3 Νοεμβρίου, 2017

Η ΣΥΡΙΖΟ-σαρανταποδαρούσα των ασφαλιστικών εισφορών

Ερώτηση προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Την ιδιαίτερα άσχημη κατάσταση, την οποία αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες εξαιτίας των υπερβολικών ασφαλιστικών εισφορών, που έχει επιβάλλει η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε συνδυασμό με τη διαχειριστική της ανικανότητα, φέρνει για ακόμη μία φορά στη Βουλή το Ποτάμι, με ερώτησή του προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα. Αχτσιόγλου. Αυτή τη φορά, όπως δηλώνει ο κ. Μαυρωτάς, περιμένουμε να απαντήσει η κα. Αχτσιόγλου στα ερωτήματα, τα οποία θέτουμε και να μην συνεχίζει τις πρακτικές αγνόησης του κοινοβουλευτικού ελέγχου, όπως άλλοι Υπουργοί της Κυβέρνησης.

Ο βουλευτής του Ποταμιού τονίζει, ότι το ασφαλιστικό σύστημα του ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί ως φοροεισπρακτικός μηχανισμός, ο οποίος σε συνδυασμό με τη μεγάλη φορολογία, έχει εξουθενώσει τους ελεύθερους επαγγελματίες, πολλοί εκ των οποίων αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους. Ζητά ενημέρωση για τον αριθμό των αυτοαπασχολουμένων, οι οποίοι δεν δύνανται να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και για την εξέλιξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών εντός του 2017. Ταυτόχρονα, αναδεικνύονται και οι μεγάλες ευθύνες του Υπουργείο Εργασίας, το οποίο δεν κατόρθωσε να εκδώσει τις ασφαλιστικές εισφορές του 2ου εξαμήνου του 2017 με βάση τα εισοδήματα του 2016, γεγονός το οποίο έχει υποχρεώσει πολλούς ελεύθερους επαγγελματίες να συνεχίζουν να πληρώνουν υψηλότερες εισφορές, ενώ τα εισοδήματά τους έχουν μειωθεί. Τέλος, ο κ. Μαυρωτάς στέκεται και στην αναδρομική επιβάρυνση των επιστημόνων ελευθέρων επαγγελματιών με έως και 11%, κάτι το οποίο αντί να ισχύσει από την αρχή του τρέχοντος έτους θα επιβληθεί εις διπλούν ουσιαστικά για το 2018, πλήττοντας ακόμη περισσότερο την οικονομική κατάσταση των υπόχρεων πολιτών.

Σε σχόλιό του ο βουλευτής του Ποταμιού καταλήγει ότι όλη η ιδεοληπτική πολιτική της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει ξεκάθαρα απέναντί της, όπως άλλωστε ομολόγησαν και οι κ.κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης, τα μεσαία στρώματα της κοινωνίας, όσοι είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και όσοι προσπαθούν να παράξουν και να εργασθούν περισσότερο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΘΕΜΑ: Οι υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές και η ασυνεπής στάση της Κυβέρνησης οδηγεί τους ελεύθερους επαγγελματίες σε οικονομικό ναδίρ

Το ισχύον ασφαλιστικό πλαίσιο όπως έχει διαμορφωθεί από την Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τον αρχικό νόμο 4387/2016 και τις συνεχείς τροποποιήσεις του σε διάστημα μόλις 1,5 χρόνου αυταπόδειξη των πολλών του προβληματικών σημείων, αποτελεί μέγγενη για όσους πολίτες διαθέτουν την ιδιότητα του ελεύθερου επαγγελματία. Οι εντελώς ακραίες και υπέρμετρες εισφορές έχουν μετατρέψει εν γνώσει της Κυβέρνησης, το ασφαλιστικό σύστημα σε έναν ακόμη φορολογικό μηχανισμό ο οποίος εξουθενώνει συνεχώς τους συνεπείς ελεύθερους επαγγελματίες οδηγώντας τους στον οικονομικό μαρασμό.

Η υποχρέωση καταβολής κάθε μήνα εισφοράς επί του καθαρού εισοδήματος 20% για κύρια σύνταξη, 6,95% για τον κλάδο υγείας συν την εισφορά υπέρ ΟΑΕΔ ήταν δυστυχώς μόνο η αρχή για το τρέχον έτος, καθώς έπεται και καταστρεπτική συνέχεια με την αναδρομική επιβολή για μεγάλη μερίδα των αυτοαπασχολούμενων ιατρών, φαρμακοποιών, μηχανικών, δικηγόρων και άλλων επιστημόνων, καταρχάς επιπλέον 4% για τον κλάδο εφάπαξ αλλά και 7% για την επικουρική σύνταξη για όσους εξ αυτών υπόκεινται σε αυτήν την παρακράτηση. Η κατάσταση προδιαγράφεται ακόμα χειρότερη όταν από την 1η Ιανουαρίου 2018, οι εισφορές θα υπολογίζονται με βάση τα ακαθάριστα έσοδα του προηγούμενου έτους και όχι επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος όπως ίσχυε, οδηγώντας τους υπόχρεους στην καταβολή ακόμα μεγαλύτερων ποσών.

Όλα τα παραπάνω είναι ακόμη μία απόδειξη για το τι πιστεύει η Κυβέρνηση για τα μεσαία στρώματα της κοινωνίας αλλά και όσους προσπαθούν να «πλησιάσουν» σε αυτήν την κατηγορία, και γενικότερα όσους επιθυμούν να προσπαθήσουν να εργασθούν και να παράξουν περισσότερο. Η απάντηση της Κυβέρνησης είναι μία ότι «απαγορεύεται», άλλωστε μόλις πρόσφατα ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης δήλωσε στη Βουλή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φορολόγησε συνειδητά τη μεσαία τάξη, τους συνεπείς και έντιμους φορολογούμενους αλλά και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Δυστυχώς πέραν της ιδεολογικής και εκπεφρασμένης και νομοθετικά και επικοινωνιακά αρνητικής στάσης της Κυβέρνησης απέναντι στους ελεύθερους επαγγελματίες έρχεται να προστεθεί και η ανικανότητα υλοποίησης των προβλέψεων της δικής της ασφαλιστικής νομοθεσίας. Ενώ λοιπόν υπήρχε η πρόβλεψη ότι μέχρι και τον Ιούνιο του 2017, ο υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών θα γινόταν με βάση τα εισοδήματα του 2015 και εν συνεχεία για το 2ο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, ο υπολογισμός θα πραγματοποιείτο με βάση τα εισοδήματα του 2016, ούτε αυτό κατέστη δυνατό. Έτσι ούτε ο αναμενόμενος συμψηφισμός δεν έχει γίνει ακόμη όπως έπρεπε έγκαιρα, και έτσι αρκετοί ελεύθεροι επαγγελματίες συνεχίζουν να καταβάλλουν μεγαλύτερες εισφορές με βάση το 2015 εάν λάβει κανείς υπόψη ότι με βάση το γενικότερο οικονομικό κλίμα στη χώρα, είναι πολύ πιθανό τα εισοδήματά τους για έτος 2016 να είναι σημαντικά χαμηλότερα και κατά συνέπεια να έπρεπε να πληρώνουν μικρότερες εισφορές. Σε αυτήν την απαράδεκτη αδυναμία της κρατικής μηχανής έρχεται να προστεθεί και η αδυναμία έγκαιρης αναγγελίας της επιπλέον προαναφερθείσας εισφοράς 4 έως 11% επί του εισοδήματος από το ελευθέριο επάγγελμα ορισμένων κατηγοριών αυτοαπασχολουμένων, η οποία με αναδρομική ισχύ για όλο το 2017 έρχεται να διογκώσει τις υποχρεώσεις των ασφαλισμένων για το σκέλος αυτό, από το 2018 εις διπλούν. Και βέβαια χρήζει επισήμανσης η εξοντωτική επιβάρυνση όσων πολιτών διαθέτουν τη διπλή ιδιότητα μισθωτού και κατόχου τιμολογίου παροχής υπηρεσιών (και ελεύθεροι επαγγελματίες), οι οποίοι πληρώνουν πραγματικό «χαράτσι» ασφαλιστικές εισφορές ύψους έως και 2 φορές.

Εάν σε όλα αυτά συνυπολογίσει κανείς τη μεγάλη φορολογία, την πλήρη ανισορροπία στις μηνιαίες χρηματορροές κάθε ελεύθερου επαγγελματία ως προς το ύψος καταβολής των εισφορών εξαιτίας των αδυναμιών της διοίκησης, φαντάζει μάλλον κατόρθωμα πως ακόμη κάποιοι συμπολίτες μας αντέχουν να επιχειρούν. Δυστυχώς όμως η πραγματικότητα τόσο μέσω των επίσημων φωνών των ίδιων των ελευθέρων επαγγελματιών και των φορέων τους όσο και από τα σχετικά δημοσιεύματα στον τύπο δείχνει ότι είναι απελπιστική καθώς μεγάλος αριθμός πολιτών δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του και να πληρώσει τις εισφορές του με αποτέλεσμα να αποκλείεται από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την έγκριση ασφαλιστικής ενημερότητας.

Επειδή η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα συνιστά έμπρακτα μια εντελώς λάθος πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης η οποία σε συνδυασμό με την υπέρμετρη φορολογία έχει εξαντλήσει τους πολίτες και τελικά αποδίδει μεσο-μακροπρόθεσμα αν όχι και άμεσα, λιγότερα έσοδα στα κρατικά ταμεία.

Επειδή οι κατηγορίες των ελευθέρων επαγγελματιών οι οποίοι πλήττονται περισσότερο είναι και πάλι οι επιστήμονες εκ των οποίων όσοι έχουν απομείνει είτε θα επιλέξουν άλλο κράτος για την έδρα της επιχείρησής του είτε θα αναγκαστούν να φύγουν και αυτοί στο εξωτερικό.

Επειδή μία σοβαρή Κυβέρνηση οφείλει να μην «τιμωρεί» τους συνεπείς στις υποχρεώσεις τους πολίτες και μάλιστα αυτούς που ανήκουν στα μεσαία στρώματα κάτι που άλλωστε έπρατταν ως επί το πλείστον και οι προηγούμενες Κυβερνήσεις, προκειμένου να ασκήσει δήθεν φιλολαϊκές πολιτικές και να συντηρεί το κομματικό της κράτος.

Και επειδή πρέπει να καταστεί σαφές και αντιληπτό προς όλους ότι τα όρια αντοχής των πολιτών έχουν ήδη ξεπερασθεί και επέρχεται περαιτέρω καθίζηση των συμμετεχόντων στην αγορά και τις οικονομικές δραστηριότητες του τόπου.

Ερωτάται η κα. Υπουργός:

1. Ποιος είναι ο αριθμός και το ποσοστό ελευθέρων επαγγελματιών οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν της ασφαλιστικές εισφορές τους;

2. Ποιο είναι το ύψος των σωρευμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΕΦΚΑ όπως διαμορφώνεται μέχρι και το 2017; Ποιες κατηγορίες με βάση την ιδιότητα και το παλαιότερο προ ΕΦΚΑ, ταμείο στο οποίο άνηκαν (π.χ. ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ κ.ο.κ.), ελευθέρων επαγγελματιών εμφανίζει τη μεγαλύτερη αδυναμία πληρωμής των οφειλών και πως κατανέμονται ως προς αυτές τις κατηγορίες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές;

3. Ποια ήταν τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων των ελευθέρων επαγγελματιών για τα έτη 2015 και 2016 και ποια τα έσοδα αυτά στη μερίδα του ΕΦΚΑ για το 2017; Ποιο ήταν το ποσό που εισέπραξε το κράτος από τις ασφαλιστικές εισφορές των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ) τα έτη 2015 και 2016 και ποιο το αντίστοιχο ποσό για το 2017 με το νέο ασφαλιστικό καθεστώς; Αντίστοιχα ποια τα έσοδα του κράτους από τις εισφορές των επιστημόνων ελευθέρων επαγγελματιών (ΕΤΑΑ, πρώην ΤΣΜΕΔΕ κ.λπ.) τα έτη 2015 και 2016 σε σχέση με το 2017 όπως αυτά διαμορφώνονται;

4. Ποιος αριθμός ελευθέρων επαγγελματιών αναμενόταν να πληρώσει για το 2ο εξάμηνο του 2017 λιγότερες μηνιαίες εισφορές σε σχέση με τις εισφορές του 1ου εξαμήνου λόγω της αναπροσαρμογής αυτών με βάση τη διαφορά στα εισοδήματα του 2015 και του 2016; Και αντίστοιχα ποιος αριθμός ασφαλισμένων θα πλήρωνε περισσότερες εισφορές; Τελικά το ισοζύγιο εσόδων για τον ΕΦΚΑ μεταξύ των δύο αυτών εξαμήνων πως θα είχε διαμορφωθεί;

5. Ποιος ευθύνεται για τη μεγάλη καθυστέρηση στη δυνατότητα συμψηφισμού των εισφορών εντός του 2017 και στη μη έγκαιρη έκδοση των ειδοποιητηρίων με τις επιπλέον εισφορές για τις ανάλογες κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών; Θεωρείτε ότι όλη αυτή η ασυνέπεια της κρατικής μηχανής η οποία εκτός των άλλων έχει και οικονομικό αντίκτυπο για τους πολίτες, συμβάλλει επί το χείρον στην αρνητική στάση τους απέναντι στην Πολιτεία και τους φορείς της;

6. Προτίθεστε να τροποποιήσετε τα μεγέθη των ασφαλιστικών εισφορών σε χαμηλότερες κλίμακες με δυνατές θετικές συνέργειες και για τους πολίτες και για τον ΕΦΚΑ; Θα υπάρξει ειδική μέριμνα για κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών όπως επιστήμονες και νέοι αλλά και για την περίπτωση των μισθωτών οι οποίοι ασκούν συγχρόνως και ελευθέριο επάγγελμα και αναγκάζονται να πληρώνουν συνδυαστικά υψηλότατες εισφορές εν είδει επαυξημένης φορολογίας;

Ο ερωτών βουλευτής
Γιώργος Μαυρωτάς – Αττικής