23 Αυγούστου, 2015

Είναι ευεργετικές οι διατάξεις του νόμου 4322/2015;

Ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Νίκο Παρασκευόπουλο

Θέμα: «Είναι ευεργετικές οι διατάξεις του νόμου 4322/2015;»

Συνολικά 2.162 κρατούμενοι αποφυλακίστηκαν μέσα σε 1,5 μήνα από την εφαρμογή των ευεργετικών διατάξεων του νόμου 4322/2015 σύμφωνα με επίσημη δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου. Ωστόσο, αυτό που δεν μας απάντησε ο κ. Υπουργός είναι πόσοι τελικά θα έπρεπε να δικαιούνταν την χρήση αυτών των «ευεργετικών(;)» διατάξεων.
Και αυτό γιατί με την διάταξη του υπ. Δικαιοσύνης είχαν βγει απο τη φυλακή εδώ και 1,5 μήνα, οι δυο από τους επτά Γεωργιανούς ποινικούς κρατούμενους που κατηγορούνται πως λήστεψαν και δολοφόνησαν τον εστιάτορα Μανώλη Οικονόμου τα ξημερώματα της Κυριακής, στην Ύδρα.
Είχαν μάλιστα μαζί τους τα αποφυλακιστήρια όταν συνελήφθησαν από τους αστυνομικούς. Ενώ είχαν φυλακιστεί το 2012 για ληστείες και βίαιη συμπεριφορά, οι δυο σκληροί ποινικοί κρατούμενοι εκμεταλλεύτηκαν τις ευνοϊκές διατάξεις του «νόμου 4322/2015».
Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η αποκάλυψη ότι οι δύο ποινικοί κρατούμενοι είχαν αποφυλακιστεί πριν λίγες εβδομάδες, ενώ τους συνόδευε η υποσημείωση ότι παρουσιάζουν ιδιαίτερη βίαιη συμπεριφορά.
Παραμένει λοιπόν απορίας άξιον πώς αυτοί οι άνθρωποι αποφυλακίστηκαν και πριν καν συμπληρωθεί μήνας και συνελήφθησαν για ένα τόσο ειδεχθές έγκλημα. Εκτός από τους δύο και οι υπόλοιποι πέντε συλληφθέντες μπαινόβγαιναν στις φυλακές, κανείς τους δεν είχε εργασία και μόνιμη κατοικία, ενώ οι πληροφορίες της Αστυνομίας λένε ότι μετά την Ύδρα θα συνέχιζαν την εγκληματική τους δράση και στα υπόλοιπα νησιά του Σαρωνικού, τον Πόρο και τις Σπέτσες.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να θεραπεύσει τα τρωτά σημεία του υπάρχοντα νόμου;
2. Αφού τους συνόδευε η υποσημείωση από τις φυλακές ότι παρουσιάζουν ιδιαίτερη βίαιη συμπεριφορά, με ποιο σκεπτικό τους επετράπη να κάνουν χρήση των διατάξεων του νόμου 4322/2015;
3. Μετά την αποφυλάκιση τους γιατί δεν απελάθηκαν, όπως προβλέπει ο νόμος για όλους τους αλλοδαπούς, που υποπίπτουν σε σοβαρά ποινικά αδικήματα;
4. Σε τι δράσεις θα προβείτε για την άμεση ενίσχυση των ελεγκτικών αρχών του υπουργείου σας;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Σταυρούλα Αντωνάκου – Α’ Πειραιά

20 Αυγούστου 2015