4 Νοεμβρίου, 2018

Πολιτική απόφαση

Όπως ψηφίστηκε από το 3ο Συνέδριο του Ποταμιού

ΘΕΛΩ την Ελλάδα ΑΛΛΙΩΣ

Η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Χαμηλή ανάπτυξη, υψηλή ανεργία, κόκκινα δάνεια 94 δισ, ληξιπρόθεσμες οφειλές 101 δισ περίπου 4 εκατομμύρια οφειλέτες. Φόροι και εισφορές σε δυσθεώρητα ύψη και ταυτόχρονα η βαρύτερη έμμεση φορολογία στην Ευρωζώνη. Ο δείκτης ανεργίας, ο δείκτης ανταγωνιστικότητας, ο δείκτης καινοτομίας, τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας για το επιχειρηματικό περιβάλλον, δείχνουν μια απογοητευτική στασιμότητα, πολλές φορές και οπισθοχώρηση.
Η κατάσταση στη Δημόσια Διοίκηση, αντί να βελτιώνεται, χεροτερεύει, οι αναχρονιστικές παρεμβάσεις στην Παιδεία συνεχίζονται, η ανασφάλεια των πολιτών μεγαλώνει. Η περιφρόνηση των νόμων από μπαχαλάκηδες και συμμορίες αποτελεί καθημερινό φαινόμενο.
Υπάρχει λύση λοιπόν;
Πότε και με ποιους;
Σε αυτή τη Βουλή ή την επόμενη; Πώς θα πάμε παρακάτω;
Πώς θα φτιάξουμε την Ελλάδα ΑΛΛΙΩΣ;
Η χώρα έχει ανάγκη από μια μεγάλη στροφή.
Το μοντέλο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απέτυχε. Παρωχημένη αριστερά και ακραία δεξιά κυβερνούν μαζί αγκαλιασμένοι. Και μαζί θα πρέπει να τιμωρηθούν. Χρειαζόμαστε μια άλλη κυβέρνηση. Όμως, τα νέα μυαλά, η ταχύτητα, η δικαιοσύνη, η μεταφορά στη χώρα μας όλων των πετυχημένων προτύπων, δεν έρχονται αυτομάτως με την αλλαγή της κυβέρνησης. Δεν αρκεί να φύγουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Θα χρειαστεί μία συμμαχία της δημιουργικής Ελλάδας. Της Ελλάδας που μπορεί να ακούσει. Τον ψύχραιμο λόγο. Τη διαφορετική άποψη. Της Ελλάδας που θέλει φιλελεύθερες, ευρωπαϊκές, προοδευτικές λύσεις.
Το Ποτάμι πρέπει να είναι δυνατό στην επόμενη Βουλή.
Γιατί ο τόπος έχει ανάγκη από ένα σύγχρονο Κίνημα!
- Άλλης νοοτροπίας
- Άλλης αισθητικής
- Άλλης γλώσσας.
Η αλλοπρόσαλλη πολιτική των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, δεν πρέπει να βρει συνέχεια σε ένα στείρο συντηρητικό σχήμα. Χωρίς ένα δυνατό Ποτάμι οι λύσεις κινδυνεύουν να είναι ξανά στείρες και συντηρητικές. Πρέπει λοιπόν ο κόσμος να ανοίξει τα φράγματα στο Ποτάμι. Οι πολίτες και ειδικά αυτό που ποτέ δεν τους χαρίστηκε τίποτα πρέπει να βρουν στην πολιτική αυτούς που τους ταιριάζουν!
Θα μετάσχει λοιπόν το Ποτάμι σε μια νέα κυβερνητική προσπάθεια;
Το πρότυπο μας είναι το κόκκινο βιβλιαράκι των κυβερνητικών συνασπισμών της Γερμανίας. Μια συμφωνία με όλα αυτά που πρέπει να γίνουν.

Οι προτεραιότητες μας είναι επτά ξεκάθαρα και επεξεργασμένα κεφάλαια πολιτικής. Από τη συμφωνία σε αυτές θα εξαρτηθεί η συμμετοχή μας ή όχι σε ένα κυβερνητικό σχήμα.
1) ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΟΚΟΜΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΙΩΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕΤΩΣ
Κανένας κομματικός διορισμός! Καμία κομματική προαγωγή! Να διώξουμε τους κομματικούς εγκάθετους από το δημόσιο και τα πανεπιστήμια. Αποκομματικοποίηση του κράτους, της παιδείας, της δικαιοσύνης, της ΕΡΤ, των ελεγκτικών μηχανισμών, των Σωμάτων Ασφαλείας, του Στρατού.

2) ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΛΕΩΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Το μόνο ρεαλιστικό μοντέλο που έχει μπροστά της η Ελλάδα για μια βιώσιμη ανάπτυξη, είναι το μοντέλο που στηρίζεται στην παραγωγική μεσαία τάξη. Η προσέλκυση μεγάλων επιχειρήσεων από το εξωτερικό πρέπει να παραμείνει σταθερός στόχος, η απόδοση όμως αυτού του στόχου μπορεί να μακρύνει.

Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) προτείνουμε ανάμεσα στα άλλα:
● Να μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος της εργασίας (εισφορές και παρακρατούμενοι φόροι) που είναι ακόμα από τα πιο ψηλά στον κόσμο.
● Να μην επιβάλλονται προκαταβολές για κέρδη που δεν έχουν
πραγματοποιηθεί.
● Η εξαιρετικά αναποτελεσματική φορολογική διοίκηση πρέπει να
βελτιωθεί πολύ, ώστε να συλλέγονται οι φόροι που προβλέπονται με
βάση τους συντελεστές.

3) ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΙΣ ΙΔΕΟΛΗΨΙΕΣ ΤΟΥ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟΥ ΑΙΩΝΑ

Καμία χώρα δεν βγήκε από την κρίση χωρίς μεγάλες αλλαγές στην παιδεία. Εξωστρέφεια, αριστεία, καινοτομία: αυτό είναι το χρέος μας στα παιδιά μας και στον τόπο μας. Οι νόμοι που έχουν φέρει για την παιδεία οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι ιδεοληπτικοί και συντηρητικοί.
Να πάψουν τα Πανεπιστήμια να είναι φέουδα των κομμάτων, ενιαίο ψηφοδέλτιο στις φοιτητικές εκλογές.
Εξωστρέφεια με οργάνωση και ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών.
Να θεσμοθετηθεί η ανώτατη μη κρατική εκπαίδευση στην Ελλάδα, ύστερα από αναθεώρηση του Συντάγματος, γιατί έτσι θα βελτιωθούν και τα Δημόσια Πανεπιστήμια και θα δοθούν περισσότεροι διέξοδοι στους νέους μας.
4) ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΧΩΡΙΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ

Ο καθένας πιστεύει στον Θεό που θέλει! Τα σχολικά βιβλία δεν είναι ντιρεκτίβες προπαγάνδας. Το κράτος και η ιεραρχία δεν έχουν θέση στις κρεβατοκάμαρες των πολιτών.
Και οι ενήλικες δεν είναι υπό επιτήρηση για να αποφασίζει το κράτος τι θα τους στερεί. Πρέπει να ακολουθήσουμε τα χνάρια του Καναδά για την ψυχαγωγική χρήση της κάνναβης.
Πρέπει να αποκτήσουν δικαιώματα και οι νεκροί – κυριολεκτικά και μεταφορικά.

5) ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ, ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ, ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΩΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΑΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ

Όλες οι αποφάσεις του κεντρικού κράτους της περιφερειακής διοίκησης πρέπει να υπακούουν σε έναν κανόνα: Οι θάλασσες, η γη, τα βουνά, τα ζώα, τα φυτά, τα δέντρα, οι λίμνες, τα ποτάμια… είναι η κοινή μας περιουσία! Η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι για μας μια γραφική… Γενική Γραμματεία, είναι η σκέψη που συνοδεύει κάθε απόφαση.
Είμαστε με τους πλοιοκτήτες που προτείνουν μείωση της ταχύτητας των πλοίων. Δεν είμαστε με αυτούς που θέλουν να φυτέψουν ανεμογεννήτριες σε όλες τις κορφές. Είμαστε υπέρ της αιολικής ενέργειας, αλλά με σεβασμό στα οικοσυστήματα και τη βιοποικιλότητα. Πρέπει να προστατεύσουμε τα υπόγεια ύδατα και το χώμα της χώρας. Να προωθήσουμε σύγχρονες καλλιεργητικές μεθόδους, φιλικές στο περιβάλλον. Να προωθήσουμε τα παραδοσιακά και ιδιότυπα προϊόντα μας.

6) ΔΙΑΓΕΝΕΑΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΩΣ ΠΥΞΙΔΑ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Η χώρα γερνάει 1.3 παιδιά ανά ζευγάρι. Πολλοί νέοι σήμερα είναι ακραία φτωχοί. Τρεις στους τέσσερις κάτω των 35 ετών εξετάζουν το ενδεχόμενο να φύγουν από τη χώρα. Θα κάνουμε κάτι για όλα αυτά; Εμείς λέμε:
Αν πραγματικά θέλουμε το καλό των συνταξιούχων, πρέπει να βάζουμε πρώτα τα εγγόνια τους. Πρέπει να φτιάξουμε ένα σύστημα ασφάλισης με τη σκέψη σε αυτούς που δουλεύουν και πληρώνουν. Να στηρίξουμε και όχι να γκρεμίσουμε την παραγωγή. Με γέφυρες επιστροφής σε όσους έφυγαν.
Χρωστάμε πολλά στην νέα γενιά. Υποαπασχόληση, μαύρη εργασία και μετανάστευση είναι αυτά που σήμερα τους προσφέρονται.
Πρέπει να αντικατασταθούν με γενναιοδωρία και πρόσβαση στη σύγχρονη οικονομία. Να υποστηρίξουμε τα ρίσκα τους και τον πειραματισμό τους.

7) ΑΤΑΛΑΝΤΕΥΤΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΜΕ ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

Το Ποτάμι είναι υπέρ μιας κοινής ευρωπαϊκής αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής. Υποστηρίζει την πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης και τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας.
Η παράταση της διαμάχης με την ΠΓΔΜ θα κάνει μεγαλύτερο κακό στη χώρα. Σε ολόκληρο τον κόσμο η Μακεδονία ταυτίζεται με τα Σκόπια. Και αυτό πρέπει να αλλάξει. Το βόρεια Μακεδονία είναι μια επιβεβλημένη λύση.
Και την Άνοιξη όταν θα έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή οι Έλληνες θα πρέπει να αποφασίσουμε με ποιους θα πάνε και ποιους θα αφήσουν! Με τη Ρωσία και την Τουρκία; Ή με τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ευρώπη, τον Καναδά, τις Ηνωμένες Πολιτείες… Αταλάντευτη ευρωπαϊκή πορεία, λοιπόν, σημαίνει σύγκρουση με τον εθνικό απομονωτισμό! Το Ποτάμι δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Με κανένα τρόπο. Αλλά δεν θα κολλήσουμε την αρρώστια του δημαγωγικού ΟΧΙ που κόντεψε να εξαφανίσει την χώρα το ‘14 και το ‘15.
Το Ποτάμι θα επιμείνει σε μια ριζοσπαστική πρόταση για ένα νέο Σύνταγμα.
- Να μην έχουν κομματική ασυλία οι υπουργοί και οι βουλευτές
- Να μπουν εγγυήσεις αμεροληψίας στον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.
- Να κατοχυρώσουμε την ανεξαρτησία της πολιτείας έναντι των κομμάτων
- Να μη συγκυβερνούν στην Παιδεία οι ιεράρχες
- Να αποκτήσουμε επιτέλους και μη κρατικά πανεπιστήμια.
- Να κατοχυρωθούν πλήρως τα ατομικά δικαιώματα.
- Να υπάρξουν νέες ρυθμίσεις για την προστασία του περιβάλλοντος.
- Να γίνει δεσμευτική για την εκάστοτε κυβέρνηση η δυνατότητα ψήφου των Ελλήνων του Εξωτερικού.
Ο τόπος θα δυσκολευτεί να πάει μπροστά χωρίς τη συμμετοχή όλων αυτών που έφυγαν τα χρόνια της κρίσης. Δεν είναι για μας χαμένοι. Και πρέπει να ισχυροποιήσουμε τους δεσμούς τους με την πατρίδα.
Η Ελλάδα κινδυνεύει να μπει σε ένα μίξερ αναταράξεων. Εκλογές το ‘19. Εκλογές το 2020. Προτείνουμε, λοιπόν, στους κυρίους Τσίπρα και Μητσοτάκη, αφού και οι δύο λένε πως θα κερδίσουν, να δεσμευθούν ότι το 2020 θα πάμε σε συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Επιμένουμε ότι πρέπει να αλλάξει ο εκλογικός νόμος. Σε αυτές τις εκλογές θα χαριστούν ξανά 50 έδρες στο πρώτο κόμμα και στις μεθεπόμενες εκλογές έρχεται η ισοπεδωτική δημαγωγική αναλογική. Εμείς επιμένουμε στην πρόταση μας για διπλή κάλπη όπου οι πολίτες θα μπορούν να ψηφίζουν τοπικό βουλευτή ανεξαρτήτως κόμματος και ταυτοχρόνως το κόμμα του ο καθένας, στην περιφερειακή λίστα.
Το Ποτάμι είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Με λάθη και ατέλειες. Ένα Κίνημα, όμως, που ποτέ δεν βολεύτηκε στην ακινησία και τη σιωπή.
Το δικό μας Κίνημα λοιπόν θα συνεχίσει να μην αναπαράγει τα στρεβλά του κομματικού μας συστήματος. Θα συνεχίσει να είναι ένα Κίνημα που δεν έχει ως στόχο την αυτοσυντήρησή του. Θα παραμείνει ένα Κίνημα του κοινωνικού φιλελευθερισμού. Με κεντροαριστερούς και κεντροδεξιούς μαζί. Το Ποτάμι δεν είναι κόμμα ιδεολογικής καθαρότητας. Είμαστε η πολιτική συμμαχία του ΑΛΛΙΩΣ!
Αυτή τη μάχη θα δώσουμε.
Θα συνεχίσουμε να ταρακουνάμε την κοινωνία.
Με καινοτόμες ιδέες, με τολμηρές, αλλά πάντα μελετημένες προτάσεις.
Με στόχο να κερδίζει η Ελλάδα.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας τους 3ου Συνεδρίου του Ποταμιού, ανέδειξε Πρόεδρο του Κινήματος τον Σταύρο Θεοδωράκη, με  ποσοστό 93,59%.

* Την πρόταση 10 σημείων που κατέθεσε ο Γιώργος Αμυράς και χαρακτηρίστηκε από το προεδρείο του συνεδρίου ως συμπληρωματικό κείμενο στην πολιτική απόφαση, μπορείτε να την δείτε εδώ.

Σχετικά