότερό θέμα που σας θέτουν οι πολίτες που συναντάτε στις περιοδείες σας;

Σ.Θ: Το θέμα είναι ένα. Η οικονομία. Οι μεγάλοι φόροι, η μεγάλη ανεργία, η μαύρη εργασία,οι χαμηλές τιμές στα αγροτικά προϊόντα, τα κλειστά μαγαζιά… Γι αυτά ρωτούν.

Δ: Και η απάντηση σας; Τους υπόσχεσθε και εσείς ότι θα μειώσετε τους φόρους;

Σ.Θ: Τους λέω ότι αγωνιζόμαστε για την κατάργηση του κομματικού κράτους. Αυτή είναι η πηγή της σπατάλης, της αναξιοκρατίας, της διαφθοράς, της γραφειοκρατίας και τελικά του μαραζώματος της οικονομίας.

Δ: Για το Μακεδονικό δεν σας ρωτάνε;

Σ.Θ: Μέχρι τώρα όχι. Ίσως την άλλη εβδομάδα που θα είμαι στη Μακεδονία.

Δ: Κάνετε ποτέ τον συλλογισμό «τι έχασα τι κέρδισα που ψήφισα την Συμφωνία των Πρεσπών».

Σ.Θ: Δεν κάνω ποτέ τέτοιους συλλογισμούς. Γιατί αυτό θα σήμαινε ότι παραδίνομαι στην κατάρα του πολιτικού κόστους. Η συμφωνία εξυπηρέτησε τους πάγιους ελληνικούς στόχους. Οι εξελίξεις άλλωστε δικαιώνουν το Ποτάμι. Ακόμη και ο κ.Βέμπερ είπε εδώ στην Νεμέα, μπροστά στον κ.Μητσοτάκη, ότι «η Ευρώπη καλωσορίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Δ: Ο κ.Μητσοτάκης πάντως είπε ότι «σε μία οικογένεια υπάρχουν πάντα και διαφορετικές σκέψεις».

Σ.Θ: Είναι απλώς διαφορετικές σκέψεις ο ένας να λέει «καλωσορίζω τη Συμφωνία» και ο άλλος να λέει «η Συμφωνία είναι προδοσία»; Αν λες ότι «η Συμφωνία είναι έγκλημα» - όπως συνεχίζουν να λένε στη ΝΔ - πως μπορείς να υποστηρίζεις για ηγέτη της ΕΕ τον κ.Βέμπερ που λέει «η Συμφωνία είναι καλή»; Σε αυτό το ερώτημα πρέπει να απαντήσει η ΝΔ.

Δ: Μετά την αναμενόμενη αυτές τις μέρες παραίτηση της κυρίας Μάρκου η έδρα της γυρνάει στο Ποτάμι και γίνεστε ξανά κοινοβουλευτική ομάδα. Η κυρία Λυμπεράκη ορκίστηκε ξανά βουλευτής και ακολουθεί ο κ.Νυφούδης. Φαντάζομαι θα το γιορτάσετε.

Σ.Θ: Οι γιορτές έχουν προγραμματιστεί για τις 27 Μαΐου. Με το νικηφόρο αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές. Το Ποτάμι όμως δεν έπαψε ποτέ να έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Συνεχίσαμε τις μάχες μας, έστω και λιγότεροι, έστω και λαβωμένοι. Και έτσι θα γίνεται πάντα με το Ποτάμι. Τα φράγματα δεν μας έχουν εμποδίσει να λέμε αλήθειες μόνο. Αυτός είναι ο προορισμός του Ποταμιού. Αλήθειες και λύσεις όπου μπορούμε.